fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vrouwen merken vaak niet dat ze chlamydia hebben

chlamydia-vrouwen

Chlamydia is één van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen in Nederland. Vooral onder jongeren komt dit voor als gevolg van onbeschermd oraal, vaginaal en anaal seksueel contact. Vaak weten (jonge) vrouwen niet dat ze Chlamydia hebben en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Op Dokteronline lazen we hier een artikel over.

Waarom is het voor vrouwen wel van belang om te weten dat ze Chlamydia hebben?

Het is van groot belang om te weten of je het hebt. Hieronder de belangrijkste redenen om het te onderzoeken als je vermoedt dat je het hebt.

  • Je kunt chlamydia tijdens de bevalling overdragen aan je kindje. Dit kan bij de baby diverse infecties veroorzaken zoals keelontsteking, longontsteking of oogbindvliesontsteking. Meestal geneest dit gelukkig wel weer.
  • Chlamydia kan onbehandeld leiden tot verminderde vruchtbaarheid of zelfs gehele onvruchtbaarheid. Volgens Dokteronline raken er in Nederland jaarlijks 1.000 vrouwen onvruchtbaar door chlamydia.
  • Er kunnen als gevolg van chlamydia buitenbaarmoederlijke zwangerschappen tot stand komen.

Lees ook: CARLI: DOOR ZIJN SLIPPERTJE ZIT IK MET CHLAMYDIA OPGESCHEEPT

Hoe komt het dat vrouwen niet weten dat ze het hebben?

De symptomen van chlamydia lijken heel veel op die van een blaasontsteking. Zelfs de huisarts kan denken dat je een blaasontsteking hebt. Heb je onveilige seks gehad? Geef dit dan door aan je huisarts, zodat hij een goede diagnose kan stellen. Belangrijk dat je de symptomen herkent. Hieronder de belangrijkste!

Dit zijn de meest gemaakte vagina-fouten. Maak jij ze ook?

Dit zijn de symptomen van chlamydia bij vrouwen

  • meer vaginale afscheiding
  • bloedverlies buiten de periode van je ongesteldheid om en na seksueel contact
  • een branderig en pijnlijk gevoel tijdens seks en bij het naar de wc gaan
  • een pijnlijk gevoel in de onderbuik
  • infectie van de anus: jeuk, pijn, slijmerige afscheid aan/ uit de anus;
  • zo nu en dan gewrichtsklachten;
  • keelontsteking kan ontstaan door besmetting via orale seks

Gezondheid
Gezondheid

Hoe kan chlamydia worden ontdekt en behandeld?

Bij vrouwen wordt aan de hand van wat vaginale afscheiding bepaald of ze chlamydia heeft. Dit onderzoek kun je via de huisarts laten doen of bij een huisartsenlaboratorium. Wordt er geconstateerd dat je chlamydia hebt dan kan dat het beste met antibiotica worden behandeld.

Heb jij ooit chlamydia gehad?

Over seksueel overdraagbare aandoeningen wordt niet zo vaak gesproken. Mensen schamen zich ervoor of vinden het te veel een privé-aangelegenheid. Jammer, want het is zeker goed om ervaringen met anderen te delen. Al is het om te voorkomen dat de ander het ook krijgt of niet doorheeft dat ze het heeft. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel of op Facebook. Vinden we gezellig en kan nuttig zijn voor andere vrouwen :-).

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook