fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom heet ‘Earl Grey’ thee zo?

Ik probeer wat te minderen met het drinken van koffie. Zoals jullie misschien eerder bij ons hebben kunnen lezen, kan het drinken van te veel capsule koffie zorgen voor een te hoog cholesterol. En dat wil ik natuurlijk niet! Ook heb ik het idee dat ik lekkerder slaap als ik overdag helemaal geen koffie drink. Koffie is de volgende dag dan ook helemaal niet meer nodig, aangezien ik genoeg energie uit mijn lange, diepe slaap heb gehaald. Tegenwoordig drink ik dus wat vaker thee en dat bevalt me prima. Lekker afwisselen met smaken is trouwens ook een groot voordeel ten opzichte van koffie! 

Graaf Grey in China

Toen mijn vriend en ik vanmorgen aan een groot glas Earl Grey thee zaten (erg lekker trouwens!), vroeg ik me af: waar komt de naam Earl Grey nou eigenlijk vandaan? Verwijst Earl misschien naar ‘early’ wat vroeg betekent, of is het een naam? Het blijkt dat laatste te zijn en het verhaal achter de naam van deze thee is te leuk om je te onthouden. Wikipedia zegt er het volgende over:

“De thee is genoemd naar graaf (earlCharles Grey (1764-1845), een Brits staatsman en premier. Het verhaal gaat dat de thee hem als cadeau werd aangeboden toen tijdens een handelsmissie naar Azië een van zijn medewerkers de zoon van een mandarijn van de verdrinkingsdood zou hebben gered. Uit dankbaarheid zou de vader van de jongen aan Charles Grey het recept hebben gegeven.”

Mysterieus glas thee

Maar, er zijn een aantal elementen in dit verhaal die niet kloppen. Charles Grey is namelijk nooit in China geweest én het ingrediënt Bergamot (wat in Earl Grey thee zit), was toentertijd niet bekend als ingrediënt in China. De thee is dus wel naar hem vernoemd, maar wat de echte reden daarachter is, zullen we waarschijnlijk nooit weten. Een mysterieus glas thee dus…

Ben jij ook zo dol op Earl Grey thee? Of drink je liever thee met een andere smaak?

Lees ook: 10 weetjes over thee

thee-760x440

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook