fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zoë baalt van vriendin: “Trekt elk gesprek naar zich toe”

Soms komen er mensen in je leven, waarmee het gewoon meteen klikt. “Zo had ik dat ook met Doris, een van mijn beste vriendinnen. We leerden elkaar kennen op het schoolplein van de kinderen en meteen was het dikke mik”, vertelt Zoë. “Inmiddels zitten onze kinderen op andere middelbare scholen, maar Doris en ik hebben nog steeds contact. Niet meer iedere dag op het schoolplein, maar ongeveer één keer per maand in een restaurant of koffietentje. Hartstikke gezellig! Ik baal er alleen steeds meer van dat Doris elk gesprek naar zichzelf toetrekt. Zelfs wanneer ik me kwetsbaar opstel, walst ze gewoon over me heen.”

Luister aandachtig

Vorige maand was het weer raak: Doris en Zoë hadden afgesproken in een lunchroom. “Even samen een broodje eten en wat bijkletsen. Doris is een enorme kletskous en als we zitten steekt ze vaak direct van wal. Honderduit vertelt ze over haar werk, haar man en haar kinderen. Ik vind het altijd leuk om te horen hoe het met haar gaat en wat er in haar leven speelt. Tijdens haar verhaal luister ik aandachtig, stel vragen en toon me betrokken. Dat is wat vriendinnen doen. Toch? Nou, bij Doris niet dus.”

Trekt het naar zichzelf toe

Het valt Zoë steeds meer op dat Doris haar het woord niet lijkt te gunnen. “Doris trekt elk gesprek naar zichzelf toe. Meestal gaat het als volgt: Doris praat een half uur over zichzelf. Na een half uur luisteren, knikken en doorvragen vertel ik iets over hoe het met mij gaat. Hetgeen wat ik vertel ziet zij als aanleiding om hier in relatie tot zichzelf op te reageren. Zo vertelde ik laatst dat mijn man een conflict heeft met zijn baas en dat dit best wat spanning geeft in het gezin. In plaats van dat ze aan me vraagt wat er precies aan de hand is en hoe ik me voel, zegt zij: ‘Mijn man had twee jaar geleden ook gedoe met zijn baas. Ik heb daar toen nachten wakker van gelegen. Ik vond het zo erg’. Daarna wisselde ze van onderwerp en vertelde wat ze dat weekend allemaal van plan was. Ze is niet één keer teruggekomen op hetgeen wat ik haar wilde vertellen.”

Gespreksnarcisme

Zoë vindt het vervelend dat het haar ineens heel erg opvalt dat Doris gesprekken op deze manier voert. “Op de een of andere manier had ik dit vroeger niet echt door. Het kwartje viel ineens toen ik een artikel las over ‘gespreksnarcisme’. Mensen met gespreksnarcisme zijn heel zelfgericht. Ze reageren bij een verhaal door de eigen ervaringen te delen. Het is écht een ding en ik herken het heel erg bij Doris. Nu ik dat zie, kan ik het niet meer ont-zien. En dat zorgt ervoor dat mijn hele beeld van onze vriendschap heel anders is.”

Bespreken

Het idee dat Doris bewust ieder gesprek naar zichzelf toetrekt, heeft Zoë niet. “Ik ken haar natuurlijk al lang. Doris is een schat met veel humor en jarenlang viel het mij niet eens op dat ze dit deed. Pas toen ik dat artikel over gespreksnarcisme las, begon het mij op te vallen. Ik denk dat Doris zelf ook niet doorheeft dat ze het doet. Het komt bij haar uit enthousiasme voort en juist dat maakt dat ik het moeilijk vind om dit met haar te bespreken. Toch ben ik dat wel van plan.”

Hoe pak ik het aan?

Zoë heeft zich voorgenomen om het tijdens hun volgende lunch met Doris te bespreken. “Het is duidelijk dat ik er iets van moet zeggen. We zijn al lang vriendinnen en ik vind het jammer om de vriendschap hierop stuk te laten lopen. Daarnaast denk ik dat ze dit ook bij andere mensen doet. Als vriendin ben ik het toch verschuldigd om er iets van te zeggen? De vraag is alleen: hóé zeg ik het?”

Raya: “Mijn moeder heeft meer last van mijn grote verlies en deelt dat met iedereen”

groot verlies

Een zwangerschap is voor veel mensen een bijzondere, vrolijke en verbindende gebeurtenis. “Zo ook bij ons”, begint de 30-jarige Raya haar verhaal. “Mijn vriend Sjors en ik zijn al tien jaar samen en kochten recent ons eerste huis. Met het oog op gezinsuitbreiding wonen we nu in een kindvriendelijke wijk, in een huis met drie slaapkamers.” Alsof het zo had moeten zijn, ontdekt Raya op de dag van de sleuteloverdracht dat ze in verwachting is. “Met tranen van geluk stonden we die eerste dag samen in ons nieuwe huis. Jammer genoeg is dit gelukzalige gevoel al een paar weken verdwenen… Met elf weken zwangerschap ben ik het kindje namelijk verloren…. LEES VERDER!

Bovenste afbeelding: Unsplash+

3 reacties

Margreet -

Bij alles waar je mee zit lijkt het mij het handigst dat eerst te zeggen en waarom dat zo is. Niet vergeten te zeggen hoe je haar waardeert, waarom ze je vriendin is. Eventueel een kopie van het genoemde artikel meenemen en haar vragen het te lezen en een afspraak maken erop terug te komen.
Als je iets moeilijks wilt bespreken kan het helpen jezelf in een kleur waar je je goed bij voelt te zetten voor de afspraak. Als je er bent de ander in dezelfde kleur zetten, als het ware dan. Je kan ook visualiseren dat jullie uiteindelijk goed afscheid nemen.
Van te voren bedenken hoe moeilijk je het vindt legt spanning op de situatie met bovenstaande voorkom je dat misschien.

Joris -

Zo, Rieneke, klinkt dat even kinderachtig?!

Rieneke -

Ik herken het bij mijn buurvrouw. Uit verplichting drink ik eens in de 2-3 weken kop koffie met haar. Ze is ook een heel sociaal maar heeft dat ook met dat praten. Zij heeft dan hele verhalen over haar collega’s die ik niet ken en ik weet al van te voren dat het een uur puur luisteren is. Ik ben na die tijd ook erg moe. Ik laat het zo maar ik begrijp jou wel want zij is een vriendin. Mijn tip maak leuke vragen kaartjes en eerst niet teveel en neem een kookwekkertje mee. Zeg ik heb zo zoiets leuks bedacht. We gaan om de beurten een kaartje trekken en dan mag je 1 minuut totdat de kookwekker gaat erover vertellen. De ander mag niets zeggen en moet na de kookwekker 1 vraag over dat onderwerp stellen die de ander moet beantwoorden in hooguit 5 zinnen.
Begint ze over iets anders en laat haar even 5 minuten praten en zeg dan ik wou nog graag de kaartjes doen en pak dan voordat ze kan antwoorden een kaartje en lees de vraag op.
Doe ook vragen bij zoals wat vind je de slechtste eigenschap aan je vriendin en leg zo op de stapel dat je weet dat jij de kaart pakt. Je kan dan aangeven dat zij teveel praat en dat het heel gezellig is en zij een top mens is maar door dat vele praten dat je niet altijd gehoord wordt. Vertel dan wat voorbeelden maar benadruk dat je erg blij bent met haar maar dat dit het enige irritante puntje is.

Reageer ook