fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wietske: “Ik voel me voor het blok gezet door vraag in ongevraagde groeps whatsapp”

De komst van Whatsapp heeft het leven wat betreft het op een makkelijke manier contact hebben met anderen een stuk leuker en eenvoudiger gemaakt. Maar niet zelden zorgt het ook voor veel ongemak en wrevel. Daar weet Wietske alles van. “Ik ben echt zo voor het blok gezet, heel onaangenaam.”

Nog steeds weet Wietske niet zo goed wat ze er mee aan moet. “Het is al jaren geleden dat ik Carina heb gesproken. We zijn een periode heel close geweest maar op een gegeven moment verwaterde onze vriendschap. Eigenlijk zonder reden, het bloedde gewoon dood. Een hekel aan elkaar hebben we niet, maar kennelijk was het op tussen ons.” Jammer maar kan gebeuren, vindt Wietske, mensen komen en gaan immers in je leven. Het was lang geleden dat Wietske aan Carina dacht, totdat ze opeens een berichtje kreeg.

Help je ons mee op de Vriendenklusdag?

Ineens zat Wietske in een groepsapp van Carina. Daarin appte ze dat ze gaat verhuizen en dat zij en haar gezin het super leuk zouden vinden als Wietske en haar man Leon een dagje komen meehelpen op een Vriendenklusdag. “Lieve vrienden, het is bijna zover dat we gaan verkassen naar ons droomhuis. Voordat het zover is moet er nog het een en ander gebeuren. Het lijkt ons heel leuk om dat met onze vrienden te doen en nodigen jullie graag uit om ons volgende week zaterdag te komen helpen. Wij zorgen voor koffie en broodjes. We beginnen om 8 uur en werken tot ca 17 uur door en dan kunnen we samen een biertje drinken? Liefs van Tim en Carina”.

Geen zin om te klussen

Toen Wietske het appje las, kreeg ze het Spaans benauwd. “Weet je wat het is, ik heb helemaal geen zin om te klussen bij Carina. Ik heb al jaren geen contact meer met haar en zie niet in waarom ik haar nu opeens zou gaan helpen. Leon zei gelijk: ‘ik ga dat dus niet doen’ en vervolgens appte hij in de groepsapp dat hij niet van de partij is op de Vriendenklusdag en verliet de appsgroep. Ik heb nog niet gereageerd en het ligt als een blok op mijn maag.”

Kan ik de appgroep verlaten?

Sowieso vindt Wietske het super irritant dat Carina haar in de groepsapp heeft geplaatst. “Als ik de groep verlaat, ziet iedereen dat gelijk. Als ik zeg dat ik verhinderd ben, lezen de anderen dat ook. Ik vind dat gênant. Het liefst zou ik de groepsapp verlaten net zoals Leon maar dat durf ik dan weer niet zo goed. En weet je wat het helemaal ingewikkeld maakt? Tien jaar geleden hielp Carina mij en Leon wel met de verbouwing, sterker ze stond als eerste op de stoep.” Maar ja, dat was tien jaar geleden en er is veel gebeurd sindsdien. Al verschillende keren stelde Wietske een berichtje op, maar steeds weer wiste ze het . “Ik wil eigenlijk geen smoes verzinnen waarom ik niet kan. Ik ben altijd open en eerlijk en houd niet van liegen.”

Sorry, ik heb geen zin

Wat dan? Moet Wietske zich tegen haar zin in in haar kluskleding hijsen en aan de slag gaan? “No way! Dat ga ik gewoon echt niet doen. Liegen wil ik niet en iets tegen mijn zin in doen ook niet. Ik heb me een paar jaar geleden voorgenomen dat ik nooit meer iets doe waarin ik geen zin heb of waar ik niet achter sta. Maar ik vind het ook erg lastig om te zeggen: ‘Sorry Carina, maar ik heb geen zin om bij jou en Tim te komen klussen, ik heb wel iets anders te doen?’ Dat kan ik toch niet maken. Leon vindt van wel. Wat kan mij het nou schelen, ik heb Carina al tien jaar niet meer gezien. Mis je niks aan, zegt Leon dan.”

Anderen zijn wél enthousiast

Zo simpel als Leon het schetst, ligt het niet. “Ik ben van nature een pleaser, wil graag aardig worden gevonden, maar zoals Carina het nu heeft aangepakt, raakt me. Voor mijn gevoel kom ik niet onder de  Vriendenklusdag uit terwijl ik er niet heen wil. Anderzijds vind het ik het vervelend omdat Carina mij wel enorm heeft geholpen tien jaar geleden.” De tijd dringt en Wietske heeft nog steeds niet gereageerd terwijl de ene vriend na de andere vriendin enthousiast reageert op de klusdag. “Ik moet de knoop doorhakken maar ik weet echt niet wat ik moet doen en hoe ik het netjes kan afwimpelen zonder de talk of the groepsapp te zijn.”

Hoe pak jij dit aan? Duidelijke taal en zeggen dat je niet komt? Een smoes verzinnen? De appgroep verlaten? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Rene Asmussen via Pexels

Hand- en polsklachten? “Mijn vriendin werd hier snel en volledig vergoed geholpen!”

hand- en polsklachten

Pas als je ergens last van hebt, realiseer je je wat een luxe het is om gezond te zijn. Zo heb ik vorig jaar ‘afscheid’ moeten nemen van mijn vaste tennismaatje. Ze kreeg last van haar pols en kon hierdoor de impact van de bal op het racket niet meer opvangen. Niet alleen tennissen werd een probleem, ook noodzakelijke dingen als het verschonen van haar kinderen en emails tikken op haar werk lukten niet meer zonder pijn. De huisarts kon haar niet helpen: ‘kijk het nog maar even aan. Vaak gaat het vanzelf over’. Helaas liep dat anders…. Lees verder

24 reacties

MJ -

Haha, zij stuurt mensen een week voor datum een uitnodiging? Dat is echt belachelijk.
Naast dat zoiets voor gratis hulp doet en waarschijnlijk niet eens echt kijkt naar wie ze in de groep heeft gezet. Ze hoeft niet van jou te verwachten dat je erbij bent en al helemaal niet een week van te voren.
Ik zou hier niet te zwaar aan tillen en wellicht gewoon helemaal niet reageren.

BA Sinnic -

Helemaal onbeschoft en knierperig om geen avondeten te regelen voor je gasten na een dag hard werken

Weldoener -

En als je de onderstaande adviezen niet durft te volgen, kun je altijd nog helemaal niet reageren dan de hele chat in een keer verwijderen en dan haar nummer blokkeren.
Hard maar opgelost. Hoor je niks meer van.

Mascha -

Gewoon het advies opvolgen wat de meeste zeggen hier.
Persoonlijk vind ik het onbeschoft om zo gratis hulp te krijgen dat gaat al tegen mijn principes in ..
Veel succes

Anna -

Als je ècht niet wilt, maar wèl iets wilt zeggen,
zou ik éérst een kort, maar kr8ig privé berichtje
sturen, dan miss. even wachten en, dan, op een
gegeven moment gewoon die groeps-app ver-
laten ! Je bent haar niks verplicht !
Loop jezelf vooral niet voorbij. Jíj staat op nummer 1

Loes -

Ik lees het al meerdere keren. Niet te moeilijk denken. Je hoeft geen tekst en uitleg te geven!

Gewoon: Heel veel geluk in jullie nieuwe huis!
Ik zal niet bij de klusdag aanwezig zijn.

Lina -

Heel makkelijk zonder te liegen en enorme uitleg te geven: “leuk dat je gaat verhuizen! Ik ben er helaas niet bij maar wens jullie heel veel plezier!”

Christel -

Ik vind het ronduit onbeschoft om een hele rits mensen ongevraagd in een groep app te plaatsen zodat je verzekerd bent van gratis hulp met de verhuizing. Voel je niet bezwaard. Gewoon appen dat je niet kan en wens haar veel succes met verhuizen en veel plezier in de nieuwe woning. En dan wegwezen uit die groep.

Daphne -

Ik lees dat je niet wilt liegen door te zeggen dat je niet KAN kan komen.
Als in de appgroep het te moeilijk is, dan kun je altijd nog privé schrijven: hé Carina, wat leuk dat je gaat verhuizen. Ik GA helaas niet komen. Heel veel plezier in je nieuwe woning. Op die manier is het kort en duidelijk zonder dat je uit hoeft te leggen waarom je dat niet wilt.

Joris -

“Je uitnodiging te komen klussen verbaast me een beetje. Dat lijkt me meer iets voor mensen die dichtbij je staan. Wij hebben al 10 jaar geen contact meer. Succes met de klus en veel plezier in jullie nieuwe woning”.

Shana -

Je hoeft het ook niet in de groepsapp te doen, spreek haar gewoon privé aan! Anderen hebben dat ook al gezegd en dat is naar mijn mening de beste oplossing. Anderen gaat het niets aan en jij kunt gewoon eerlijk je mening uiten. Succes!

Bianca -

Ik zou zeggen” helaas ik kan niet,maar bedankt voor je uitnodiging”

Rieneke -

Je kunt haar telefoonnummer uit de groepsapp halen. Dan stuur je haar persoonlijk een bericht. Zoiets als “Hallo Carina,jij had mij toegevoegd tot de verhuisgroep app en las daardoor dat jullie gaan verhuizen. Wat leuk zég! Heel veel plezier met het verhuizen en klussen. Doe de groeten aan je man. Lieve groeten Wietske”

Dan begrijpt zij de hint wel en snapt heus wel dat je na zoveel jasr niet ineens komt opdraven. Vraagt ze “kom jij ook helpen?” Dan kan je altijd heel kort zeggen “nee joh!”
Je kan dan zonder iets te zeggen de groepsapp verlaten.

Ria -

Simpel
Ik kan niet en Jezelf uit de groep halen.Verander bij de WhatsApp je instellingen. Je moet dan eerst toestemming geven om je in de groep te zetten. Dat bericht negeer je gewoon

Ellis -

Een oplossing is ook om helemaal niks te doen. Niet gaan en niks zeggen en de groep niet verlaten. Heb je een app gezien????? Je kunt ook denken: ik let niet zo op whtapp en het is me ontgaan, ik krijg zoveel appjes.

Joris -

Je kan ook van alles een probleem maken, hè. Je vriend snapt wèl hoe het werkt. Afmelden, verlaten en door met je leven.

Diane -

Ik heb een nieuw motto en dat is jammer ik kan niet maar veel plezier! Meer hoef je niet te zeggen. Hups die groepsapp uit. Dit geldt ook voor verjaardagen enz.
Ik geef geen uitleg en ga er ook niet meer heen.

Het is best brutaal van je kennis dat ze iedereen zo in de groepsapp trekt. Ze had het persoonlijk kunnen vragen als ze het echt belangrijk vond dat je er bij was. Maar je stond gewoon nog in haar telefoon dus klikte ze je aan. Niets meer of minder. Misschien kan je er wat minder zwaar aan tillen? Wel heel herkenbaar je gevoel hoor maar dat komt omdat je geen beslissing durft te maken.
Laat het de eerste keer zijn en voortaan bij alles eerst vragen wil ik dit? Is het antwoord nee dan is het sorry ik kan niet, maar veel plezier 🫁

Anoniem -

Ik zou eerst denken wat voor toegevoegde waarde jullie klusvriendschap zou zijn of worden. Zien jullie elkaar daarna weer 10 jaar niet! Als je al niet meer aan haar dacht in die 10 jaar dan zat dat niet diep meer. Als je het niet in de groepsapp durft dan leg je het toch alleen aan haar uit op haar eigen nummer. En dan meteen dat je uit de groepsapp gaat. Dan ben je eerlijk tegen haar. Succes en sterkte.

Mona -

Daarom lukt het je niet om je voornemen vol te houden. Je bent van nature een pleaser zeg je. Maar je hebt je voorgenomen niets meer te doen tegen je zin. Dus je doet het niet om de ander te pleasen maar voor jezelf. Zoals je zegt om aardig gevonden te worden want anders had het je niet geboeit om in een groepsapp af te zeggen. Af zeggen ging je toch.. maar in een groepsapp vind je het lullig. En dan zeggen dat je eerlijk bent. Rare wereld.

Sanderien van Mul -

Wat een lulkoek. Dat mens probeert gewoon zoveel mogelijk (gratis) hulp te krijgen, waarom benadert ze anders mensen die ze o.a. tien jaar geleden (!!) voor het laatst gezien/gesproken heeft? Afgelopen met dat gedoe van “ik durf niet” of ‘ze kunnen zien dat ik uit de whatsapp groep stap’. Waar ben je bang voor, dat ze bij JOU persoonlijk op de stoep staan om verhaal te halen? Doe net als je vriend zeg, app dat je er niet bij bent (en je hoeft er inderdaad geen heel verhaal bij te zetten, gewoon ‘ik ben er niet, veel plezier’ en je verlaat de groep en klaar. Klaar met al dat pleasen. En leuk en aardig dat ze tien jaar geleden heeft geholpen maar kom op, dat is tien jaar geleden geweest. Als ik zo bij iedereen zou redeneren dan zou ik heel wat gunsten en hulp van mensen tegoed hebben… Ophouden met dat pleasen. Als het nu je aller-, aller-, allerbeste vriendin was die dag en nacht voor je heeft klaargestaan, maar dit is iemand die je tien jaar nauwelijks meer gezien of gesproken hebt. Daar staat geen enkele verplichting meer tegenover, hoor. Je maakt het jezelf veel te moeilijk.

Jessie -

Als je zo van de ‘open en eerlijk’ bent, wees dan ook open en eerlijk! Zeg privé tegen haar wat je ook in dit artikel hebt gezegd. Simpel genoeg. Je kunt er nog bij zetten dat als ze weer contact wil herstellen, daar zo’n klusdag voor jou niet de manier voor is en dat je liever op een andere manier het contact weer opbouwt (als dat natuurlijk is wat je voelt).

A. -

Je kan ook reageren zonder daar uitleg bij te geven. “Ik ben er (helaas) niet bij zaterdag. Succes allemaal!”

Marjolein -

Neem via een PB contact op met Carina, vertel haar dat je na zoveel jaar radiostilte het je erg verbaasd om deze uitnodiging te krijgen.
Zeg dat je dankbaar bent voor haar hulp 10 jaar geleden en dat je blij bent voor haar dat ze een nieuw huis heeft. Maar dat het nu voor jouw gevoel wat ingewikkeld ligt om een dag te gaan helpen. En dat het ook ongemakkelijk voelt dat je zo in de groepsapp bent geplaatst.
Je hoeft dit niet te doen daar is de vriendschap niet (meer) naar en dat kun je eerlijk zeggen. En eerlijkheid is beter dan smoesjes, kies voor jezelf. Succes!!

Auke -

Ik zou wel gaan. Ze heeft je ooit geholpen. Waarom niet helpen. Het neemt niets van je weg.

Reageer ook