fb
Damespraatjes Damespraatjes

Twee kinderen op één kamer? Zo geef je ze toch hun eigen plek!

twee kinderen op één kamer

Toen mijn moeder zwanger was van mijn jongste zusje, ‘moesten’ mijn middelste zusje en ik een kamer gaan delen. Moesten schrijf ik hierboven met aanhalingstekens, want naast het feit dat wij geen keuze hadden en het dus zeker een moetje was, vonden wij het echt helemaal geweldig. Mijn kamer werd omgetoverd tot babykamer en in de kamer van mijn middelste zus kwam een stapelbed te staan. Voor ons was het een van de mooiste dagen van ons leven, en dat terwijl we allebei behoorlijk wat ruimte moesten inleveren. Dat gaat helaas niet overal zo. Ik ken heel wat kinderen die helemaal niet blij waren om samen te gaan slapen. Hoe los je dat op: twee kinderen op één kamer. En hoe geef je ze toch allebei hun eigen plek?

Stapelbed

Mijn zusje en ik vonden ons stapelbed echt helemaal geweldig. Ik lag boven en zij beneden. We lagen op één kamer, maar we hadden toch echt allebei ons eigen plekje. Ik lag boven en had daar een boekenplankje en een leeslampje. Zo hoefde ik niet elke keer helemaal naar beneden om wat te kunnen lezen. Het voelde echt als ‘mijn’ domein en ik wilde dan ook niet dat mijn zusjes op mijn deel van het bed kwamen. Mijn zusje lag beneden en ook zij had het goed voor elkaar. Op de onderkant van mijn lattenbodem plakte zij paarden stickers en Diddl plaatjes en ook zij had een leeslampje. Bij ruzie konden we elkaars ‘plekje’ nog weleens proberen te slopen, maar over het algemeen was er veel respect voor elkaars ruimte.

Respect voor elkaars ruimte

Respect voor elkaars ruimte moet je wel hebben als je met z’n tweeën op twee vierkante meter ligt te slapen. Ik vind dat onze ouders er goed aan hebben gedaan om ons allebei ons eigen plekje te laten maken van ons eigen deel van het stapelbed. Niet alleen hadden we leeslampjes en boekenplankjes, ook kozen we allebei ons eigen beddengoed en mocht ik zelfs mijn walkman boven op mijn plankje leggen. We hebben het jarenlang volgehouden op die manier; zonder ooit het gevoel te hebben gehad dat we iets moesten inleveren.

Twee kinderen op één kamer: tips

Aan alle ouders die nu ook twee kinderen op één kamer willen laten slapen, wil ik het volgende zeggen: doe het gewoon! Benadruk dat het gezellig is en dat ze zich nooit alleen voelen. Faciliteer daarnaast dat beide kinderen hun eigen plekje kunnen creëren. Dat kan door een stapelbed (zo liggen ze wel bij elkaar maar zien elkaar niet) of door twee losse bedden met een gordijn of room-divider er tussen. Geef ze allebei een leeslampje zodat ze kunnen lezen zonder dat de ander daar last van heeft. Hang een boekenplankje op en leg koptelefoons klaar. Zo kunnen ze ook ongestoord naar hun eigen muziek luisteren. Vraag ook hoe zij het zelf graag zouden zien. Het zal je verbazen met welke creatieve ideeën en wensen jonge kinderen al kunnen komen.

Hoekstapelbedden

Tegenwoordig zijn er ook hele gave hoekstapelbedden verkrijgbaar. Hierdoor hebben allebei de kinderen nog wat meer ruimte. Een hoekstapelbed heeft vergeleken met een gewoon stapelbed iets meer ruimte nodig, maar past in principe in een slaapkamer vanaf 200 x 250 centimeter. Een hele efficiënte manier om met de ruimte om te gaan!

Toch weer een stapelbed?

Mijn eigen kinderen slapen allebei in een eigen kamer, maar vroegen laatst of ze samen mochten slapen. Het lijkt mij stiekem super leuk om weer een stapelbed neer te zetten. Zelfs als op één kamer slapen niet nodig is, kan het voor kindjes heel fijn zijn. We zijn heel benieuwd hoe jij hierover denkt! Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Afbeelding: Trend via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook