fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vraag het Vera: Mijn vagina is uitgelubberd, wat kan ik doen?

Als moeder van vier kinderen, kan ik wel zeggen dat de zwangerschappen hun tol hebben geëist. Na de eerste is het mij binnen een jaar gelukt weer ‘de oude’ te worden. Na de tweede en derde duurde dit wat langer, maar na de vierde ben ik nooit meer de  oude geworden. Ik heb last van urineverlies, mijn buik en borsten zien er niet uit en ook mijn vagina is volledig uitgelubberd. Ik wil niet naar de plastisch chirurg (mijn man wil dat ook niet), maar ik wil er wel wat aan doen. Wat adviseer je mij? Liefs, Ellen

Lieve Ellen,

Bedankt voor je moedige en openhartige bericht. Ik denk dat niet alleen jij graag een antwoord op deze vraag wil, maar dat er flink wat vrouwen zullen meelezen.

Je schrijft dat je vier kinderen hebt gekregen en dat je lichaam hier ingrijpend door is veranderd. Hoewel je kinderen natuurlijk een groot geschenk zijn, is het voor veel vrouwen lastig om te zien dat ze er na een (aantal) zwangerschap(pen) anders uitzien. Het hoort er nou eenmaal een beetje bij… Gelukkig zijn er wel manieren om hier mee om te gaan.

Allereerst: het urineverlies. Veel vrouwen die kinderen hebben gekregen krijgen hier vroeg of laat last van. Dit heeft over het algemeen te maken met het (gedeeltelijk) verliezen van controle over de bekkenbodemspieren. Door speciale oefeningen kan je de bekkenbodem trainen en kan je ervoor zorgen dat je veel minder last van urineverlies hebt. Ook de fysiotherapeut kan je hier bij helpen. Bij sommige vrouwen verdwijnen de klachten zelfs helemaal. Lukt het niet om het helemaal te verhelpen? Maak dan gebruik van zo prettig mogelijke hygiëneproducten. Ik hoor van veel vrouwen dat ze maandverband gebruiken, maar ook inlegkruisjes zijn tegenwoordig erg goed en in veel gevallen voldoende. Toevallig testte Sandra inlegkruisjes bij urineverlies.

Dan over de rest van je lichaam… Om alle ‘bewijzen’ van je zwangerschap volledig te laten verdwijnen, zal je inderdaad naar een plastisch chirurg moeten. Toch wil ik je dit niet aanraden, de ingrijpen zijn pijnlijk, duur en brengen altijd een risico met zich mee. Als je het mij vraagt kan je je tijd, geld en energie beter steken in andere methoden om weer tevreden met je lichaam te worden. Ga lekker sporten, maak het een kunst om gezond te eten en trakteer jezelf zo nu en dan eens op een sauna-bezoekje. Niet alleen heel ontspannen, maar ook een goede manier om naar de lichamen van andere vrouwen (die kinderen hebben) te kijken. Ga niet op zoek naar dingen die anders zijn aan die vrouwen, maar zoek naar overeenkomsten. Je zal zien dat hoe jouw lichaam er uitziet, heel normaal is en dat je er absoluut niet onzeker over hoeft te zijn.

Tot slot: focus je op de positieve ‘overblijfselen’ aan je zwangerschap. Je hebt er vier prachtige kinderen aan overgehouden! Heb je even een onzeker moment? Pak dan je telefoon en kijk naar foto’s van je kinderen. Wedden dat je je direct stukken beter voelt?

Heel veel liefs,

Vera

2 reacties

petra -

na het krijgen van 4 kinderen is mijn vagina aardig uitgerekt , mijn man kan zijn hele hand in mijn vagina steken zonder dat ik er veel van voel . en het is ook heel vervelend als ik ongesteld ben want mijn tampon zakt er nog al eens uit, daarom draag ik tijdens mijn menstruatie niet alleen een tampon , maar leg ik in mijn slipje ook altijd nog een groot dik maandverband

Isabel -

Ik ben nu 14 en ik heb nog niks gedaan bij me eigen of iemand anders ook niet en ik heb eigenlijk al hoe lang ik het me eigen kan herinneren een uitgelubberde vagina je kunt Belgs nergens meer bij zo erg is het terwijl er nooit aan is gezeten heeft iemand tips wat ik kan doen want je ziet het overal in en sowieso het is heel niet fijn omdat ik me eigen ook schaam

Reageer ook