fb
Damespraatjes Damespraatjes

Van trippelstoel tot lichtgewicht rollator: deze hulpmiddelen helpen ouderen langer thuis te wonen

Onze Filipijnse oppas vindt heel wat Nederlandse gebruiken maar raar. Zo snapt zij weinig van de oud-Hollandse ‘verjaardagskring’, vindt ze al dat fietsen maar koud en begreep ze niet zo goed waarom onze ouders niet bij ons wonen. Tja… Ga dat allemaal maar eens uitleggen. Op de Filipijnen gaat dat wel anders; daar wonen families vaak allemaal bij elkaar in huis. Ouderen blijven daar (bijna) altijd thuiswonen. Ook in Nederland vinden ouderen dat eigenlijk veel prettiger, de vraag is alleen altijd ‘hoe doe je dat?’. Van trippelstoel tot lichtgewicht rollator: deze hulpmiddelen helpen je langer thuis te wonen!

Overgroot opa in bejaardenhuis 

Ik weet nog goed dat we mijn overgroot opa vroeger regelmatig opzochten in het bejaardenhuis. Het was de opa van mijn moeder en hij vond het altijd geweldig als wij langskwamen. De man rookte als een ketter en als wij zijn hal opkwamen, kwam de shag-lucht ons al tegemoet. Tegenwoordig mag dat roken in bejaardenhuizen waarschijnlijk niet meer, maar ik kijk er altijd met veel lach op terug.

Zo lang mogelijk thuis wonen 

Het is de bedoeling ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Hier voelen ze zich vaak het meeste op hun gemak en zijn ze vaak gelukkiger. Om dit mogelijk te maken, krijgen ze (indien nodig) hulp aan huis door de thuiszorg en/of een mantelzorger. Deze mensen werken er hard aan om onze ouderen zo prettig en vertrouwd mogelijk thuis te laten wonen.

Trippelstoel en lichtgewicht rollator

Om veilig en fijn thuis te kunnen blijven wonen, zijn er soms aanpassingen in en rond het huis nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het installeren van een traplift, het neerzetten van een verpleegbed en het inzetten van toilethulpmiddelen. Een trippelstoel (een stoel voor personen die niet lang kunnen staan en ideaal voor mensen die last hebben van hun spieren, gewrichten of vermoeidheidsklachten) en een lichtgewicht rollator zijn onmisbaar als je slecht ter been bent en wel thuis wilt blijven wonen.

thuis blijven wonen trippelstoel

Huren of lenen

Ik hoor je al denken: ‘moet ik dit allemaal kopen?’. Het antwoord is nee! Veel van deze spullen kan je huren of zelfs lenen. Vooral als je niet precies weet hoe lang je ergens gebruik van gaat maken, is het prettiger om niet meteen enorme uitgaves te doen. Ook als je vermoed een hulpmiddel maar kort nodig te hebben, kan huren of lenen uitkomst bieden. Wist je dat je zelfs scootmobielen kunt huren!

Tijdelijke verzorging

Ook voor mensen die tijdelijk een persoon in huis verzorgen, kunnen deze hulpmiddelen fijn zijn. Denk bijvoorbeeld aan de zoon die tijdens een voetbaltraining zijn enkelband heeft gescheurd of je man die tijdens het schilderen van de ladder is gevallen? Goede hulpmiddelen komen de verzorging en het herstel ten goede. Dat is voor alle betrokken partijen prettig! Haal zo lang als nodig alles in huis om er in de rotsituatie het beste van te maken.

Kwaliteit van leven

In het begin hebben ouderen soms wat weerstand tegen de hulpmiddelen. Niet zo gek natuurlijk, ouder worden is niet altijd een makkelijk proces. Sommigen stellen het gebruik van hulpmiddelen dan ook het liefste zo lang mogelijk uit. Wat fijn is om te zien, is dat als ze er eenmaal voor openstaan, hun leven vaak veel aangenamer wordt. Zo kwam mijn overgroot opa nauwelijks nog buiten, totdat hij op aandringen een scootmobiel huurde. Er ging weer een wereld voor hem open! Samen met vrienden kon hij weer koffiedrinken bij het winkelcentrum en als zijn shag opwas, kon hij zelf nieuwe kopen. Een absolute verbetering van kwaliteit van leven!

Praat mee

Aan wie moet jij denken, terwijl je dit artikel leest? En zou een trippelstoel, traplift, scootmobiel of lichtgewicht rollator een uitkomst zijn? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig.

Reageer ook