fb
Damespraatjes Damespraatjes

Amy’s zoon is gescout voor een grote voetbalclub en ze is bang dat het niets wordt

Natuurlijk is Amy (46) apetrots op haar kind dat is opgemerkt door een scout van een eredivisieclub, maar ze vindt het ook eng. “Wat nou als het allemaal toch niets wordt? Dat zou zo’n teleurstelling voor Max zijn.” Ze weet waarover ze het heeft; haar broer werd als kind ook gescout en het werd uiteindelijk niets.

Max is zijn leven lang al gek van voetbal. “Mijn man speelt met vrienden in een team. Ze trappen nauwelijks een deuk in een pakje boter, maar hebben veel plezier en daar gaat het ze om. Onze zoon wil altijd kijken als zijn papa een wedstrijd heeft. Als tweejarige peuter stond hij dan langs de lijn en vertederde het publiek met zijn kunstjes. Hij kon niet wachten tot hij zelf op voetbal mocht.”

Bloedfanatiek

Toen hij vier jaar was, meldde Amy haar zoon aan. Het jochie was dolgelukkig. Sliep het liefst met zijn nieuwe voetbalschoenen aan. Al snel werd duidelijk dat Max talent had. Daarnaast is hij sociaal en motiveert zijn teamgenootjes. “Maar ook is hij bloedfanatiek. Als ze een wedstrijd verliezen, is hij een dag van slag.”

Davy Klaassen

Max is inmiddels tien jaar en twee maanden terug gescout. “Ik stond nietsvermoedend langs de lijn toen ik werd aangesproken door een scout van een eredivisieclub. Hij wees op onze zoon en vroeg wie dat was.” De verkenner vond dat Max enorm veel talent had en dat hij hem wilde volgen. De kans is groot dat hij naar een grote club mag om het stagetraject in te gaan. “Super leuk natuurlijk, maar ik vind het ook eng. Ik ben zo bang dat hij het niet haalt. Dat overkwam mijn broer jaren terug. Hij werd gescout door Ajax maar redde het uiteindelijk niet. Dat gaf zijn zelfvertrouwen een enorme knauw. Het heeft lang geduurd voordat hij daarover heen was. Ik wil niet dat Max dat ook overkomt.” Maar Amy weet ook: als zij en haar man er niet achter staan, dat ze hun zoon misschien een voetbalcarrière ontnemen. En dat is het laatste wat ze wil. “Max was door het dolle heen toen ik vertelde dat hij in de gaten wordt gehouden. Het is zijn grote droom profvoetballer te worden. Zijn grote voorbeeld is Davy Klaassen, omdat hij zo gewoon is gebleven.”

Alles draait om voetbal

Wat de toekomst brengt, weet ze nog niet. “Als het doorgaat en hij mag het stagetraject in wat ik wel denk, dan gaat hij een heel ander leven krijgen. Dat gaat bestaan uit school, voetbal en trainen. Ook voor mijn man en mij gaat alles in het teken van voetbal staan. Alles draait dan om Max. En dat vind ik best spannend. Ik hoop zo dat het lukt en dat hij het aankan als blijkt dat hij niet goed genoeg is en de top niet haalt. Dat is mijn grootste angst. Ik wil mijn kind niet verdrietig zien. Aan de andere kant droom ik er stiekem van dat mijn zoon de nieuwe Davy wordt. Iedere moeder wil tenslotte het beste en leukste voor haar kind.”

Ben jij ook door een scout benaderd? Hoe reageerde je? En hoe is het gegaan? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. We zijn heel benieuwd!

Foto door Julia M Cameron via Pexels

4 reacties

mama -

hihi, super tof voor je zoontje dat hij in de gaten word gehouden maar dat zegt nog helemaal niks. hooguit 3 keer meetrainen op een zondag of woensdagmiddag als hij daadwerkelijk gescout word, dat verlengen ze misschien nog 1 of 2 keer, ligt er ook een beetje aan welke club, mijn zoontje heeft stage gelopen bij de 3 grote clubs van nederland, en heeft 2 weken geleden zijn handtekening mogen zetten dus nu begint t pas echt.

Rieneke -

Als meisje ben ik wel eens benadert voor een andere sport. Als ik akkoord ging dan moest ik erg veel trainen en ook nog s avonds waar ik echt naar toe moest reizen. Tevens bestond dan al mijn vrije tijd uit trainen en presteren. Ze vertelden voor elk wedstrijd die ik speelde kreeg ik ongeacht ik verloor geld. Ik was toen al faalangstig en zag hoe de meisjes waar ik van won in tranen uitbarsten en ook nog eens kritiek kregen van hun coach omdat ze hadden verloren. Ik zag mijn sport als iets ontspannends en leuks en ik ben altijd blij geweest dat ik nee heb gezegd

Bibi -

Feit dat deze moeder nu al spreekt over een mogelijke voetbalcarriëre. Te lachwekkend. Haar kind heeft notabene nog geen officiële uitnodiging gekregen, maar dat zal niet meer lang duren, denkt zij. Degene die er daadwerkelijk zn boterham mee gaat verdienen zijn er verdomd weinig. Misschien eerst zelf maar eens minder hard van stapel lopen. Geen enkele club begint met een stage. Allemaal beginnen ze met 3x mogen komen trainen en dan vallen ze al met bosjes af. Niet doen alsof je als ouder je baan al op moet zeggen. Gescout is hij pas wanneer hij de uitnodiging heeft. Wat een onrealistisch onzinverhaal. Droom maar fijn verder.

Joris -

Nee, ik ben nooit door een scout benaderd. Ik denk veruit de meeste mensen niet en weet niet of hier met deze vraagstelling nou een heel levendige discussie op gang komt.

Reageer ook