fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vaginisme: wat kun je doen om het te verhelpen?

Vaginisme zorgt ervoor dat penetratie niet mogelijk of zeer pijnlijk is. Dit komt doordat vrouwen hun bekkenbodemspieren onbewust en/of ongewild aanspannen. Dit heeft meestal een psychologische en soms een fysieke oorzaak. In Nederland hebben meer dan 150.000 vrouwen last van vaginisme. Bij 30% van de vrouwen is dit ontstaan door seksueel misbruik.

Taboe

Door het taboe op deze aandoening vinden vrouwen die lijden aan vaginisme moeilijk hulp. Ze vinden het vaak moeilijk dit onderwerp bespreekbaar te maken met hun huisarts, hun partners, vrienden en ouders, of met hulpverleners. Als vrouwen al hulp zoeken en krijgen dan zijn dit meestal gesprekken met seksuologen en oefeningen bij bekkenbodemtherapeuten, maar helaas zijn niet alle vrouwen hiermee geholpen. De informatie die ze vinden op internet is vaak eenzijdig of niet oplossingsgericht.

De website

Daarom hebben een ervaringsdeskundige en een persoonlijke effectiviteits-expert een nieuwe website over vaginisme gelanceerd: vaginisme.nl. De website bied meerdere oplossingen omdat het de hoogste tijd is dat iedere vrouw met vaginisme dit kan oplossen. Zowel de fysieke als de psychologische kant van vaginisme komen aanbod, maar de nadruk ligt op de individuele ervaring: een vrouw met vaginisme kan zelf – eventueel met partner en/of hulpverlener – onderzoeken wat werkt voor haar.

Zo biedt de website diverse oefeningen die je kan doen om de pijn te verminderen, ondersteund met een stappenplan. Dit zijn zowel individuele oefeningen als oefeningen die je met een partner kan doen. De oefeningen gaan verder dan het leren aanspannen en ontspannen van de bekkenbodem, zodat de vaginistische reactie daadwerkelijk vermindert.

Ook heeft de website informatie voor partners van vrouwen die lijden aan vaginisme, en voor hulpverleners zoals psychologen en therapeuten. Daarnaast is een deel van de site toegespitst op informatie over seksueel misbruik en het verwerken hiervan.

Lotgenotengroepen

Vaginisme.nl organiseert ook gespreksgroepen voor vrouwen met vaginisme. Daarnaast organiseert ze ook gespreksgroepen voor de partners, omdat ook partners zoeken naar oplossingen en manieren om met vaginisme om te gaan. Om het gesprek rond vaginisme nog laagdrempeliger te maken komt er binnenkort een eigen forum.

overwin-je-vaginisme-C

Boek van Jacqueline van de Bilt

Jacqueline van de Bilt schreef een boek over vaginisme, Overwin je vaginisme. Jacqueline heeft als ervaringsdeskundige zelf mogen leren hoe het is om stap voor stap haar vaginisme te overwinnen. Haar boek is een zelfhulp-stappenplan. Iedere stap wordt uitgelegd, zodat je precies weet hoe en wat je kunt bereiken per stap. De kracht van dit boek is dat het belangrijke praktische gedetailleerde kennis, technieken en oefeningen bevat, die worden onderbouwd met eigen ervaringen en die van de vrouwen die Jacqueline heeft begeleid.

Van de Bilt: “Dit boek heb ik geschreven voor vrouwen met vaginisme en pijn bij seks, omdat ik jullie hoop wil geven dat het mogelijk is om van je vaginisme af te komen. Het is mij en de vele vrouwen die ik heb begeleid immers ook gelukt.”

BESTEL DIT BOEK OP BOL.COM

Reageer ook