fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waar let je op als je je eigen caravan gaat kopen?

caravan kopen

Als tiener heb ik een zomervakantie lang doorgebracht in een caravan. Ik vond het maar niks. De bank waar ik eerder op zat werd een bed, ik stootte mijn hoofd steeds overal aan en ik vond het benauwd met zijn vieren. Dat was toen. Inmiddels is er veel veranderd op caravan- en chaletgebied. Waar let je op als je er eentje gaat kopen?

Een caravan is allang niet meer iets voor senioren die in het voorseizoen op de camping gaan staan. Klein wonen is hip. Steeds meer mensen gaan op zoek naar een kleinere woning. De een wil dat als een vakantiewoning voor erbij, de ander kijkt wat de mogelijkheden zijn om permanent in een kleine woning te wonen. Een chalet kopen kan soms best een beetje ingewikkeld zijn. Waar moet je op letten bij de aanschaf? Wat moet je weten voordat je een chalet of caravan gaat kopen? Wij zochten het uit.

Lekker wildkamperen in Zweden

Voorop gesteld: een caravan geeft je vrijheid. Je minihuisje koppel je aan je auto en je vertrekt. Waar het leuk is, zet je ‘m neer. Geen ingewikkeld gedoe zoals je wel eens kunt hebben bij het opzetten van een tent. Je draait de pootjes uit, pakt je tuinstoel en bent klaar. In sommige landen, zoals in Zweden, is wildkamperen toegestaan, dus kun je op zoek naar het allermooiste plekje. Vind je het er toch niet zo leuk? Dan pak je je boeltje weer op en vertrek je naar daar waar het wel leuk is. Een ander voordeel van een caravan is dat je meer comfort dan in een tent hebt. Het is warm, droog en vaak zijn de bedden erin prima te doen. Bovendien heb je een eigen wc wat ook heel prettig kan zijn. Hoef je in elk geval niet met een wc-rol onder je arm naar het toiletgebouw.

Stacaravans te koop

Waar moet je op letten als je een caravan koopt? Ga na waarvoor je er eentje wilt hebben. Ga je zes weken rondtrekken door Europa en trek je van camping naar camping of zet je je caravan neer voor een seizoen? In het laatste geval is een stacaravan een mogelijkheid. Stacaravans te koop, lees je regelmatig op internet. Laat je niet overmannen door emotie, maar onderzoek of het er een naar je zin is. Voldoet hij aan de afmetingen die zijn toegestaan op de plek waar je de stacaravan wilt hebben? Voldoet de vakantiewoning aan je eisen? Hoe is het sanitair, hoe is de indeling en zijn er genoeg slaapplekken? Wees kritisch en boet niet in op je wensen, want wie een stacaravan aanschaft kan daar jarenlang plezier van hebben. Als je wat minder budget hebt kun je ook kiezen voor een goede occasion die regelmatig worden aangeboden.

Chalet kopen

Tegenwoordig kiezen veel mensen steeds vaker voor een chalet. Een chalet lijkt op het eerste oog op een stacaravan, maar schijn bedriegt. In een chalet is het allemaal net even iets luxer en door een betere isolatie is een chalet in de winter wat behaaglijker dan een stacaravan. Bovendien kun je een chalet laten maken zoals jij hem in je hoofd hebt. Een chalet kan ook als woning fungeren. Op sommige chaletparken is permanente bewoning toegestaan, maar niet overal. Overweeg je je huis te verkopen en in een chalet te gaan wonen dan is het verstandig dat eerst uit te zoeken. Let er ook op dat een chalet en stacaravan nooit helemaal onderhoudsvrij zijn. Check vooral de waterleidingen dat die niet bevriezen in de winter en zorg ervoor dat het kitwerk in orde is en blijft. Want vocht wil je er niet hebben.

Wat zijn je wensen?

Belangrijk is dat je vooral goed naar je wensen kijkt en er een passend huisje bij zoekt. Dat kan een (sta)caravan zijn, een chalet of een tiny house. De tiny houses zijn echt in opmars en bewoners ervan ervaren het overzicht dat je in de kleine woning hebt, als een verademing. Je moet zorgvuldig met de ruimte omgaan en zult keuzes moeten maken in de spullen die je om je heen wilt hebben. Een mooie gelegenheid om te ontspullen!

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Foto door Kampus Production via Pexels

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Is dit artikel toevallig reclame?

Reageer ook