fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom lijstjes maken goed is

Ik maak graag lijstjes. Met stip op nummer 1 staat Het Boodschappenlijstje. Ik kan niet zonder lijstje boodschappen doen. Ik vergeet dan van alles en mik producten in mijn karretje die ik niet nodig heb.

Mijn lijstjes zien er altijd heel mooi uit. Ik schrijf netjes en rubriceer de boodschappen. De lijstjes die ik maak helpen mij het overzicht in de chaos te houden. Ik schrijf op mooi papier, met een pen die lekker schrijft en helemaal blij word ik van een prachtig vormgegeven To Do-notebook.

Naast boodschappen maak ik ook lijstjes voor mijn werk (welk artikel heeft prio welke niet en wat moet ik nog allemaal doen?), voor het huishouden en natuurlijk de vakantie. Wat moet er dit jaar allemaal mee? Uiteraard heb ik ook lijstjes met onderwerpen of grappige voorvallen voor blogs.

Glazomania

Ik bevind me in goed gezelschap wat de lijstjes betreft. Ik ben namelijk niet de enige die lijdt aan glazomania, de obsessie om lijstjes te maken. De hoofdpersoon Rob Fleming uit het boek High Fidelity van Nick Hornby dat ik jaren terug las, heeft het ook. Hij besteedt ontzettend veel tijd aan het maken van lijstjes. Geen to-do- of boodschappenlijstjes, maar Top 5-lijstjes. Van vrouwen die hem dumpten tot favoriete boeken en de beste gitaarsolo’s ever. Ik houd daar van. Maar aan dat soort lijstjes waag ik me niet. En wat dacht je van Madonna? Ook een fervent lijstjes maker.

Dat las ik in het boek Alles op een rijtje, geschreven door Paula Rizzo. Je hoofd en je leven op orde door slim lijstjes maken. Een boek vol tips om lijstjes te schrijven, hoe je dat kunt doen, hoe je er je voordeel mee kunt doen en nog veel meer.

Vijf redenen waarom het maken van lijstjes goed is:

  1. een lijstje schept overzicht in wat je moet doen en vermindert stress
  2. als je belangrijke zaken opschrijft, hoef je niet te onthouden dat je dat moest onthouden
  3. door voors en tegens in kaart te brengen en op te schrijven, kun je beter een moeilijke beslissing nemen
  4. je hersenen krijgen een boost. Alleen al door het opstellen van lijstjes wordt een beroep gedaan op delen van je hersens die je normaal niet gebruikt
  5. lijstjes besparen geld, vooral boodschappenlijstjes

In het boek Alles op een rijtje staan nog veel meer tips en voorbeelden van lijstjes. Een handig naslagwerk voor mensen zoals ik, die enorm aan glazomania lijden.

Alles op een rijtje van Paula Rizzo kost 16,95 (e-book is € 12,99) is uitgegeven door AW Bruna. Kijk hier hoe je Alles op een rijtje kunt bestellen.

Lees ook:

Karin van Leeuwen (43 jaar) schrijft vanuit uit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook