fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf dingen die essentieel zijn bij een échte vriendschap.

Vriendinnen komen en gaan. Dat is wat mijn ouders mij altijd vertelden. Een aantal keren heb ik dat ook ervaren en dat was niet altijd leuk. Het gevoel dat je die persoon niet meer kunt vertrouwen, niet meer kunt bellen of geen wijntje meer kunt drinken. Ach ja, ze komen en ze gaan. Ik vind er wel weer één. Er zijn vijf dingen waar je op kunt letten zodat je weet dat jouw vriendschap, echte vriendschap is.

Lees ook: 7 tekenen dat je nog niet over je ex heen bent. 

Van basisschool naar tegelijkertijd moeder zijn

Zelf heb ik al meer dan elf jaar dezelfde vriendin. Ik heb haar leren kennen op de basisschool en sindsdien zijn wij onafscheidelijk. We deden alles samen. Tot zij op een dag in verwachting was en ik daar totaal niet mee om kon gaan. We waren best jong en dus niet altijd voor reden vatbaar. Op de een één of andere manier kon ik niet meer bij haar in de buurt zijn. Ik nam afstand en zij ook. Wij hebben elkaar toen ruim twee jaar niet gezien en gesproken. Ik voelde ook geen gemis en ik zei toen altijd: “dat is dan geen echte vriendin”.  Tot op een dag dat ik haar weer tegen kwam. Gek genoeg was ik toen ook moeder en voelde het precies zoals vroeger. Het was vertrouwd en voelde totaal niet ongemakkelijk. Die twee jaar hebben ons goed gedaan. We zijn nog dichter naar elkaar toegegroeid. Door het moederschap kunnen wij heel veel met elkaar delen, iets wat wij toen nog niet konden.

Vijf tips als jij ook een echte vriendin wilt vinden:

Als vrouw en als moeder vind ik het belangrijk om een goede vriend (in) te hebben. Het geeft mij steun, liefde en kracht. Ook het gevoel dat ik waardevol ben voor een ander doet mij erg goed. Door mijn eigen ervaringen en door onderzoek weet ik dat ik in ieder geval een echte vriendschap heb. Ik gun dat natuurlijk iedereen. Hier zijn wat tips:

1 Elkaar aanvoelen en weten wat de ander denkt. Heel vaak als ik ergens ben en ik wil wat zeggen, dan spreekt mijn vriendin het voor mij uit. Vroeger toen ik jong was zei ik dan: “citroentje”, omdat je dan hetzelfde als een ander zegt. Nu weet ik dat mijn vriendin dan laat zien dat zij mij goed kent en weet wat ik denk op dat moment.

2 Sympathie en empathie. Je moet empathisch vermogen hebben om af en toe je vriend of vriendin te begrijpen. Denken zoals een ander is niet voor iedereen weggelegd. Dit betekent niet automatisch dat je nooit een echte vriendschap kunt hebben. Het is wel zo dat je hier aan kunt werken en het waarschijnlijk vanzelf wel aan zult leren.

3 Het gezellig hebben met elkaar. Als ik met mijn vriendin ben wil ik eigenlijk nooit dat zij weggaat. Gelukkig is dat ook andersom anders zou iedereen mij voor gek verklaren. Wij hebben het echt altijd leuk met elkaar. Ook als wij langer dan drie dagen samen zijn, is het nog steeds erg gezellig. Onze interesses zijn hetzelfde en we houden van dezelfde series. Het enige verschil is dat zij Beyoncé leuk vindt en ik heb toch liever Rihanna. Maar verschil moet er natuurlijk altijd zijn.

4 Eerlijkheid. Dit staat bij mij hoog in het vaandel. Ook onderzoek geeft aan dat dit het meest belangrijke dingen zijn in een vriendschap. Als je ergens mee zit moet je dit kunnen uitspreken. Dit moet wel zonder dat de ander boos wordt of in ieder geval niet te lang boos blijft. Alles moet besproken kunnen worden en dat kan soms naar mijn ervaring lastig zijn. Zolang je ervoor openstaat en het wederzijds is, kan het echte vriendschap genoemd worden.

5 Jezelf kunnen zijn. Dit kan nog wel eens een lastig punt zijn. Heel veel mensen, zelfs als zij een goede vriendschap hebben, vinden het lastig om zichzelf te zijn. Toch moet dit tussen twee vrienden op den duur wel kunnen. Het is altijd handig om ervoor te zorgen dat je jezelf eerst goed leert kennen. Dit geeft meer kans op acceptatie van anderen en straalt zelfverzekerdheid uit.

Shana Esajas is moeder en studeert communicatie en media aan de Hogeschool Inholland. Haar achtergrond zit in het onderwijs, maar de passie om in de media en de redactiewereld te werken konden niet ongehoord blijven. Sinds kort werkt ze als stagiaire bij Damespraatjes. Shana is in 1991 geboren in Amsterdam en is moeder van één zoon. Samen met haar partner vindt ze het leuk om filosofische discussies te voeren en zich te verdiepen in het digitale tijdperk dat ons te wachten staat. In 2017 wilt ze met haar gezin een lange reis maken naar Aruba en de omringende eilanden. Haar hobby’s zijn lezen, schrijven, genieten van het moederschap en gezellig met haar vriendinnen ladiesnight vieren. Haar favoriete series zijn Game of Thrones en The Get Down. In de toekomst wilt zij graag blijven schrijven, veel reizen en genieten van het leven als moeder.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook