fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vraag het Vera: Ik zak weg in de eenzaamheid door de corona-quarantaine. Wat kan ik doen?

Beste Vera, als alleenstaande vrouw van 36 jaar heb ik het heel erg zwaar tijdens de corona-crisis. Ik vond het altijd al moeilijk dat al mijn vriendinnen een gezin hebben en ik niet, maar nu is het nog lastiger. Als klap op de vuurpijl is mijn eigen kapsalon momenteel ook gesloten en kan ik dus ook niet naar mijn werk. Iets wat mij voor de hele crisis juist door de lastige momenten heen heeft getrokken. Ik zak weg in de eenzaamheid en heb het gevoel dat het leven zo geen zin meer heeft. Ik wil graag sterk blijven en gelukkig zijn, maar ik weet niet hoe. Kan je mij helpen? Groeten, Kira.

Lieve Kira,

Bedankt voor je berichtje! Ik kan mij goed voorstellen dat het voor jou in deze tijd extra zwaar is. Je bent veel alleen en ziet om je heen dat dit voor jouw vriendinnen niet het geval is… Dat kan heel confronterend zijn! Wat het nog moeilijker maakt, is dat jouw kapsalon (waar je graag kwam) nu ook gesloten is.

Je schrijft dat je graag sterk wil blijven en gelukkig wil zijn. Dat is een mooi voornemen; heel knap! Maar jij weet ook, iets willen is iets anders dan iets daadwerkelijk krijgen… Ik wil je graag helpen om je focus op wat belangrijk is, nu even te verleggen. Hopelijk vind je zo het plezier in het leven weer terug!

Zowel het feit dat je geen gezin hebt, als het feit dat je kapsalon dicht is, zijn dingen waar je nu (helaas) geen invloed op hebt. Je kunt je hier enorm op blijven focussen, maar als je ergens geen invloed op kunt uitoefenen, is dat voor de meeste mensen alleen maar heel erg frustrerend. Mijn advies: laat hetgeen los waar je geen invloed op heb en bijt je vast in dingen waar je dat wél op hebt!

Maak een lijstje van dingen die je graag zou willen doen (die mogelijk zijn tijdens de corona-maatregelen). Heb je bijvoorbeeld altijd al piano willen leren spelen? Of kan jouw huis wel een gezellig nieuw kleurtje gebruiken? Had je nooit tijd om te beginnen met sporten? Of zou je graag een keer helemaal zelf een brood willen bakken? Ik weet zeker dat ook jij dit soort dingen ergens op een lijstje in je achterhoofd hebt staan. Graaf eens diep en ga op zoek naar dit lijstje. Trek hem uit je hoofd, krabbel het op papier en hang hem op de ijskast.

Je kunt nu niet naar je werk, maar je kunt wel dit lijstje afwerken. Bezig blijven is een belangrijk overlevingsmechanisme. Ja, ook voor verdriet en teleurstelling moet plek zijn, maar uiteindelijk is het goed (en fijn!) om aan de slag te gaan. Neem het heft weer in eigen hand, kijk niet naar anderen en DOE dingen die jou gelukkig maken en waarvan je ’s avonds in je bed kunt zeggen: zo, dat heb ik maar mooi gedaan.

Merk je dat je toch verder wegzakt en je steeds ongelukkiger gaat voelen? Neem dan contact op met je huisarts. Momenteel vermeiden veel mensen de huisarts omdat ze denken dat je alleen terecht kunt met klachten van het corona-virus, maar dat is niet zo. Voel je vrij om hem/haar te bellen als het niet goed met je gaat! Daar is de huisarts voor.

Vera is levenscoach en relatietherapeute. Wekelijks beantwoordt zij lezersvragen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heb jij behoefte aan haar expertise en ervaring? Mail dan naar [email protected] en stel je vraag onder vermelding van ‘Vraag het Vera’.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook