fb
Damespraatjes Damespraatjes

Toename drugsgebruik door verhogen minimumleeftijd alcoholgebruik

Het drugsgebruik onder tieners is toegenomen sinds het verhogen van de minimumleeftijd voor alcoholgebruik naar 18 jaar.
Dat blijkt uit een onderzoek onder vijfduizend jongeren tussen de 16 en 18 jaar dat is gedaan in opdracht van digitaal themakanaal NPO101. Op Damespraatjes schreven we al eerder een artikel over de enorme hoeveelheid jongeren die XTC gebruiken en hoe je hier als moeder mee om kunt gaan.

Schrikbarende conclusies

In het recent uitgevoerde onderzoek geven 1 op de 3 jongeren aan meer drugs te zijn gaan gebruiken sinds de nieuwe alcoholwet van kracht is. Voor 8 procent was het niet beschikbaar zijn van alcohol zelfs de reden om drugs voor de eerste maal te gaan proberen.

Bijna een derde van de jongeren gebruikt elke week drugs, en een derde doet maandelijks aan drugsgebruik. Het gaat om allerlei soort drugs.

Meer onderzoek naar drugsgebruik onder minderjarigen

D66 pleit naar aanleiding van deze peiling voor een uitgebreid en onafhankelijk onderzoek naar het gebruik van drugs onder minderjarigen, en wil met staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid in gesprek.

De wet werd bijna twee jaar geleden van kracht. Sindsdien mogen jongeren onder de 18 jaar geen alcohol meer kopen of consumeren in horecagelegenheden en winkels. Alleen de PVV en D66 stemden tegen het wetsvoorstel.

Het onderzoek werd uitgevoerd door bureau Labyrinth in Utrecht en vond plaats via Facebook.

Lees hier de rest van het artikel op NU.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook