fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vraag het Vera: Het dochtertje van mijn beste vriendin ziet er afschuwelijk uit. Kan ik daarvan iets zeggen?

afschuwelijke kleding

“Het ligt niet in mijn aard om commentaar op anderen te leveren. Normaal gesproken is mijn motto: leven en laten leven. Maar nu worstel ik ergens mee. De dochter van mijn beste vriendin ziet er afschuwelijk uit. Ik twijfel al tijden of ik daarvan iets kan of moet zeggen.

Mijn vriendin en ik zijn heel verschillend wat uiterlijk en opvattingen betreft. Ik ben netjes en kleur binnen de lijntjes. Mijn vriendin gaat zolang ik haar ken alternatief gekleed, heeft tattoos en omarmt het leven. Daarmee is niets mis, dat is één van de redenen waarom ik van haar houd. Acht jaar geleden beviel zij van haar dochter die ze Kees noemde. Dat deed al wat stof opwaaien. Ook kleedde mijn vriendin haar op z’n zachtst gezegd, apart.  Toen dat meidje kleiner was, kon het nog wel eens grappig zijn, maar tegenwoordig ziet ze er ronduit armoedig uit.

Mijn dochter zit bij Kees in de klas en vertelde laatst dat zij enorm wordt gepest. Ik vroeg mijn dochter waarom. Ze zei toen: “Omdat Kees er altijd zo raar uitziet en soms stinkt ze.” Ik schrok daarvan en ben erop gaan letten. Mijn dochter heeft gelijk. Kees draagt vaak verwassen en te kleine kleding met gaten erin. Haar haar wordt niet gekamd, dus dat is altijd een pluizenbol. Ik heb te doen met Kees en zie dat ze niet happy is.

Kan ik dat bespreken met mijn vriendin, of zet ik dan mijn vriendschap op het spel?

Liefs, Evelien”

“Lieve Evelien, als je een hechte vriendschap hebt, moet die tegen een stootje kunnen en zou je het kunnen aankaarten bij je vriendin. Misschien heeft ze niet in de gaten dat haar dochter wordt gepest op school. Je zou kunnen voorstellen dat jullie dochters samen kleding gaan kopen, uiteraard onder jouw begeleiding. Het is denk ik belangrijk uit te zoeken of je vriendin haar dochter zo aankleedt, of dat het meisje het zelf leuk vindt. In dat geval zou ik er niet te veel van zeggen. Het is belangrijk kinderen hun eigen stijl te laten ontwikkelen. Vanzelf kun je ze daarin begeleiden, maar ik krijg de indruk dat jouw vriendin het ook leuk vindt. Het is lastig, want het is een kwestie van smaak. Maar het feit dat Kees wordt gepest, is wel iets om in de gaten te houden. Is het een idee dat jij eens met Kees praat en vraagt hoe zij het ervaart? Ik zou het zeker in de gaten houden en blijf dicht bij jezelf. Als je actie onderneemt, doe dan wat goed voelt voor jou. Ik wens je daarbij sterkte.

Warme groet, Vera.”

Vera is levenscoach en relatietherapeute. Wekelijks beantwoordt zij lezersvragen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heb jij behoefte aan haar expertise en ervaring? Mail dan naar [email protected] en stel je vraag onder vermelding van ‘Vraag het Vera’. Vera schrijft onder een pseudoniem. Omdat ze graag anoniem wil blijven gebruikt zij ook niet haar eigen foto.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook