fb
Damespraatjes Damespraatjes

Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor zeer gevaarlijke afslankroducten

20 kilo afvallen in twee maanden tijd zonder het doen van enige moeite. Dat klinkt goed he? Helaas is het niet mogelijk, althans niet op een gezonde en verantwoorde manier. Mede hierom controleert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit of dieetmerken en afslankproducten wel aan alle eisen voldoen. Helaas gaat dit nog weleens mis, zo ook nu weer. Ze plaatsen het volgende nieuwsbericht op hun website en we raden jullie met klem aan dit even goed door te lezen:

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt opnieuw voor het gebruik van een aantal afslankproducten. In Wispy Life, Wispy Tea, Emtea, Irem Naturel en Niva Detox zijn stoffen aangetroffen die ook in geneesmiddelen voorkomen en ernstige bijwerkingen kunnen hebben. Deze producten worden op facebook en Instagram aangeboden als natuurlijk afslankproduct.”

“De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) heeft op maandag 23 januari 2 verdachten van de handel in deze middelen aangehouden. Bij doorzoekingen troffen rechercheurs deze afslankproducten aan.

Preparaten vermengd met geneesmiddelen

De NVWA heeft de inbeslaggenomen producten laten analyseren door het instituut voor voedselveiligheid RIKILT. Daarbij is vastgesteld dat deze vermengd zijn met sibutramine, sildenafil, fluoxetine en/of fenolftaleïne. Dat zijn werkzame stoffen in geneesmiddelen en ze zijn niet toegestaan in afslankproducten. Ze staan ook niet op het etiket.

Over verschillende afslankproducten zijn bij de NVWA, het Bijwerkingencentrum Lareb en het NVIC (vergiftigingen informatiecentrum) meldingen binnengekomen van mensen die ernstige bijwerkingen kregen, zoals hartklachten, angst, hoge bloeddruk en duizeligheid. De NVWA raadt consumenten dringend aan om deze producten niet te gebruiken.

Handelsverbod

Verkopers die Wispy Life, Wispy Tea, Emtea, Irem Naturel of Niva Detox in hun assortiment hebben moeten de verkoop direct staken en melding doen bij de NVWA.

De NVWA vraagt consumenten die deze producten hebben gekocht om dit te melden.

Wij zijn hier flink van geschrokken! Het is vreselijk dat mensen die goedbedoeld een paar kilo’s kwijt willen hierdoor grote gezondheidsrisico’s lopen. Hoe denk jij hierover? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook