Wanneer je elkaar het ja-woord geeft, een kindje krijgt of gaat samenwonen, doe je dit natuurlijk met het idee dat je altijd bij elkaar wilt blijven. Helaas wijst de praktijk uit dat een heel groot deel van de stellen uiteindelijk uit elkaar gaat. En of je nou met ruzie of als beste vrienden uit elkaar gaat: je hebt altijd tijd nodig om te wennen aan je nieuwe situatie. Zeker als jullie samenwoonden en/of kinderen hebben, moet er veel geregeld worden. Eén van deze zaken is het vinden van een woning. Iets wat in deze tijd niet makkelijk is. Na een scheiding heb je mogelijk recht op een urgentieverklaring. Urgentie na een scheiding: zo bemachtig je een woning!
Wie krijgt het huis na een scheiding?
Als je samen een huis deelt en uit elkaar gaat, is het belangrijk om zo snel mogelijk te beslissen wat jullie met het huis doen. Vragen die hierbij een rol spelen zijn:
- Hebben jullie kinderen en waar zullen zij voornamelijk verblijven?
- Op wiens naam/namen staat de huidige woning?
- Wat zijn de kosten van het huis en kan één van jullie twee deze kosten alleen dragen?
- Is het een huurwoning of een koopwoning?
Blijft jouw ex-partner in het huis wonen, moet jij op zoek naar een nieuw huis en verdien je onvoldoende om kans te maken op een koophuis of een huurwoning in de vrije sector? Dan schrijf je je in op WoningNet, waat je kunt reageren op sociale huurwoningen. Vanwege de krapte op de huizenmarkt kan een woning vinden lastig zijn. In sommige gevallen maak je kans op een urgentieverklaring. Dit kan helpen bij het vinden van een geschikt huis.
Urgentie na scheiding: hoe zit dat?
Met een urgentieverklaring heb je drie maanden de tijd om een geschikte woning te vinden op basis van de samenstelling van je huishouden. Dankzij de urgentieverklaring krijg je voorrang op andere kandidaten en vergroot je dus de kans op het vinden van een fijne nieuwe woonplek.
Mogelijke aanleidingen voor het aanvragen van een urgentieverklaring zijn:
- Sociaal urgent: je vindt ernstige belemmering of hinder door sociale omstandigheden
- Financieel urgent: je krijgt een onverwachte achteruitgang in je inkomen
- Je moet noodgedwongen je huis verlaten met kinderen
- Je moet op advies van de politie, het wijkteam of een arts je huis verlaten
- Je bent verzocht of gesommeerd je woning te verlaten
Hoe vraag ik een urgentieverklaring aan?
Er zijn diverse manieren om een urgentieverklaring aan te vragen. Het kan bijvoorbeeld via de gemeente waar je woont of met behulp van een Sociaal Loket. Ook zijn er organisaties die de aanvraag voor de urgentieverklaring helemaal uit handen nemen, zoals MijnUrgentie. Je geeft dan door wat je gegevens zijn, wat de gronden voor je aanvraag zijn en of je aanvullende wensen hebt. MijnUrgentie kijkt dan eerst of je in aanmerking komt voor een urgentieverklaring. Zo ja, dan lever je de nodige documenten aan. Zij stellen dan een dossier voor je op en leggen deze voor aan de urgentiecomissie. Binnen enkele weken hoor je of de urgentie wordt toegekend.
Opluchting
Een scheiding is altijd vervelend, zeker als er kinderen in het spel zijn. Toch kan duidelijk over je woonsituatie veel rust geven. Het vormt een nieuwe basis van waaruit je alles weer vorm kunt gaan geven. Dat kan heel erg opluchten! Wacht dus niet te lang met het inzetten van al deze acties.
Praat met ons mee
Lig jij in scheiding en zoek je naar een huis waar je met je kinderen kunt gaan wonen? Heb je al overwogen om urgentie na een scheiding aan te vragen? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.
Afbeelding: Unsplash+
Joris -
Het is tamelijk debiel dat mensen die ervoor kiezen uit elkaar te gaan voorrang krijgen op mensen die al wachten. Vervelend dat je wilt scheiden, maar keuzes hebben consequenties.