fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vraag het Vera: Hoe geef ik als alleenstaande moeder mijn zoon seksuele voorlichting?

 “Ik ben een alleenstaande moeder en heb een zoon van elf jaar die volop aan het puberen is. Laatst zag ik dat hij schaamhaar krijgt en ik ruik steeds vaker een zweetlucht die hij daarvoor nooit had. Ik vind het de hoogste tijd dat ik hem seksuele voorlichting moet geven, maar ik weet niet zo goed hoe.

Ik ben zelf behoorlijk preuts aangelegd en mijn zoon heeft mij volgens mij nooit naakt gezien. Mijn ex is nog preutser en toen ik hem laatst vroeg of hij onze zoon voorlichting wilde geven zei hij dat hij dat niet kan omdat hij het moeilijk vindt erover te praten. Maar ja, ik moet nu zo langzamerhand wel wat gaan vertellen. Of komt hij er vanzelf wel achter? Wat adviseer je mij, Vera?”

Groeten, Moniek

“Seksuele voorlichting aan kinderen geven, kan ongemakkelijk aanvoelen. Toch raad ik je aan je over je schaamte heen te zetten en het onderwerp aan te snijden. Het is voor je zoon belangrijk dat jij hem vertelt hoe hij bijvoorbeeld met vrouwen om moet gaan. De voorlichting gaat verder dan vertellen hoe baby’s worden gemaakt, zeker met wat er nu allemaal speelt met #metoo is het belangrijk uit te leggen dat vrouwen met respect moeten worden behandeld en dat als een meisje nee zegt, ze ook nee bedoelt.

Nogmaals ik begrijp dat je het misschien lastig vindt, maar zoek een goed moment uit. Bijvoorbeeld als jullie samen in de auto zitten, of samen op de bank. Kijk wat hij aankan, dat geeft je zoon vanzelf aan. Misschien wil hij het niet horen, maar benadruk dat het belangrijk is dat jullie het erover hebben. Dat seksualiteit heel normaal is en dat hij zich daarvoor niet hoeft te schamen. Leg hem bijvoorbeeld uit dat pornofilmpjes filmpjes zijn waarin geacteerd wordt. Dat acteurs daarin seks hebben die vaak niets met de werkelijkheid te maken heeft. Dat seks liefde is, iets wat partners graag doen en waarbij ze zich veilig voelen.

Tenslotte wil ik je wijzen op de site sense. Je kunt deze site vol weetjes over seks samen met je zoon bekijken en erover praten. Je zoon kan er vragen stellen als hij die heeft en er staan verschillende tips. Overwin je schroom en ga het gesprek aan. Je zoon zal je later dankbaar zijn.

Heel veel sterkte en liefs, Vera

Vera is levenscoach en relatietherapeute. Wekelijks beantwoordt zij lezersvragen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heb jij behoefte aan haar expertise en ervaring? Mail dan naar [email protected] en stel je vraag onder vermelding van

‘Vraag het Vera’.

Vera schrijft onder een pseudoniem. Omdat ze graag anoniem wil blijven gebruikt zij ook niet haar eigen foto.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Liefdeskruiden.nl -

Wees vooral eerlijk en open. Seks is iets waar al zoveel gedoe om is, daarom zouden kinderen het juist van hun (liefdevolle) ouders moeten horen. Verdiep je er zelf in zodat je beter beslagen ten ijs komt.

Reageer ook