fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vaak gebitsproblemen? Houd hier dan rekening mee bij het kiezen van een tandarts!

Vaak gebitsproblemen 2

Er kunnen veel verschillende redenen zijn om van tandarts te wisselen. De meest voorkomende reden is een verhuizing. Maar denk ook aan het ontbreken van een klik met je tandarts of niet voldoende vertrouwen in de praktijk. Bij het kiezen van een nieuwe tandarts kun je voor ‘de eerste beste’ gaan, maar vooraf ook eerst wat meer onderzoek doen. Zeker als je jonge kinderen of regelmatig gebitsproblemen hebt, is dat slim. In dit artikel leggen we uit waarom een goede band met je tandarts belangrijk is en waar je rekening mee kunt houden als je vaak gebitsproblemen hebt en een nieuwe tandarts zoekt. Lees je mee? 

In Nederland geldt wat betreft tandheelkundigezorg al jaren het idee dat we liever voorkomen dan genezen. Om deze reden wordt geadviseerd twee keer per jaar langs te komen voor een periodieke controle en stimuleert de tandarts een bezoekje aan de mondhygiënist en/of (paro)preventie assistent. Kinderen mogen in Nederland altijd gratis naar de tandarts en kunnen deelnemen aan bewezen effectieve preventie programma’s. Over het algemeen zie je de tandarts dus minimaal twee keer per jaar. Heb je regelmatig ergens last van? Dan kan het zijn dat je vaker in de tandartspraktijk komt. Waar let je op bij het kiezen van een nieuwe tandarts?

Vertrouwen

Bij het kiezen van een nieuwe tandarts is het essentieel om voor een behandelaar te gaan waar je vertrouwen in hebt. Laten we vooropstellen dat alle tandartsen in Nederland een goede opleiding hebben gehad. Kijk dus vooral naar je persoonlijke gevoel bij iemand. Heb je liever een jonge tandarts of juist iemand met heel veel ervaring? En vind je het fijn als de tandarts tijdens de behandeling veel uitleg geeft of wil je er niet te uitgebreid over horen? En wat dacht je van de rol van de assistent? Bij de ene praktijk voert de assistent zelf ook handelingen uit, zoals het reinigen van het gebit. Vind je dat prettig of heb je juist liever wat meer tijd met de tandarts? Denk er vooraf goed over na en schrijf op waar jij een goed gevoel van krijgt.

Afstand

Sommige mensen blijven na een verhuizing bij hun oude tandarts komen. Houd er wel rekening mee dat -zeker als je regelmatig last hebt van je gebit- je misschien vaak richting de praktijk moet. Voor sommige behandelingen moet je één of meerdere keren terugkomen. Het is dan prettig als de tandartspraktijk dichtbij is en je zo min mogelijk reistijd hebt. Zoek je bijvoorbeeld een nieuwe tandarts in Lisse? Kijk dan zo lokaal mogelijk.

vaak gebitsproblemen

Jonathan Borba via Unsplash

Behandelingen en specialismen

Het laten plaatsen van een implantaat, kroon en/of gebitsprothese, het uitvoeren van een wortelbehandeling, de behandeling van (ernstig) ontstoken tandvlees, enzovoorts zijn behoorlijk specialistische behandelingen. Niet elke tandarts voert deze zelf of in de eigen praktijk uit en je zal hiervoor soms worden doorverwezen naar een andere tandarts. Wil je deze behandelingen liever laten uitvoeren door je eigen tandarts/in de eigen praktijk? Let ook hier dan op bij je inschrijving. Twijfel je of deze tandarts de juiste specialisten in huis heeft? Dan kan je de praktijk altijd even bellen.

Reviews

Check jij altijd reviews voordat je een nieuw(e) product of dienst afneemt? Neem ook bij het kiezen van een nieuwe tandarts de reviews even door. Dit kun je doen via Google, maar ook via websites als Zorgkaart en Zorgscore. Houd hierbij wel in je achterhoofd dat individuele reviews niet altijd iets zeggen over de praktijk als geheel. Een ontevreden patiënt zal sneller een review plaatsen dan een tevreden patiënt. We vinden het nou eenmaal ‘normaal’ dat de tandarts zijn werk goed uitvoert. Nooit alleen op het aantal sterren afgaan dus!

Telefonische bereikbaarheid

Niet alle tandartspraktijken zijn gedurende de hele dag telefonisch bereikbaar voor niet-dringende zaken. Wil je altijd iemand aan de lijn kunnen krijgen voor ook niet-dringende vragen? Let dan ook hier op bij het kiezen van een nieuwe tandarts. Op de website staan vaak de telefoontijden vermeld.

Zelf gebitsproblemen helpen voorkomen

Als je vaak last hebt van gebitsproblemen, dan is preventie nog belangrijker. Je kunt zo zelf gebitsproblemen helpen voorkomen. Hoe doe je dat?

  • Poets twee keer per dag, gedurende twee minuten de tanden. Bij voorkeur met een elektrische tandenborstel.
  • Vergeet de interdentale reiniging – zoals stokeren en flossen- niet.
  • Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot zeven per dag.
  • Bezoek twee keer per jaar de tandarts voor een controle.
  • Ga twee keer per jaar langs bij de mondhygiënist of preventie assistent voor een professionele gebitsreiniging.

OverÆsthetic Design

Op zoek naar een tandarts die zich vooral richten op esthetische en cosmetische behandelingen? Dan vertellen we je graag wat meer over Æsthetic Design uit Lisse. Je kunt hier terecht voor de gewone periodieke controle, maar ook voor behandelingen zoals het laten bleken van tanden en het laten plaatsen van kronen, bruggen, facings en implantaten. Deze specialistische behandelingen kunnen bij Æsthetic Design -dankzij hun eigen laboratorium- vaak binnen één dag worden uitgevoerd. De tandartspraktijk neemt op dit moment nieuwe patiënten aan.

Praat mee

Waar let jij op bij het kiezen van een nieuwe tandarts? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Afbeelding: Unsplash+

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook