Waargebeurd: Amy haar zoon is gescout voor een grote voetbalclub en ze is bang dat het niets wordt

Natuurlijk is Amy (46) apetrots op haar kind dat is opgemerkt door een scout van een eredivisieclub, maar ze vindt het ook eng. “Wat nou als het allemaal toch niets wordt? Dat zou zo’n teleurstelling voor Max zijn.” Ze weet waarover ze het heeft; haar broer werd als kind ook gescout en het werd uiteindelijk niets.

Max is zijn leven lang al gek van voetbal. “Mijn man speelt met vrienden in een team. Ze trappen nauwelijks een deuk in een pakje boter, maar hebben veel plezier en daar gaat het ze om. Onze zoon wil altijd kijken als zijn papa een wedstrijd heeft. Als tweejarige peuter stond hij dan langs de lijn en vertederde het publiek met zijn kunstjes. Hij kon niet wachten tot hij zelf op voetbal mocht.”

Bloedfanatiek
Toen hij vier jaar was, meldde Amy haar zoon aan. Het jochie was dolgelukkig. Sliep het liefst met zijn nieuwe voetbalschoenen aan. Al snel werd duidelijk dat Max talent had. Daarnaast is hij sociaal en motiveert zijn teamgenootjes. “Maar ook is hij bloedfanatiek. Als ze een wedstrijd verliezen, is hij een dag van slag.”

Davy Klaassen
Max is inmiddels tien jaar en twee maanden terug gescout. “Ik stond nietsvermoedend langs de lijn toen ik werd aangesproken door een scout van een eredivisieclub. Hij wees op onze zoon en vroeg wie dat was.” De verkenner vond dat Max enorm veel talent had en dat hij hem wilde volgen. De kans is groot dat hij naar een grote club mag om het stagetraject in te gaan. “Super leuk natuurlijk, maar ik vind het ook eng. Ik ben zo bang dat hij het niet haalt. Dat overkwam mijn broer jaren terug. Hij werd gescout door Ajax maar redde het uiteindelijk niet. Dat gaf zijn zelfvertrouwen een enorme knauw. Het heeft lang geduurd voordat hij daarover heen was. Ik wil niet dat Max dat ook overkomt.” Maar Amy weet ook: als zij en haar man er niet achter staan, dat ze hun zoon misschien een voetbalcarrière ontnemen. En dat is het laatste wat ze wil. “Max was door het dolle heen toen ik vertelde dat hij in de gaten wordt gehouden. Het is zijn grote droom profvoetballer te worden. Zijn grote voorbeeld is Davy Klaassen, omdat hij zo gewoon is gebleven.”

Alles draait om voetbal
Wat de toekomst brengt, weet ze nog niet. “Als het doorgaat en hij mag het stagetraject in wat ik wel denk, dan gaat hij een heel ander leven krijgen. Dat gaat bestaan uit school, voetbal en trainen. Ook voor mijn man en mij gaat alles in het teken van voetbal staan. Alles draait dan om Max. En dat vind ik best spannend. Ik hoop zo dat het lukt en dat hij het aankan als blijkt dat hij niet goed genoeg is en de top niet haalt. Dat is mijn grootste angst. Ik wil mijn kind niet verdrietig zien. Aan de andere kant droom ik er stiekem van dat mijn zoon de nieuwe Davy wordt. Iedere moeder wil tenslotte het beste en leukste voor haar kind.”

Ben jij ook door een scout benaderd? Hoe reageerde je? En hoe is het gegaan? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. We zijn heel benieuwd!


Reageer ook