fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom groep 8 voor kinderen en moeders de interessantste groep van de bassischool is

Ik word oud. Sterker: ik ben het. Ik draag nog steeds Palladiums en zeg ‘klas’ in plaats van groep. Mijn jongens rollen dus regelmatig met hun ogen en zuchten hard. De zesde was mijn laatste klas. “Een lady die haar mond weet te gebruiken maar gelukkig ook haar hersenen”, schreef meester Kees (die tegenwoordig ‘mees Kees’ zou heten) in mijn eindrapport. Dat is vijfendertig jaar geleden. En nu zit mijn oudste in de zesde klas, eeeh, groep 8.

Mijn oudste begint te puberen. Heeft puistjes in zijn gezicht die ik het liefste zou uitknijpen, maar het is natuurlijk zo niet cool als je moeder dat doet. Hij stinkt ook naar puber en maskeert die geur met liters deodorant. Op school zit íe onderuitgezakt en krijgt regelmatig de slappe lach waarmee hij nooit meer kan stoppen. Ja, als ie op de gang wordt gestuurd houdt het gehinnik op. Maar: I love my puber to be.

Mam? Word ik ook zo?
Mijn kleinste kijkt met angst en beven naar zijn grote broer en vroeg mij laatst vertwijfeld of ‘hij ook zo zou worden over twee jaar.’ Ik knikte. Zei dat het niet erg was, dat ik een stoere jongensmoeder ben die wel tegen een stootje kan. Mijn jongste had daarover zo zijn eigen gedachten.

Hoe dan?
Gister zaten de broertjes te praten. Ik legde mijn oor te luister en hoorde dat mijn oudste vertelde over het laatste jaar op de basisschool. “Maar Bob, heb je dan niet heel veel huiswerk? Jij zit altijd te gamen, hoe kan dat dan?” Ik hoorde Bob grinniken. “Naja, als je gewoon tijdens de les oplet, dan weet je het wel.” Ik wist dat mijn kleinste daar niet zeker van was.

’s Avonds tijdens het eten praatte ik met Bob over groep 8. We vroegen ons af waarom dat de leukste is en kwamen al snel tot vijf redenen. Delen we graag met jullie!

1. De musical
De basisschool wordt traditioneel afgesloten met de musical. Een paar jaar assisteerde ik de juf van groep 8 bij de musical en zag ondanks dat het soms misschien niet heel stoer was om goed toneel te spelen, dat die groepachters het geweldig vonden om de musical te doen.

2. Kamp
Mijn oudste gaat dit laatste jaar twee dagen op kamp. Op de fiets naar een boer in de buurt van Amsterdam. “Weet je wel hoe lang dat fietsen is, mam? Echt kapot lang.” Eeeh. Ja. Maar met z’n allen twee dagen primitief en zonder Playstation leven in een weiland kan alleen maar goed doen, vermoed ik en zal ongetwijfeld zorgen voor een sterke onderling band.

3. Herhaling van zetten
Groep 7 is een pittig jaar. Dat zijn de maanden waarin de kinderen klaar worden gestoomd voor het laatste jaar. In groep 8 worden dan uiteindelijk de puntjes op de i gezet en wordt het geleerde herhaald en aangescherpt. Dus het is een leuk wat relaxter jaar.

4. Van kind naar puber
In groep 8 zijn vooral de meiden er klaar mee: ze zijn toe aan meer uitdaging en leukere jongens dan die slungels met wie ze acht jaar lang optrokken. Hoewel de omslag voor ouders wennen is, is het reuzeleuk zo’n puber in huis. Een beetje tegengas en zelfreflectie op z’n tijd kan geen kwaad.

5. Schoolkeuze
In groep 7 bezochten we met Bob al wat middelbare scholen. Veilig omdat hij de keuze nog een jaar voor zich uit kon schuiven. In het laatste jaar bezocht hij met de klas verschillende scholen maar eigenlijk had wist hij al naar welke school hij wil. Van oudste naar brugpieper, daar kijkt mijn oudste dan weer niet naar uit.

Heb jij een kind dat naar de middelbare school gaat? Hoe ervaar jij dat? Vind je dat hij of zij erg verandert? Pubert? Hoe ga je daarmee om? Tips? Deel ze met ons in de comments onder dit artikel.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook