fb
Damespraatjes Damespraatjes

Steeds meer jongeren gebruiken XTC! Hoe ga jij hier als moeder mee om?

Gebruikt jouw kind wel eens drugs? Nee? Weet je het heel zeker? Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer jongeren soms XTC gebruiken tijdens het uitgaan. Iets waar ouders dus best wat meer over mogen weten! Maar hoe moet je hier als moeder nou mee omgaan? Wat doet zo’n pil nou precies? En wanneer is het niet onschuldig meer? Damespraatjes geeft antwoord!

1. Wat is XTC en wat doet het precies?

XTC is een drug die in pilvorm wordt gebruikt. De werkzame stof in deze pil heet MDMA en de hoeveelheid van deze stof verschilt per pil. De MDMA in de XTC pil heeft zowel psychische als lichamelijke effecten, zoals euforische gevoelens, tintelende spieren, verhoogde hartslag, behoefte aan contact, verminderde eetlust, droge mond, moeite met plassen en bij hoge doseringen hallucinaties. Welke gevoelens iemand ervaart is zeer persoonsgebonden en afhankelijk van de stemming, omgeving en gezondheid. Het krijgen van een euforisch gevoel is voor veel XTC gebruikers de reden om de drug te nemen.

Hoe lang een XTC pil werkt is afhankelijk van de hoeveelheid die de gebruiker heeft genomen. Dit varieert tussen de 4 en 6 uur.

2. Wat zijn gevaren bij het gebruik van XTC?

XTC is een druk met relatief weinig gevaren en risico’s. Dit betekent niet dat ze er niet zijn of dat je er niet mee moet oppassen. Door de gevaren goed te kennen en hier rekening mee te houden, is XTC gebruik over het algemeen niet onveiliger dan het drinken van bijvoorbeeld alcohol. Met welke risico’s moet je als gebruiker rekening houden?

Tijdens het gebruik

 • Door de angst op oververhitting gaan sommige gebruikers juist veel te veel water drinken. Ook dit is niet gezond en kan een dodelijke watervergiftiging tot gevolg hebben. Hou en daarom bij 1 tot maximaal 2 drankjes per uur.
 • Wanneer er te veel XTC in een korte tijd wordt gebruikt, kan dit leiden tot een overdosis. Hiervoor zijn echter zeer grote hoeveelheden nodig.
 • Het komt weleens voor dat er geen MDMA, maar een andere stof in de XTC pillen wordt gestopt. Recentelijk zijn er meerdere mensen omgekomen door het gebruik van deze verkeerde pillen en uitkijken is dan ook een must! Hoe weet je zeker dat jouw pil goed is? Bij de GGD kan je ze gratis laten testen.

Na het gebruik

 • Hoewel het grote gevoel van euforie als fijn wordt ervaren, kent dit ‘geluk’ ook zijn keerzijde. De reden waarom de gebruiker zich zo gelukkig voelt, is omdat er in korte tijd veel van het lichaamseigen geluksstofje Serotenine wordt gebruikt. Aangezien je lichaam niet heel veel van dit stofje heeft, is het goed om na een weekendje XTC gebruiken minstens drie maanden te wachten om het weer te gebruiken. Dit is de tijd die de meeste lichamen nodig hebben om het stofje weer volledig aan te maken. Wacht je niet, dan ligt een flinke dip of zelfs depressie op de loer.
 • Tijdens het gebruik van XTC spannen je spieren zich aan. Zo ook in je mond. Dit kan bij sommige mensen lijden tot knarsetanden… Niet echt goed voor het gebit!
 • XTC zorgt in veel gevallen voor een verminderde eetlust. Gewichtsverlies kan een gevolg hiervan zijn.

Risico’s op lange termijn bij zeer regelmatig gebruik

 • Net als alcohol kan XTC bij grootgebruik schadelijk zijn voor de lever en de nieren.
 • XTC kan angstaanvallen en psychoses versterken. Bij langdurig gebruik kunnen zich ook depressies, angsten, paniekreacties en slaapstoornissen voordoen. Bestaande problemen komen dan vaak in verhevigde mate terug.
 • Bij veel en vaak gebruik van XTC kan er hersenschade opgelopen worden. Dit wordt voornamelijk gerelateerd aan de verhoogde lichaamstemperatuur tijdens het gebruik.

3. Hoe weet ik of mijn kind wel eens XTC gebruikt?

Er zijn verschillende manieren om hier achter te komen: door middel van een urinetest (XTC is tot 3 dagen na gebruik vindbaar in de urine), betrappen of gewoon vragen.

4. Mijn kind gebruikt soms XTC. Hoe ga ik hier mee om?

Dit is voor elke moeder natuurlijk anders, maar maak het bespreekbaar! Door het niet te bespreken heb je geen enkele invloed op de kennis, houding en het gedrag van je kind. Lees je goed in en ga het gesprek aan. Door een neutrale en informatieve houding aan te nemen tijdens het gesprek voelt je zoon of dochter zich gemakkelijker bij het onderwerp en zal hierdoor makkelijker over zijn of haar gebruik praten. Geef ook aan dat als er iets mis gaat bij  het gebruik, je kind kan rekenen op jouw steun.

5. Wanneer gaat het gebruik van mijn kind te ver en moet ik ingrijpen?

‘Normaal gebruik’ bestaat niet. Wel is er een aantal vuistregels die veel casual users (mensen ééns in de zoveel tijd op feestjes gebruiken) aanhouden:

 • Gebruik niet vaker dan één keer per drie maanden XTC
 • Haal niet meer dan één nacht door
 • Blijf tijdens het gebruik zowel eten als drinken

Merk je dat jouw kind aan één of meer van de onderstaande punten vertoont, ga dan het gesprek met hem of haar en een huisarts aan:

 • Depressies, angsten of paniekreacties
 • Ernstig gewichtsverlies
 • Extreme stemmingswisselingen
 • Verminderde concentratie

6. Hoe kan ik meer te weten komen over XTC gebruik?

Kijk op www.drugsinfo.nl voor meer informatie.

Hoe kijk jij tegen dit onderwerp aan? Gebruikt jouw kind wel eens XTC en hoe ga jij hiermee om?

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Charlotte -

Mijn dochter en haar vrienden komen regelmatig in aanraking met drugs, vooral xtc maar ook cocaïne ed. Ik praat hier heel veel met mijn dochter over, Zij doet soms mee met een pilletje, maar veel van haar vrienden gebruiken regelmatig tot heel vaak, elk weekend en het hele weekend. Ik heb een tijd taxi gereden voor het uitgaansvolk en was best geshockeerd hoeveel van de braaf ogende jeugd aan best heftige drugs zat/zit. Er ware ook meisjes van 16 die rustig aan de basepijp zaten, ongelooflijk.
Nou was ik net een beetje aan het zoeken over meer info over dit onderwerp, oa bij het trimbos en daar stond dat de jeugd steeds minder pillen gebruikt. Terwijl ik toch echt de indruk krijg dat sinds jeugd onder de 18 niet meer mag drinken ze veel meer op zoek zijn gegaan naar alternatieven en dan vaak uitkomen op pillen en dan hopelijk niet verder gaan met coke.
Zou er een manier zijn om dit meer openbaar te maken, want het lijkt wel alsof iedereen zn kop in het zand steekt.

puck -

Ik ben een 40 jarige moeder van een zoon van bijna 18 en n dochter van 14.Ik struinde alle houseparty’s af en nam altijd XTC, en blowde dagelijks en was niet vies van alcohol. Ben gestopt toen ik wist dat ik zwanger was. Toen onze zoon 11 was heb ik hem het effect laten zien van verslaafde drugsgebruikers en alcoholisten. Puur op straat…
En met hem op n kinderlijke wijze besproken. tot op de dag van vandaag, kan hij dit herinneren. Klasgenoten van hem zijn gebruikers. Mijn zoon, goddank is nog nooit in aanraking geweest met drugs. Zijn antwoord is nog steeds; Mam om plezier te hebben heb ik geen drugs of alcohol nodig hoor!

Coby -

Informatief en nuttig artikel!

Reageer ook