fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom is het gebruik van hydrokorrels zo belangrijk?

hydrokorrels-belangrijk

Als je een voorraadwinkel voor hydrokorrels binnenstapt, kan het soms lijken alsof er eindeloze opties zijn voor het soort korrels dat je kunt gebruiken. Elk soort heeft zijn voor- en nadelen en het kan wat ervaring en testen vragen om echt het juiste type te vinden dat het beste werkt voor jouw planten en jouw specifieke kweek stijl.

Wat zijn hydrokorrels?

Het zijn korrels voor de groei die zijn samengesteld uit vergrootte kleikorrels. Ze zijn te vinden in de kweekruimtes van vrijwel elke kwekerij, maar ze zijn vooral geliefd bij bloemenkwekers en kwekers die wat groenten zoals paprika’s telen. Als je merkt dat je budget hiervoor wat onder druk staat omdat je zoveel geld moet uitgeven aan de korrels, moet je zeker overwegen om hydrokorrels te gebruiken. De belangrijkste reden hiervoor is dat dit materiaal redelijk goedkoop te maken is, wat het weer een erg makkelijke keuze maakt voor je portemonnee.

Ook zijn de korrels eigenlijk herbruikbaar, dus je kunt ze jaar na jaar gebruiken. Om voor ze te zorgen, moet je ervoor zorgen dat je alle voedingsstoffen en organisch materiaal uit ze verwijdert. Je moet er ook voor zorgen dat je ze grondig spoelt met water voordat je ze terug in je emmers of kweekbakken doet.

Vochtvasthoudend

Een van de meest opmerkelijke eigenschappen van hydrokorrels is het vasthouden van vocht. Hydrokorrels zijn makkelijk omdat ze tegelijkertijd herbruikbaar zijn en ook redelijk goed vocht vasthouden. Zoals ervaren kwekers je kunnen vertellen, maakt deze eigenschap van hydrokorrels het een stuk gemakkelijker om je planten gezond te houden. Zuurstof is belangrijk voor je wortels en een gebrek daaraan kan leiden tot wortelrot en andere ongewenste omstandigheden. Gelukkig zorgen hydrokorrels voor voldoende lucht naar je wortels, wat een belangrijk onderdeel is om de zaken dik genoeg te laten worden om die enorme opbrengst te produceren.

PH-neutraal

Met hydrokorrels kun je wat rustiger aan doen bij het vinden van de juiste pH-balans. Je wilt ervoor zorgen dat je pH altijd onder de 6,3 en boven de 5,6 blijft. Als ze buiten dit bereik komen, zal je plant een tekort krijgen of bepaalde belangrijke voedingsstoffen krijgen. Sommige soorten zijn zuur, wat het hebben van een ideale pH in je tuin een beetje moeilijker kan maken. De korrels zijn pH-neutraal, waardoor je met dit soort zorgen niet te maken hebt.

Geen enkele kwekerij zou de beslissing om de juiste korrels te kiezen lichtvaardig moeten nemen. Omdat je zou kunnen zeggen dat elke keuze die je maakt met betrekking tot je tuin een grote impact zal hebben op het succes van je tuin, zijn de korrels misschien wel een van de belangrijkste. Kies een soort dat goed geschikt is voor zowel jou als je planten en je kweekervaring kan zowel een hoge opbrengst als een redelijk eenvoudig proces zijn. Kies je er een die niet goed bij je past? Dan zal je merken dat je veel tijd verspilt en niet optimaal profiteert van je tuin. Dit is de reden waarom je hydrokorrels moet beschouwen als een groei mechanisme, naast de hierboven beschreven voordelen.

Poriën in elke bal

Hydrokorrels, kweek stenen, of vergrootte kleikorrels, ook wel leca-klei genoemd, kleiballen, zijn een van de meest nuttige en veelzijdige soorten voor elke traditionele en kwekerij. Ze zijn de afgelopen tien jaar populair geworden vanwege hun poreuze vorm. Met deze poriën in elke bal, maken de korrels het gemakkelijk om een ​​gelijkmatige verdeling van voedingsstoffen, zuurstof en water rond de wortels van verschillende planten te ondersteunen. Zo zie je dat er nog best wel wat onderzoek aan vooraf kan gaan om de meest geschikte korrels voor jouw tuin of situatie te vinden. We hopen dat we met dit artikel een beetje duidelijkheid hebben kunnen scheppen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook