fb
Damespraatjes Damespraatjes

Voor het eerst een huis kopen: dit zijn de beste tips!

Voor het eerst een huis kopen

Als jong gezin zijn wij de afgelopen jaren flink wat verhuisd. In 2017 verlieten wij het koophuis van Ward en kochten ons eerste huis samen. En niet zonder reden; ik was namelijk zwanger van onze eerste dochter Sophia. Toen ik in 2018 zwanger werd van Helena, zijn wij vrij snel begonnen met het zoeken van een ander huis buiten Amsterdam. Het werd Bussum en in 2019 kochten wij daar ons tweede huis samen. Voorlopig zitten we hier goed en zit het verhuizen er even op. Maar met ons weet je het immers nooit… Aan ervaring op het aan- en verkopen van huizen geen gebrek dus hier! Voor het eerst een huis kopen? Ik geef je een paar handige tips!

Voor het eerst een huis kopen

Als je je eerste huis koopt is dat best wel heel spannend. En ik kan je vertellen: bij je derde huis is dat het nog steeds! Gelukkig zijn er veel mensen die jullie kunnen helpen met het geven van hypotheekadvies. Zeker iets om over na te denken, want het is prettig om je goed te laten bijstaan. Als jij nog nooit een huis hebt gekocht (of dit al lang niet hebt gedaan) is het goed om te varen op de expertise van professionals.

Jouw wensen

Als je begint met het kopen van een nieuw huis, is het aan te raden om samen (of alleen als je het huis alleen koopt) een lijstje met wensen te maken. Schrijf op wat je in een huis zoekt, zoals het aantal slaapkamers en de staat van onderhoud. Bedenk daarnaast ook wat je van een buurt verwacht, bijvoorbeeld of het er rustig, kindvriendelijk of juist gezellig druk is. Schrijf ook op wat je ongeveer te besteden hebt aan woonlasten per maand. Dit laatste wordt altijd door een bank (en eventueel een hypotheekadviseur) bekeken, maar het is zeker goed om ook zelf te weten wat je uit zou willen geven. Misschien wil je wel helemaal niet het maximale bedrag uitgeven!

Makelaar

Zodra je dit weet, kan het leuke werk beginnen: huizen bekijken! Wij raden je aan om dit altijd samen met een makelaar te doen. Een makelaar betaal je een bepaald percentage over het gekochte huis, dat noemt men courtage. Als jij een goede makelaar hebt, verdient hij zichzelf terug. Hij/zij let op alles waar jij geen verstand van hebt en misschien geen aandacht voor hebt. Zo kan jij je op één vraag focussen: ben ik verliefd op dit huis? De makelaar betaal je pas courtage wanneer je een huis daadwerkelijk koopt.

In onderhandeling

Jullie droomhuis gevonden? Dan ga je (samen met de makelaar en in overleg met je hypotheekadviseur) een bod uitbrengen en eventuele ontbindende voorwaarden voorstellen. Spannend! Het kan zijn dat dit direct wordt geaccepteerd, het kan ook dat jullie verder met elkaar gaan onderhandelen. Wanneer de kopers in onderhandeling zijn met jullie, mogen ze dat niet meer met andere partijen doen. Is er erg veel animo voor een huis? Dan gaat het bieden vaak op inschrijving. Dit gebeurt regelmatig in populaire steden met een krappe woningmarkt, zoals Amsterdam. Ga je daar wat kopen, kijk dan naar een speciale hypotheekadviseur Amsterdam.

Ondertekenen van de aktes

Bod en eventuele ontbindende voorwaarden geaccepteerd? Gefeliciteerd, dan zijn jullie bijna eigenaar van een nieuw huis. Dit is het moment waarop de financiering in orde gemaakt moet worden en er eventuele bouwkundige keuringen worden uitgevoerd. Is alles in orde en betaald? Dan gaan jullie naar de notaris voor het ondertekenen van de koopakte en hypotheekakte. Na een grondige inspectie van het huis ontvangen jullie de sleutels. Nu zijn jullie écht de eigenaar!

Hulp inschakelen

Je ziet: het is best een uitgebreid proces. En we hebben het hier nog redelijk eenvoudig proberen uit te leggen! Bottom line: schakel hulp in! Dit kan een bijvoorbeeld een hypotheekadviseur zijn, maar natuurlijk ook een familielid die er veel ervaring mee heeft.

Praat mee

Voor het eerst een huis kopen, heb jij het al gedaan? En zo ja: wanneer was dat? Heb jij het gevoel alles zelf uit te kunnen zoeken of heb jij liever wat hulplijnen achter de hand? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook