fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vier gouden tips voor Instagram van Kirsten Jassies

Even stilstaan en genieten van je omgeving: het licht, de kleuren, de lijnen. Doe je dat wel eens? Ik doe het de hele dag en het maakt mijn leven aangenamer, rustiger en mooier. Sinds ik mijn smartphone heb, fotografeer ik meer dan ooit en ben ik beter gaan kijken naar alles om me heen.

En sinds ik Instagram op mijn smartphone gebruik, ben ik fotografie steeds serieuzer gaan nemen omdat het mij een platform biedt waarop ik mijn dagelijkse vondsten of momenten van geluk makkelijk kan delen met de hele wereld. Zoals veel Instagram-gebruikers heb ik ontdekt dat het delen van de beelden die ik interessant vind, ook zakelijk effect heeft. Klanten en andere relaties zien wat ik zie, en dat versterkt onze band.

Instagram is een van de populairste mobiele fotoapps van de wereld, voor zowel iPhone als Android. Het sociale netwerk heeft meer dan driehonderd miljoen gebruikers die er hun foto’s en video’s mee maken en delen. Daarnaast kunnen ze foto’s en video’s bewerken en er filters over plaatsen. Instagram is een van de actiefste mobiele community’s waarin niet alleen veel wordt gedeeld en geliked, maar ook gereageerd.

Jassies_Kirsten-C-Instagram

Om Instagram te begrijpen raad ik aan om de app Instagram te downloaden op je smartphone en het account @IGmarketingNL te volgen, dat ik speciaal voor mijn boek heb opgezet. Alle voorbeelden die ik geef, vind je in chronologische volgorde op dit account. De eerste foto op het account is dan ook het eerst genoemde voorbeeld in dit boek, namelijk mijn persoonlijke account, @kirst_enj. Ik zal het account regelmatig updaten met nieuws over Instagram en met Instagramtips.

Tip 1: Zien en gezien worden
Wanneer ik een mooi uitzicht heb of zie dat het licht prachtig op iemands gezicht valt, dan maak ik snel een foto, bewerk deze en plaats hem op Instagram. De likes die dan binnenstromen, ervaar ik als waardering voor mijn werk, voor mijn kijk op het leven op dat moment, in real life ofwel IRL, zoals dat op sociale media vaak wordt genoemd.
En dat is Instagram: je legt de wereld om je heen op een mooie manier vast en krijgt er waardering voor. Je wordt er blij en enthousiast van. En dat enthousiasme is de sleutel tot succes. Sociale media draaien immers om de persoonlijke relatie tussen mensen: laat jezelf zien en je wordt gezien.

Tip 2: Zet jezelf op de kaart
Op Instagram kun je jouw visuele verhaal vertellen: of dat van je bedrijf of je merk en een relevante volgersgroep opbouwen. Het is leuk en zelfs verslavend, want je leert dankzij Instagram meer over fotograferen, fotobewerking, filters en de sociale regels van Instagram zelf, en bovendien over het opbouwen van een groep volgers of een community. Daarnaast is een van de belangrijkste redenen om actief te zijn op Instagram dat visuele content alsmaar belangrijker wordt – beeld heeft de toekomst, zowel video als foto’s.
Instagram kun je inzetten als onderdeel van je onlinemarketingstrategie, met als doel je merk beter op de kaart te zetten, de band met je klanten te versterken, meer verkeer naar je site te leiden en verkopen te bevorderen. En natuurlijk ontdek je ook hoe je jezelf goed op de kaart kunt zetten!

Tip 3: Bedenk een onderwerp om over te posten
De meeste mensen gebruiken Instagram als een visueel dagboek: wat ben ik vandaag aan het doen, met wie en waar? Ze maken een foto, posten deze en praten over de foto’s en gebeurtenissen met hun volgers. De meeste gebruikers zijn vooral volgers: ze kijken wel maar posten niet zo vaak; sommigen liken en reageren wel actief. Er is slechts een kleine groep gebruikers die heel veel foto’s plaatst.
Je kunt Instagram ook heel goed gebruiken om foto’s te posten over een bepaald onderwerp, zoals eten of architectuur, of van je collectie wanneer je een kledingmerk hebt. Hoe specifieker, hoe beter. Je krijgt sneller volgers als je account uit herkenbare en voor hen relevante beelden bestaat, die snel te categoriseren zijn.
Zo bereik je een specifieke groep mensen: een groep die visuele content waardeert en zelf ook kwalitatieve en originele content produceert.

Tip 4: Teksten en hashtags
Hoewel Instagram een visueel sociaal medium is, zijn teksten erg belangrijk. Mensen gaan je volgen als je een interessant profiel hebt of door het type foto’s dat je maakt, maar ze blijven je volgen om de teksten die je erbij zet. Als je goede teksten plaatst kun je soms wegkomen met minder mooie foto’s. In het ideale geval zorg je natuurlijk voor goede foto’s én goede teksten. Maak dus relevante teksten en maak gebruik van hashtags!
Je gebruikt hashtags om onderwerpen en foto’s te categoriseren. Het is een goede manier om mensen die jou niet volgen in aanraking te laten komen met jouw foto’s. Wees dus heel specifiek en zorg dat de hashtag relevant is. Je mag er dertig gebruiken, dus tag woorden die bij je foto passen, zoals een kleur, een locatie, een persoon of een merk.
Dankzij al die hashtags is Instagram een supergrote beeldbank geworden die makkelijk doorzoekbaar is. Heb je een rode bank? Gebruik #rood, #bank, #interieur en iedereen die op een rode bank zoekt, zal jouw foto te zien krijgen. Hoe handig is dat?

Instagramweetjes

  • De meest gevolgde Nederlander op Instagram is model Doutzen Kroes.
  • Hashtag #love is het populairst op Instagram
  • De meest getagde locaties zijn een shoppingmall in Bangkok en Disneyland.
  • Bekende Nederlandse merken op Instagram zijn @SchoremBarbier, @KLM, @Scotch_Official en @GStar_official.

Dit is een voorpublicatie uit In beeld met Instagram in 60 minuten van Kirsten Jassies. Zij blogt over Instagram op justK.nl en frankwatching.com.

BESTEL DIT BOEK OP BOL.COM

Winactie

De winnaars van het boekje zijn:

  • Jolanda Yiadom
  • Annet Pfaff
  • Sabine Strijbos
  • Daan van Zoest

Van harte gefeliciteerd. Het boekje wordt naar jullie toegestuurd. Door de vakantie kan het wat langer duren voordat jullie het hebben. Veel leesplezier alvast.

Heb je het boekje niet gewonnen, maar wil je het wel graag lezen:

BESTEL DIT BOEK OP BOL.COM

in-beeld-met-instagram-in-60-minuten-kirsten-jassies-C

[formidable id=121]

Meer Gratis spullen kijk op Gratisvoorvrouwen.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

eline -

Leukleuk!!

Nadine Rozeman -

Ik vind het leuk om meer te weten over instagram.

Reageer ook