fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf manieren om je mooie herinneringen aan iemand die is weggevallen te koesteren

Hoe naar is het om iemand die je heel lief is te verliezen? Tijdens het verwerken van je verdriet doorloop je verschillende stadia van verwerking: ontkenning, woede, onderhandelen, verdriet en acceptatie. Na verloop van tijd hoop je je verdriet een plekje te geven en je herinneringen aan diegene die je zo mist te koesteren. Ieder op zijn eigen manier. Hieronder een paar tips om je er bij te helpen.

1. Maak een playlist of cd met muziek. Dat kunnen nummers zijn die jullie samen luisterden of zijn of haar lievelingssongs. Of misschien wel muziek waar jij je fijn bij voelt zodat je dan je gedachten even de vrije loop kan laten gaan.

2. Maak van de geboorte- en sterftedag steeds iets bijzonders. Je beste vrienden of familieleden zullen je hier graag bij vergezellen. Een mooi moment om samen bijzondere herinneringen op te halen. Beleef je het liever alleen? Bezoek dan de plekjes waar jullie graag samen naar toe gingen.

3. Maak een gedenkplekje in huis. Zet daar de foto’s neer die jou het beste gevoel geven om je verdriet te verwerken. Ook kan het mooi zijn om er een herinneringsbeeldje bij te zetten met een plek voor kaarsjes.

4. Laat iets heel persoonlijks maken. Kunstenaresse Susanne Suermondt ontwerpt en maakt persoonlijke urnen en herinneringsbeeldjes van keramiek, op basis van verhalen over het karakter, de herinneringen en de interesses van de overledene. Doordat Susanne een in persoonlijk gesprek samen met jou een thema kiest, kan dit mooie symbool alle vormen aannemen die jij maar wil. Op deze manier kan je met een fijn gevoel aan al jullie mooie herinneringen terugdenken.

5. Wil je graag zelf iets heel bijzonders maken? Dat kan ook via Susanne Suermondt. Zij geeft persoonlijke workshops waarbij nabestaanden zelf een urn kunnen maken onder professionele begeleiding. De workshop bestaat uit 3 bijeenkomsten. Het mooie van deze bijeenkomsten is dat je op die manier heel nadrukkelijk aan de slag kan gaan met het verwerken van je emoties en ze een plek kan geven in het beeldje, urn of beeldje voor op het graf.

Susanne: “Uit ervaring weet ik hoe fijn het is om een persoonlijke, tastbare herinnering te hebben. Toen mijn vader overleed, heb ik een urn voor hem gemaakt in de vorm van een slapende zwaan. De zwaan was voor hem een belangrijk symbool in zijn leven en paste daarom perfect bij hem. Zijn urn ligt nu onder zijn favoriete rozenstruik in de tuin van mijn moeder. Mijn broertje woonde in die tijd in San Francisco en ik wilde voor hem een herdenkingsbeeldje maken, zodat hij zich toch dichtbij onze vader kon voelen. Daarom heb ik voor mijn broertje, mijn moeder en mijzelf drie kleine slapende zwaantjes gemaakt als herdenkings-beeldjes. Daardoor hebben we, waar we ook zijn, altijd een mooi aandenken”.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook