fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf gouden regels bij het oplossen van een ruzie

Iedereen heeft weleens ruzie. Het kan over iets heel kleins gaan, zoals het dopje van de tandpasta of het dichtdoen van de zak met brood. Maar het kan ook over grotere dingen gaan, zoals wanneer je iemand hebt laten zitten tijdens een belangrijke afspraak of dat de één tegen de ander heeft gelogen. Het uitspreken van de ruzie kan dan moeilijk zijn en vraagt en tactische aanpak van het gesprek. Hier vijf gouden regels bij het oplossen van een ruzie:

1. Wees kritisch op jezelf

Wanneer je ruzie met iemand hebt is het heel makkelijk om de ander de schuld van alles te geven. Dit heeft natuurlijk geen zin, een ruzie komt altijd van twee kanten. Kijk eerst eens kritisch naar jezelf. Op wat voor manier had jij invloed op de ruzie? Werd je extreem boos op de ander? Of heb jij de ander wat geflikt? Wees hier heel eerlijk in en in de eerste instantie vooral naar jezelf. Wanneer jullie allebei kritisch naar jezelf hebben gekeken, heeft het pas zin om met de ander in gesprek te gaan.

2. Verplaats je in de ander

Zodra je weet waar het voor jou fout is gegaan, wordt het tijd om met de ander te praten. Wat vindt hij/zij dat er misging? Probeer je hierbij in de ander te verplaatsen, want hij/zij zal het ongetwijfeld anders zien dan hoe jij het ziet. Heb je hier wat meer moeite mee? Neem dan even de tijd om het verhaal van de ander te laten bezinken.

3. Laat elkaar uitpraten

Dit gaat zo vaak fout, zelfs bij zeer ervaren ruziemakers. Als je rustig bent is het voor de meeste mensen niet zo heel moeilijk om een ander te laten uitpraten, maar zodra de emoties hoog oplopen gaat het vaak fout. Benadruk voordat jullie gaan praten dat je de ander graag wil laten uitpraten en of diegene je wil helpen als je de mist ingaat. Hiermee laat je zien dat je het graag goed wil doen. De kans is groot dat je gesprekspartner dan ook nog beter zijn/haar best zal doen.

4. Blijf bij het onderwerp

Als de gemoederen tijdens het gesprek wat hoger oplopen kan het maar zo dat er van alles bijgehaald wordt om een punt te maken. Je hoeft er niet gek van op te kijken dat degene met wie je ruzie hebt ineens over hele andere situaties begint. Geef dan aan dat je ook dit graag wil bespreken, maar dat je liever eerst het andere probleem bespreekt. Hierdoor blijft het behapbaar en wordt het geen gegooi met verwijten. Vind je dit moeilijk? Schrijf dan allebei op een lijstje wat er besproken moet worden en werk dit af.

5. Breng er humor in

Houd het uitspreken van een ruzie een beetje luchtig en benader vervelende situaties met humor. Hierdoor voelen zowel jij als je gesprekspartner zich waarschijnlijk veel meer op je gemak. Echt waar! Hierdoor kan je de vrede tijdens het gesprek vaak redelijk bewaren en is de lijn tussen ruzie en het bijleggen ervan een stuk kleiner.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook