fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom glijbanen goed zijn voor de motorische ontwikkeling van kinderen

Sinds anderhalve maand hebben wij een speeltoestel en een trampoline in de tuin. Dat we dat nou niet eerder hebben gedaan! Onze dochters zijn momenteel vier en twee en kunnen uren zoet zijn met deze geweldige nieuwe toevoegingen aan onze tuin. Vooral de trampoline is natuurlijk een hit, maar ook de glijbaan is een top-aanschaf. Niet alleen omdat de kids de glijbaan zo leuk vinden, zijn we er blij mee. Ook vinden we het geweldig om te zien wat het met de motorische ontwikkeling van de twee meisjes doet. In dit artikel vertel ik je uitgebreid waarom glijbanen zo leuk en goed zijn!

Alle leeftijden

Laatst hadden wij een feestje bij ons in de achtertuin. Sophia werd vier en er waren bijna vijftien kinderen om dat te vieren. De jongste kinderen waren nog geen jaar oud en het oudste kind was bijna tien jaar. Het viel ons op dat eigenlijk alle kinderen, van elke leeftijd, zo heerlijk aan het genieten waren van de glijbaan.

Klimmen en klauteren

De officiële manier om een glijbaan van scala XL te gebruiken, is natuurlijk door eraf te glijden. Het valt mij echter ook op dat de kinderen bij ons hem niet alleen voor het glijden, maar ook voor het klimmen gebruiken. Als ouders moet je dit natuurlijk een beetje in de gaten houden, maar ook het naar boven klauteren is een onwijs leuke activiteit op de glijbaan.

Onderdoor

Regelmatig gebruiken de kids de glijbaan om er onderdoor te kruipen. ‘Onder de brug door, Helena!’, hoor ik Sophia vaak roepen. Helena doet dan braaf wat zij zegt en kruipt onder de glijbaan door. Ook wordt hij vaak gebruikt als hut, door er een groot laken overheen te gooien.

Vallen en opstaan

Bij klimmen en klauteren hoort helaas ook vallen en opstaan. En hoewel een flinke val natuurlijk nooit leuk is, is het voor kinderen wél goed voor de ontwikkeling. Door vallen en opstaan leren ze de grenzen van hun lichaam en de zwaartekracht kennen. Zo lang ze niet serieus gewond raken, is er helemaal niks mis met een uitglijder.

Je ziet: glijbanen zijn echt niet alleen leuk, ze zijn ook nog eens goed voor de ontwikkeling van kinderen van alle leeftijden. Daarnaast kunnen ze voor veel meer dan alleen glijden worden gebruikt. En hebben jullie zomers al eens geprobeerd om de glijbaan met een tuinslang nat te spuiten? Zo krijg je een supersonisch snelle glijbaan. Wooohoooo!

Praat mee

Merk jij ook aan jouw (klein)kinderen dat ze veel leren van hun speelgoed? En welk stuk speelgoed vinden zij het aller leukste? Zijn zo ook zo dol op de glijbaan? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Reageer ook