fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sylvia: ‘Mijn vriendin is een enorme roddeltante. Ik ben er klaar mee!’

roddeltante

Een goede roddel op z’n tijd, daar is niks mis mee. Maar Sylvia trekt al het geroddel over anderen van haar vriendin Merel niet meer. “Ze is een roddeltante en als ze zo over andere kletst, dan kan het toch niet anders dat ze ook over mij roddelt?”

Echt hoor, Merel is de gezelligste vriendin van Sylvia. “Ik ken Merel al zo ongeveer mijn hele leven. We waren buurmeisjes en zijn altijd bevriend gebleven. Best bijzonder want onze levens liepen tamelijk uit elkaar. Ik ben gaan studeren en Merel ging eerst een jaar op wereldreis. Werkte overal om haar verblijf te bekostigen en toen ze terugkwam had ze eigenlijk helemaal geen zin om een studie op te pakken. Ze reisde mee met een circus en pakte daarna alles. Van studeren kwam niet veel meer.” Een vriendin die het leven vreet, geniet van alles dat op haar pad komt en veel mensen kent.

Aan stiltes doet ze niet

Met Merel ligt Sylvia vaak in een deuk. “Merel is zo’n vriendin met wie je continu de slappe lach hebt. Ze is onwijs grappig en brutaal en aan stiltes doet ze niet.” Het mooie van haar vriendin vindt Sylvia dat ze een goede zelfspot heeft. “In haar verhalen is ze niet zelden de underdog. Ze kan smakelijk vertellen en deinst er niet voor terug om grove grappen over zichzelf te maken. Merel neemt zichzelf en het leven niet zo heel serieus. Dat is onwijs prettig.” Als Sylvia met haar een avondje uitgaat, schuiven wildvreemden binnen no-time bij de dames aan. Sylvia vindt dat fijn, door Merel leert ze veel mensen kennen en heeft ze leuke gesprekken met vreemden.

Sappige details

Maar de vrolijke, flamboyante flapuit heeft ook een andere kant: ze is een enorme roddeltante. Ze doet dat op zo’n manier dat je het aanvankelijk niet in de gaten hebt, maar voor je het weet vertelt ze privé dingen van vrienden. “Zo wist ik eerder dan Sterre dat haar vriend vreemdging. Vol geuren en kleuren vertelde Merel mij dat Sterres vriend een veel jongere vriendin erop na hield maar dat Sterre geen idee had. Die wetenschap vond ik super ongemakkelijk. Ik bemoei me sowieso niet met relaties van anderen, het boeit me ook niet. Ik liet doorschemeren dat ik het niet hoefde te weten, maar daarvan trok Merel zich niets aan en gooide alle sappige details op tafel.

Heb je al gehoord dat…

Maar ook over andere roddelt Merel graag. “Opeens had ik in de gaten wat ze deed. Ze roddelde om zelf in een beter plaatje te komen. Als we afspraken leek het wel of ze alle roddels uit haar hoofd had geleerd. Een normaal gesprek was niet meer mogelijk, Merel begon bijna elke zin met: ‘heb je al gehoord dat?’. Voorzichtig liet ik blijken dat ik er niet van gediend was, maar dat maakte Merel niets uit. De ene roddel na de andere werd op de bar gesmeten.” Inmiddels zijn veel oude vrienden afgehaakt; ze hebben geen zin meer in de roddeltante. “Het is zelfs zo erg dat sommige vrienden haar bloed wel kunnen drinken, zo pissig zijn ze. Ze willen Merel nooit meer zien.”

Waar heb je het over?

Inmiddels is Sylvia ook op dat punt gekomen. “Weet je, ik maakte me nooit echt zorgen, maar nu krijg ik het unheimische gevoel dat Merel ook achter mijn rug om allerlei roddels verspreid. Sterker, ik weet het zeker.” Merel heeft een aantal intieme dingen over Sylvia en haar vriend doorverteld aan een andere vriendin, Geertje. “Ik kwam Geertje tegen op de markt. We stonden even te praten toen ze heel geïnteresseerd vroeg hoe het nu tussen mij en mijn vriend Boris ging. Ik dacht: ‘huh, waar heeft ze het over?’” Het bleek dat Merel Geertje had verteld dat het zwanger worden bij Merel niet van zelf ging.

Ik pik het niet meer

“Geertje vroeg of Boris al bij de artsen in het ziekenhuis was geweest. Ik was met stomheid geslagen en voelde mijn wangen rood worden. Ik had Merel in vertrouwen verteld dat Boris en ik proberen zwanger te worden, maar dat dat moeizaam gaat en dat we overwegen naar de huisarts te gaan. Het belachelijke is dat Boris en ik nog helemaal niet weten of we het traject in willen gaan, laat staan dat we het al willen delen met vrienden en familie. Maar kennelijk maakt het Merel niet uit en gaat ze voor de roddel die ze nu vrolijk verspreidt bij andere vriendinnen.” Sylvia is woest en het is haar nu pijnlijk duidelijk geworden hoe Merel in elkaar zit. Ze trekt dit gedrag en geroddel niet meer en staat op het punt om de vriendschap met Merel op te zeggen, ondanks dat Sylvia weet dat ze haar enorm gaat missen.

Hoe verbreek ik de vriendschap met deze roddeltante?

Het voelt net alsof ze een relatie verbreekt en eigenlijk is dat natuurlijk ook zo. “Ik kan niet meer met haar omgaan, het vertrouwen is weg. En dat vertrouwen komt nooit meer terug. Merel had me niet harder kunnen raken dan dat ze nu heeft gedaan. Het enige is dat ik opzie op de vriendschap op te zeggen, hoe moet ik die verbreken? Gewoon niks meer laten horen? Of moet ik de waarheid vertellen?”

Hoe zou jij een vriendschap beëindigen? Afspreken en de waarheid vertellen? Zou je een mailtje of app sturen waarin je uitlegt waarom je iemand niet meer wil zien? En heb jij ervaring met een vriendin die ook een enorme roddeltante is? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Liza Summer via Pexels

Angela: ‘Moet ik de belofte aan mijn man nakomen?’

belofte

Beloofd is beloofd. Dat vindt Angela ook. Maar de belofte die ze haar man deed, ligt haar als een blok op de maag: ze heeft hem iets beloofd. “Eigenlijk heeft hij mij zwaar zitten pushen om zijn fantasie werkelijkheid te laten worden en nu ik terugkrabbel, is hij zwaar geïrriteerd. Maar ik wil dit echt niet…… Lees verder

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Kiky -

Hier iets soortgelijks meegemaakt, maar ervoor gekozen om die persoon er persoonlijk mee te confronteren wat ik gehoord had. In eerste instantie werd er gezegd, dat er niets van klopte, maar toen ik zei oke, dan ga ik nu doe persoon erbij halen, toen zei de persoon dat ze probeerden om haar in een kwaad daglicht te zetten, doordat ze haar aan het uithoren waren. Helaas dat er kort daarna nog iemand kwam met een soortgelijk verhaal en met nog een paar details extra, waar alleen die persoon van op de hoogte was. Nog steeds ontkennen en dezelfde smoes gebruiken. Toen iets gemeens uitgehaald en heb ik die persoon iets verteld over een gezamenlijke vriendin, wat niet waar was. De betreffende vriendin was ervan op de hoogte en nog geen halve dag later belde die vriendin mij op om door te geven dat ze het al van haar had gehoord en van nog twee andere mensen. Dus samen de persoon hiermee geconfronteerd en weer ontkennen, toen heel duidelijk gemaakt dat die persoon bij mij niet meer welkom was en dat ik het zeer op prijs zou stellen dat ze niets maar dan ook helemaal niets meer tegen of over mij zou zeggen. In eerste instantie begreep die persoon de boodschap niet, kreeg ik van iemand te horen, dus haar aangesproken en gevraagd of mijn leven zoveel interessanter was in vergelijk met die van haar, want ze blijft er maar over doorgaan. Dit ook aangegeven waar haar man bijstond en die was niet eens op de hoogte van wat er gebeurd was. Die dacht dat ik druk was met andere dingen en daarom niet meer kwam. Hij was not amused toen ze wegliepen samen. Maanden later kwam ik hem tegen en toen vertelde hij, dat ze me miste en dat ze niet wist hoe het op te lossen viel, toen heb ik gezegd dat het daarvoor te last was en ze me teveel op mijn ziel had getrapt. Hij begreep het volkomen. Daarna niets meer van haar gehoord en gezien, weet dat ze inmiddels zijn verhuisd naar een andere stad. Ben er blij van en ik mis het niet.

Bianca -

Een berichtje sturen: “Hey Merel. We zijn nu al jaren vriendinnen en ik heb altijd onwijs veel lol met je. De laatste tijd is het me echter gaan storen dat je zo graag over het privéleven van anderen praat. Daarin ben ik niet de enige, misschien is het je wel opgevallen dat er steeds meer mensen afstand nemen of boos op je zijn omdat je hun vertrouwen beschadigd hebt. Ik heb geprobeerd duidelijk te maken dat ik er niet in geïnteresseerd ben om over anderen te roddelen, maar helaas zonder resultaat. Onlangs ben ik een gezamenlijke kennis tegen gekomen die mij nogal overviel. Deze persoon wist via jou namelijk al alles over een privékwestie waarover ik jou in vertrouwen heb verteld. Dit heeft me heel hard geraakt. Mijn vertrouwen in jou is dan ook volledig weg. Jammer genoeg denk ik ook niet dat het terug gaat komen, daarvoor heb je me te veel gekwetst. Ik kan dan ook niet meer met je omgaan. Hopelijk respecteer je mijn besluit en zoek je verder geen contact meer. Wie weet is dit een leermoment om niet langer zo met je vrienden om te gaan, het zou jammer zijn als je niemand meer overhoudt.” Dan als je ziet dat ze het ontvangen en gelezen heeft haar nummer blokkeren en doorgaan met je leven. Zulke mensen ben je beter kwijt dan rijk.

Joris -

Dood laten bloeden of gewoon een berichtje sturen als je het verbaal niet aandurft. Of alleen voor de lol afspreken en niet meer voor de inhoud.

“Het bleek dat Merel Geertje had verteld dat het zwanger worden bij Merel niet van zelf ging”. Ik gok dat de ’tweede Merel’ eigenlijk Sylvia hoort te heten?

Reageer ook