fb
Damespraatjes Damespraatjes

”Vitamine K tekort bijna net zo gevaarlijk als het roken van twee pakjes sigaretten per dag”

Door een tekort aan vitamine K loopt 40 procent van de Nederlanders een onnodig risico op hart- en vaatproblemen. Dat blijkt uit jarenlang onderzoek door de Universiteit Maastricht en onafhankelijke berekeningen door universiteiten van Leuven, Groningen en Amsterdam (VU). 

Lees ook: Waarom is vitamine C zo belangrijk?

“Bij bijna iedereen in Nederland is de vitamine K-balans sub-optimaal, maar bij ruim één op de drie mensen beslist zorgwekkend” zegt één van de belangrijkste Nederlandse experts op dit gebied, biochemicus dr. Cees Vermeer.

Vermeer deed veertig jaar lang onderzoek naar de invloed van vitamine K op de gesteldheid van hart, bloedvaten en de botten. Nu vergelijkt Vermeer de bedreiging van de hartgezondheid door het veelal onopgemerkte vitamine K-tekort met “het roken van twee pakjes sigaretten per dag”. Dat is best opmerkelijk te noemen en de ernst van de situatie wordt hiermee wel weergegeven.

De Universiteit van Maastricht adviseert daarom om dagelijks voldoende vitamine K binnen te krijgen.  Vitamine K zit in diverse voedingsmiddelen zoals melk en melkproducten, groene bladgroenten, granen, fruit, vlees en eieren. In lever, kaas en eigeel zitten kleine hoeveelheden vitamine K2.  Houd je van boerenkool? Dan heb je geluk, daar zit namelijk heel veel vitamine K in. Een tekort kan met een kwalitatief voedingssupplement worden opgeheven.

Lees ook: Lekkere recepten met boerenkool

Reageer ook