fb
Damespraatjes Damespraatjes

VIJF REDENEN WAAROM JE VANDAAG WEL MOET GAAN STEMMEN

YES! We mogen vandaag weer naar de stembus. Hoe gek het ook klinkt, voor mij voelt dit iedere keer weer als een feestje. Dit keer kunnen we ons stem 2 keer uitbrengen, voor Provinciale Staten en voor de Waterschapsverkiezingen. Als een soort bonus hebben we daarmee ook indirect invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer en zo ook op de steun die het zittende Kabinet zal krijgen. Het is aan jou, jij bent een onderdeel van deze besluitvorming. Stel je toch eens voor dat je niet mocht stemmen. Dat jou stem er helemaal niet toe doet. Ik zou boos worden en mogelijk de straat opgaan om stemrecht te eisen. Het verbaast me dan ook zeer dat er bij deze verkiezingen slechts een opkomst van 50% wordt verwacht.

Hier 5 redenen waarom je wel moet gaan stemmen:

    • Nederland is een democratie en we hebben het recht om te stemmen. Hier hebben we jaren voor moeten vechten, maak gebruik van waar je recht op hebt!
    • Door te stemmen kan je laten weten wat jij belangrijk vindt. Sluit je aan bij een partij die dezelfde idealen heeft. Weet je niet welke partij dit is? Maak dan gebruik van een stemwijzer.
    • Misschien staan van alle overheden de provincie en het waterschap het verst van je af,  maar er worden beslissingen genomen die heel belangrijk zijn voor jou. Provincies zijn onder andere verantwoordelijk voor de inrichting van het landelijk gebied, een bereikbare regio, de aanleg van wegen  en het regionaal economisch beleid. Zij kunnen bijvoorbeeld zelf bepalen waar zij bedrijventerreinen willen vestigen.
    • Door je stem bij de Provinciale Staten uit te brengen breng je indirect ook een stem uit op de leden van de Eerste Kamer. Over een paar weken kiezen de leden van Provinciale Staten namelijk de leden van de Eerste Kamer. Natuurlijk kiezen de statenleden van de grotere partijen ook op de kandidaat Eerste Kamerleden van hun eigen partij. Bij de partijen die niet in de Eerste Kamer meedoen en wel verkiesbaar zijn bij de Provinciale Staten is dat een stuk spannender.
    • Door je stem uit te brengen kun je bij deze verkiezingen ook laten merken of het het wel of niet eens bent met het huidige Kabinetsbeleid. Als het Kabinet geen meerderheid haalt in de Eerste Kamer wordt het een stuk moeilijker om het huidige beleid voort te zetten. Het is aan jou! Wat wil jij?

Stemmen geeft de burger letterlijk ‘een stem’. Een stem om te laten horen wat je idealen zijn, waar je voor staat en hoe je zou willen dat de provincie en het land worden bestuurd. Door niet te stemmen laat je letterlijk je stem niet horen. Of de partij waar jij op hebt gestemd nou wint of niet, door te stemmen maak je altijd wat los en neem je deel aan de discussie. Op deze manier draagt iedereen die stemt bij aan het vinden van oplossingen! Heb je niet gestemd? Geen probleem, over een paar jaar mag je weer meepraten!

Sandra Blikslager is Politicologe en sinds eind 2008 hoofdredacteur van het online vrouwenmagazine damespraatjes.nl. In 2010 verscheen haar eerste boek Moeders langs de lijn, Handboek voor de Voetbalmoeder, waar in september 2012 de derde druk van verscheen. Sandra is in 1963 in Hilversum geboren, heeft 3 dochters en is getrouwd met Hans. Haar grote hobby is lezen en veel van haar recensies vind je terug op Damespraatjes. Verder sport ze in de sportschool, kijkt veel voetbal en films op TV, wandelt en fietst iedere week een paar uur, gaat graag met vakantie en brengt veel uurtjes door langs de rand van het zwembad om naar haar waterpoloënde dochters te kijken.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook