fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zeven redenen om je vriendschap met een vriendin te verbreken

Het begin van jullie vriendschap was geweldig, maar op de één of andere manier hebben jullie die klik niet meer en zie je er zelfs tegenop om je beste vriendin van vroeger nog te ontmoeten. De hoogste tijd om jullie vriendschap eens nader te bekijken en te ontdekken of je deze vriendschap wel wilt voortzetten.

1. Je hebt geen vertrouwen meer in haar. Met je beste vriendin wil je je diepste geheimen delen en je gaat er vanuit dat je geheim bij haar veilig is. Tot het moment dat je ontdekt dat zij jouw geheim heeft doorverteld aan andere vriendinnen, die er op hun beurt ook niet erg discreet mee omgaan.

2. Je hebt geen behoefte meer aan contact met haar. Vroeger raakten jullie niet uitgepraat, maar nu zie je er zelfs als een berg tegenop om haar te zien. Sterker nog, je bedenkt steeds uitvluchten als zij met je wil afspreken.

3. Jij hebt heel andere verwachtingen van een vriendschap. Het kan namelijk heel vervelend en confronterend worden als de verwachtingen uiteen lopen. Zij wil bijvoorbeeld de kerstdagen met jou vieren, terwijl jij dat standaard met familie viert. Maar de verwachtingen kunnen bij jou ook hoger zijn, je wilt bijvoorbeeld een weekje met haar op vakantie, maar zij gaat liever met haar vriend. Het vergt dan een hoop tact en openheid om de vriendschap in stand te houden.

4. Jullie levens lopen heel erg uit elkaar. In het verleden waren jullie onafscheidelijk, met name in de periode dat jullie bij elkaar in de klas zaten of collega’s van elkaar waren. Doordat daar verandering in is gekomen en jullie nu met hele andere dingen bezig zijn en in een heel ander netwerk van vrienden of collega’s zitten, moet je echt moeite doen om contact te blijven houden. Lukt het dan eindelijk om met elkaar af te spreken en je hebt elkaar dan niets meer te zeggen? Dan weet je dat het einde van de vriendschap in zicht is.

5. Je vriendin praat altijd over zichzelf. Als jullie bij elkaar zijn is het best wel eenrichtingsverkeer. Als ze zelf aan het woord is is ze heel enthousiast en levendig. Tot jij wat begint te vertellen en ze dan regelmatig op haar telefoon kijkt of er berichtjes binnen zijn gekomen. Wat ook irritant is als ze iedere aanleiding om over zichzelf te praten aanpakt, ook al moet ze jou daarvoor onderbreken. Op zo’n moment ervaar je dat er nog maar weinig ruimte voor jou is binnen deze vriendschap.

6. Je vriendschap kost je heel veel energie. Het kan zijn dat je er steeds enorm naar uitkijkt om je vriendin weer te zien, maar na afloop ben je gewoonweg uitgeput. Vraag jezelf af wat hier de oorzaak van kan zijn. Is het slaapverwekkend waar jullie over praten of is het intellectuele niveau juist veel te hoog waardoor je continu op je tenen moet lopen. Ook kan het zijn dat je niet helemaal jezelf bent en dat kost ook veel energie.

7. Je vriendin begrijpt je niet meer en jij haar niet. Jij hebt nieuwe stappen gemaakt in je leven en zou dit graag met haar willen delen. Sinds kort heb je een nieuwe baan en ze kan er geen greintje enthousiasme voor opbrengen. Sterker nog, ze keurt jouw keuzes zelfs openlijk af. Het lijkt alsof het een bedreiging voor haar vormt dat jij je vleugels uitslaat.

De problemen die we hierboven hebben beschreven komen natuurlijk nooit allemaal tegelijk voor. En soms gaat het in een vriendschap een tijdje wat minder goed, maar trekt het ook wel weer bij. We adviseren je zeker om niet te snel conclusies te trekken en te snel de vriendschap te verbreken. Maar blijf wel goed kijken naar wat een vriendschap jou kan brengen en of het je gelukkiger maakt. Komen er problemen op je weg, probeer het samen op te lossen en er ook voor elkaar te zijn als er af en toe wat tegen zit.

Gaat het echt niet langer en voelt je vriendschap niet meer goed, dan komt de stap van het verbreken van de vriendschap dichterbij. Volgende week plaatsen we een artikel over de manieren waarop je een vriendschap kunt verbreken.

Tot slot nog even een leuk filmpje dat we tegenkwamen op Buzzfeed. Het gaat over de ongemakkelijkheid van een verbroken vriendschap en het gemis dat daar bij kan komen kijken.

Reageer ook