fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waar moet je op letten bij het vergelijken van telefoonabonnementen?

Loopt jouw huidige mobiele telefoonabonnement op zijn einde? Dat kun je je gaan oriënteren op aanbiedingen voor een nieuw abonnement. Het aanbod is ruim, dus kiezen kan moeilijk zijn. We bespreken een aantal zaken waar je op moet letten bij het vergelijken van telefoonabonnementen.

De beste prijs voor je nieuwe smartphone

Overweeg je een telefoonabonnement met toestel? Kijk dan goed wat de prijs is die je betaalt voor het toestel door het in combinatie met het telefoonabonnement te nemen. Ga met deze prijs in de hand vervolgens online op zoek naar wat de smartphone in kwestie elders ‘los’ zou kosten. Kun je tientallen euro’s besparen door het toestel ergens anders te kopen? Neem dan gewoon een sim only abonnement en koop je nieuwe smartphone voor de gunstigste prijs. Dat heeft nog een aanvullend voordeel op een abonnement met toestel van meer dan 250 euro: zo bespaar je jezelf ook een registratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) die je in de weg kan gaan zitten bij het verkrijgen van een hypotheek of een andere lening.

Netwerk met goede dekking

Uiteraard wil je ook gebruikmaken van een telefoonprovider die een sterk netwerk kan bieden in Nederland, zodat je zo min mogelijk te maken krijgt met slechte ontvangst. Er zijn in Nederland vier verschillende telefoonnetwerken. De beste dekking heeft het netwerk van T-Mobile met 98 procent dekking. Ook de provider Ben maakt hier gebruik van. Bijna net zo veel dekking biedt het netwerk van KPN (96,1 procent dekking), waar ook Telfort en de kleinere sim only aanbieders Simyo, YouFone en Robin Mobile gebruik van maken. Wel is dit netwerk zwakker in het oosten van het land. Het netwerk van Vodafone blijft achter bij deze twee met slechts 86,3 procent dekking. Ook Simpel en Hollandsenieuwe zitten op dit netwerk. Het minst dekkende netwerk is dat van Tele2 (76,1 procent dekking), waar ook de prepaid provider Bliep gebruik van maakt.

Maandelijks bijstellen

Als jij goed in beeld hebt voor jezelf hoeveel belminuten en mobiele data je per maand verbruikt en daar ook constant in bent, dan kun je heel specifiek naar een passende belbundel gaan zoeken. Maar als je je verbruik slecht kunt inschatten, is het verstandig om een telefoonabonnement te kiezen waarbij je bundel elke maand naar boven of beneden kunt bijstellen. Dit kan niet bij alle abonnementen, dus let hier goed op voordat je een abonnement afsluit. Bijstellen kan ervoor zorgen dat je niet onnodig veel betaalt door ongebruikt tegoed of juist door buiten de bundel te bellen en internetten omdat je tegoed te vroeg op is.

Tarieven buiten bundel en in het buitenland

De tarieven voor buiten de bundel bellen wanneer je bundel op is verschillen per provider, net als de tarieven voor bellen in het buitenland. In sommige gevallen zijn deze tarieven zeer hoog. Daarom is dit een belangrijk punt om providers op te vergelijken voordat je je keuze maakt. Zeker als je weet van jezelf dat het risico reëel is dat je over je bundel heen gaat, of als je van plan bent naar het buitenland (buiten de EU) te gaan.

Hoeveel abonnementen ook op elkaar kunnen lijken, de details kunnen significant verschillen. Maak dus van het uitzoeken van je nieuwe telefoonabonnement een serieuze zaak, zodat je een weloverwogen en passende keuze voor jou en jouw portemonnee maakt.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook