fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf problemen waar mensen met een depressieve partner tegenaan lopen

Samenleven met een depressieve partner is zwaar. Zin in leuke dingen, uitgaan of praten heeft degene met een depressie niet. De partner kan niet anders dan meebewegen maar verliest daarbij niet zelden zichzelf uit het oog.

Een depressie heeft dus ook gevolgen voor de omgeving. Kinderen lopen op eieren omdat papa of mama geen geluid kan verdragen en niet vrolijk is. Het is een opgave om positief te blijven als iemand alleen maar negativiteit uitstraalt en nergens zin in heeft.

Wat zijn de problemen waar je tegenaan loopt als je partner depressief is?

  1. Frustratie. Iemand die depressief is, heeft geen behoefte aan anderen. Hij leeft in zijn eigen wereld en is moeilijk te bereiken. Belangstelling in zijn omgeving heeft hij niet. Het is frustrerend als degene waarmee je samenleeft tijdelijk niet is geïnteresseerd in jouw leven.
  1. Gebrek aan intimiteit. Het kan zijn dat de depressieve partner geen behoefte aan lichamelijk contact heeft omdat het libido bijvoorbeeld door medicijnen laag is. Dat kan voelen als een afwijzing en een gemis. Het komt de relatie niet ten goede.
  1. Grenzen worden overschreden. Het gevaar dreigt dat je depressieve partner je grenzen overgaat. Bewaak ze. Het is prima om te luisteren en begrip te tonen maar dat hoef je niet pauzeloos te doen. Ook is het niet nodig om alles over je kant te laten gaan en te accepteren. Steun bieden aan je partner betekent niet dat je over je grens moet laten gaan.
  1. Begrip tonen. Begrip is belangrijk en onthoud dat depressie een ziekte is. Als het slecht gaat met je partner ben je geneigd dat uit het oog te verliezen. Bedenk ook dat het tijdelijk is. Een depressie gaat voorbij.
  1. Houd plezier in je leven. Als iemand depressief is, ben je geneigd mee te gaan in zijn stemming. Vertellen over leuke dingen die je hebt meegemaakt, laat je dan misschien. Niet doen. Blijf praten, ook over je zelf en je avonturen. Betrek je partner in je leven. Dat is voor jullie allebei fijn.

Belangrijk is om jezelf niet weg te cijferen en alleen maar druk te zijn met zorgen voor je depressieve partner. Blijf leuke dingen doen en praat met vriendinnen, lotgenoten of een deskundige. Zo heb je niet het gevoel er alleen voor te staan.

Heb jij ervaring met een depressieve partner, vriend, vriendin of ouder? Waar loop je tegen aan? Wat vind je lastig? Vertel het ons, wij zijn benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Mocht je meer willen lezen over dit onderwerp, kijk dan ook eens op Licht op depressie.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook