fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vanaf welke gazon-oppervlakte is een robot maaier interessant?

Vanaf welke gazon-oppervlakte is een robot maaier interessant?

Omdat niet iedere tuin even groot is, is de aanschaf van een robot maaier iets om goed over na te denken. Bij een klein gazon is het grasmaaien een minder tijdrovende klus, die je zelf wel even kunt doen. Is het gazon een stuk groter, dan kan het je wel een hoop (regelmatig terugkerend) werk schelen. Vanaf welke gazon-oppervlakte is een robot maaier interessant? Wij zochten het uit en geven je antwoord op deze vraag in dit artikel.

Hoe snel groeit gras?

Van Grasman schrijft dat het groeien van gras afhankelijk is van verschillende factoren zoals het weer, de bodemgesteldheid en het type gras wat er ligt. Gemiddeld groeit gras tussen de 2,5 en 6,3 millimeter per dag. Dit houdt in dat onder ideale omstandigheden gras ongeveer 1 tot 2,5 cm per week kan groeien. Gras groeit het beste bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden Celsius en daarnaast heeft het ook voldoende zonlicht nodig. Daarnaast is goed doorlatende grond met daarin voldoende voedingsstoffen ook nodig om gras zo goed mogelijk te laten groeien. Soms moet je hiervoor de bodem dus verbeteren.

Groeiseizoen: vroege voorjaar tot het late najaar

Gras groeit het beste van het vroege voorjaar tot het late najaar omdat de temperaturen en het aantal zonuren dan het meest gunstig zijn. Buiten dit ruime seizoen kan de groei van het gras ernstig vertragen of zelfs helemaal stoppen. Dit alles natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden.

Wat is een robot maaier?

Een robot maaier, oftewel een robot grasmaaier, is een uitstekende hulp voor in de tuin. Deze automatische grasmaaier zie je dan ook steeds vaker. Door het gebied af te zetten (dit doe je met begrenzingsdraad wat je op of net onder het gazon legt), weet de grasmaaier precies waar hij moet zijn en wordt alles keurig zelfstandig gemaaid. Als de accu leeg is, rijdt de robot maaier vanzelf weer terug naar het laadstation op weer op te laden.

Waarom niet met de hand maaien?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om met een robot maaier aan de slag te gaan in plaats van zelf met de hand te maaien. De meest voor de hand liggende reden is dat het een hoop tijd scheelt als een robot maaier voor je aan de slag gaat. Daarnaast is het natuurlijk ook een stukje gemak, de maaier doet zelf het werk en jij hoeft er niet naar om te kijken. Daarnaast vereist het minimale inspanning en kan het ook nog een rugklachten voorkomen. Max Vandaag geeft in hun artikel een aantal tips om rugpijn, spierpijn en pijn in de knieën tijdens het werken in de tuin te voorkomen. Zo adviseren zij om vooraf te rekken en op te warmen en veel bukken raden ze af. Ook het gebruik van hulpmiddelen wordt gestimuleerd: “Zoals in plaats van een handmatige heggenschaar een elektrisch exemplaar, in plaats van een grasmaaier een grasrobot en in plaats van met de hand onkruid wieden, een schraper op steel gebruiken”, schrijft Max Vandaag.

Een andere belangrijke reden om voor een robot maaier te kiezen is dat deze een consistent resultaat geven, omdat hij regelmatig en gelijkmatig maait. Met de hand kun je nog wel eens een stukje over slaan of korter maaien dan de rest. Dit ziet er natuurlijk niet mooi uit en zo blijf je bezig. Overigens is het ook zo dat een robot maaier kan worden geprogrammeerd om op specifieke tijden aan het werk te gaan, zelfs als je niet thuis bent.

Antwoord: vanaf welke gazon-oppervlakte is een robot maaier interessant?

Als je op zoek bent naar een robot maaier dan is het gazon-oppervlakte dus het eerste waar je op let. Er zijn namelijk verschillende maaiers op de markt en deze hebben allemaal hun eigen maaibreedte. Meet dus altijd op wat het grasoppervlakte in jouw tuin is. De grootste robot maaiers (verkrijgbaar bij Detuinmachineshop) hebben een maaibereik van 5.000 m2, maar er zijn ook kleinere te krijgen. Heb je een gazon van minimaal 200 m2 dan is het al interessant om er eentje aan te schaffen.

Geschreven door Mara, redacteur lifestyle

Bronnen

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook