fb
Damespraatjes Damespraatjes

Voordeliger printen? Zo doe je dat!

Print jij regelmatig wat uit? Hoewel ik het om milieu- en financiële redenen tot een minimum probeer te beperken, ontkom ik er helaas vaak toch niet aan. Ik vind het dan ook heel fijn dat wij een goede printer hebben, waar je eigenlijk altijd van op aan kunt. Om zo voordelig en eco-vriendelijk mogelijk te printen, probeer ik wel altijd op een aantal zaken te letten. Hierdoor bespaar je veel inkt en dus veel geld. Nu we veel thuiswerken is dat natuurlijk al helemaal mooi meegenomen!

Voordeliger printen? Zo doe je dat!

Gebruik klooninkt of huismerk inkt 

Klooninkt of huismerk inkt zijn voordelige inktcartridges die je in jouw merk-printer kunt gebruiken. Hierdoor hoef je niet de prijzige inkt die het merk bij jouw printer verkoopt aan te schaffen, maar kies je voor een voordeligere optie. Heb jij bijvoorbeeld een hp 364 printer? Dan kan je cartridges van hp kopen, maar ook een huismerkinkt. Let er bij het kopen van kloon- of huismerk inkt wel op dat je een cartridge koopt die geschikt is voor jouw printer!

Print in zwart-wit

In kleur printen is mooi, maar helaas niet zo voordelig. Gekleurde inkt is prijziger dan zwarte inkt en dus is het aan te raden zo veel mogelijk in zwart- en grijstinten te printen. Ik heb het natuurlijk niet over je mooie vakantiefoto’s, maar zeker wel over de boodschappenlijstjes, documenten die het archief ingaan en bij andere zaken waarbij het eigenlijk niet uitmaakt als het in zwart-wit geprint is.

Raar maar waar: het lettertype

Bizar maar waar: wist je dat het per lettertype verschilt hoeveel inkt je nodig hebt? Het Amerikaanse Consumer Reports (een soort Consumentenbond) deed onderzoek naar de hoeveelheid inkt dat verschillende lettertypes nodig hebben tijdens het printen. Hier hun bevindingen:

  • Times New Roman: 27% minder inktverbruik dan Arial
  • Calibri: 23% minder inktverbruik dan Arial
  • Century Gothic: 21% minder inktverbruik dan Arial
  • Trebuchet MS: 10% minder inktverbruik dan Arial
  • Tahoma: 5% méér inktverbruik dan Arial
  • Franklin Gothic Medium: 7% méér inktverbruik dan Arial
  • Verdana: 10% méér inktverbruik dan Arial

Printen in Times New Roman is dus een stuk voordeliger dan printen in Verdana. Arial is een mooie middenmoter. Klaar je om je printer helemaal leeg te trekken? Kies dan voor Verdana 😉

Vervang de inktcartridges pas als hij leeg is

Een goede printer, zoals een hp printer bij PrintAbout, geeft meestal een melding wanneer de inkt bijna op is. Je kunt de inkt dan natuurlijk vervangen, maar eigenlijk is dat zonde. Print gewoon door totdat hij helemaal leeg is. Op de lange termijn bespaar je zo flink wat inkt!

Print in conceptkwaliteit

Wist je dat je in conceptkwaliteit kunt printen? Hierdoor neemt de kwaliteit van je printje wat af (tekst blijft wel gewoon goed leesbaar), maar bespaar je tot wel de helft aan inkt. Ook dit is weer vooral geschikt voor de boodschappenlijstjes en minder voor je trouwfoto’s.

Wil je meer tips waardoor je voordeliger kunt printen? Bekijk ook eens dit artikel van de Consumentenbond.

Hoe probeer jij zo voordelig mogelijk uit te zijn met printen? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook