fb
Damespraatjes Damespraatjes

‘Mijn dochter plukt aan haar wenkbrauwen en wimpers. Is dat normaal?’

“Mijn dochter is twaalf jaar en laatst viel het me op dat ze regelmatig aan haar wenkbrauwen en wimpers plukt. Net zo lang tot ze de haartjes eruit heeft.

Het lijkt alsof ze niet in de gaten heeft dat ze het doet, gedachteloos trekt ze er haartjes uit. Toen ik er iets van zei, keek ze me heel verbaasd aan. Ze was er zelf niet van onder de indruk, vond het geloof ik normaal. Ik vind het geloof ik niet normaal. Ze heeft bijna geen wenkbrauwen meer, het zijn twee dunne streepjes geworden. Mijn man vindt dat ik er niet zo’n toestand van moet maken. Zegt dat het een pubermeisje is en dat pubermeisjes dat nou eenmaal doen. Ik twijfel daar aan. Ik vind het raar. Wat vind jij? Maak ik me onterecht zorgen of is dit normaal?

Groetjes, Anneke”

“Het uittrekken van wimpers en wenkbrauwen of haar wordt trichotillomanie genoemd. En je hebt gelijk dat je je zorgen maakt over je twaalfjarige dochter want dat is inderdaad niet normaal. Mensen die dwangmatig haar trekken doen dit om bijvoorbeeld een somber gevoel te verdrijven. Het kan een veilig gevoel geven net zoals duimen. Het kan spanning en stress verminderen.

Gek genoeg ervaren mensen die hun haren uittrekken geen pijn. Ze kunnen en willen er niet mee stoppen. Je kunt het zien als een verslaving; je weet dat het slecht voor je is toch ga je ermee door. Trichotillomanie is te behandelen. Er zijn medicijnen die serotine bevatten. Van serotine krijg je een prettig gevoel, je voelt je beter. Als dat niet helpt, kun je in therapie gaan. De slechte gewoonte, het uittrekken van haren, wordt dan afgeleerd. Gedragstherapie is geen garantie voor het nooit meer haren uittrekken, de terugval is groot. Zeker als de gewoonte van het haartrekken niet wordt aangepakt.

Het is belangrijk om met je dochter te praten. Vraag of ze in de gaten heeft wat ze doet. Of ze spanning heeft. Misschien lukt het niet op school, wordt ze gepest of is er iets anders aan de hand. Maak een afspraak met de huisarts, ook als je dochter niet wil. Dan kun je met je huisarts overleggen wat je kunt doen.

Ik wens je veel sterkte. Lieve groet, Vera”

Vera is levenscoach en relatietherapeute. Wekelijks beantwoordt zij lezersvragen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heb jij behoefte aan haar expertise en ervaring? Mail dan naar [email protected] en stel je vraag onder vermelding van ‘Vraag het Vera’. Vera schrijft onder een pseudoniem. Omdat ze graag anoniem wil blijven gebruikt zij ook niet haar eigen foto.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook