fb
Damespraatjes Damespraatjes

Tips voor het uitkiezen van een huisnummer dat bij je past!

huisnummer

Als schrijver heb ik niet zoveel met getallen, dat wil zeggen als het gaat om boekhouding doen, snel rekenen en dat soort dingen. Wel ben ik gevoelig voor mooie getalcombinaties. Dubbele tijdsmeldingen vind ik geweldig. Als ik 11.11 uur ’s ochtends zie, is mijn dag goed. Een huisnummer vind ik ook belangrijk, maar die heb je niet voor het uitkiezen. Maar de nummers aan je gevel wel!

Ik ben niet heel dol op oneven getallen en gek genoeg waren de huisnummers van bijna alle huizen waarin ik woonde oneven. Zeer ondergewaardeerd is het nummer op de gevel. Mijn ouders woonden vijftig jaar op hetzelfde adres en hebben zo’n mooi, ouderwets emaillen nummerbord met daarop sierlijke cijfers in het zwart. Als ik een wandelingetje maak let ik altijd op de nummerborden dan ben ik benieuwd wat een ander bij zijn deur heeft hangen.

Zorg dat je huisnummer is te zien

Een huisnummer aanschaffen is eigenlijk best belangrijk. Zo ben je goed te vinden. Een huisnummer op je gevel bij de bel is verplicht in Nederland. Op bestaande en nieuwbouwhuizen, op de muur van een bedrijf: je huisnummer moet goed te zien zijn. Op die manier kan de postbode goed en makkelijk zijn werk doen en mocht de ambulance onverhoopt naar je op weg zijn, dan kan het levensreddend zijn als jouw huisnummer goed is te zien.

Want zeker als je gebruik moet maken van een ambulance kan elke seconde tellen. Als de ziekenbroeders dan eerst uitgebreid naar je nummer moeten zoeken, is dat niet handig. Dus een huisnummer aanschaffen is geen overbodige luxe. Waar moet je op letten? Wat is er allemaal te koop en wat past bij jou?

Waar kies jij voor?

Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Zo zijn er huisnummers van RVS, getallen geschilderd op dakpannen en de emaillen bordjes zoals die van mijn ouders. De keuze is groot. Belangrijk is dat het nummerbordje bij je past. Als je een huis huurt dan is je verhuurder verantwoordelijk voor het bordje en is de kans klein dat je er zelf iets over hebt te zeggen.

Huisnummers van RVS

Een huisnummer van RVS ziet er modern en strak uit. Het voordeel van RVS is dat je er weinig onderhoud aan hebt. Bovendien zijn huisnummers van RVS ook nog eens duurzaam. De nummers zijn door de pootjes aan de achterzijde zwevend te monteren wat er mooi uitziet. Hoewel RVS onderhoudsarm is, het niet helemaal onderhoudsvrij. Roestvast stalen producten moet je wel onderhouden want als je dat niet doet, kan er bijvoorbeeld corrosie ontstaan. Het enige dat je zo nu en dan moet doen is de cijfers te behandelen met onderhoudsspray/WD40. Spuit het op de cijfers, wrijf er met een zachte doek overheen en je bent er weer even klaar mee.

Cijfers van twaalf centimeter

Moderne huisnummerborden zijn er dus in verschillende stijlen. Je kunt kiezen voor klassiek of modern, voor zwarte huisnummers of voor roestvrijstalen. Misschien vind je gouden cijfers wel heel chique: die zijn er ook! Losse cijfers moeten minimaal twaalf centimeter hoog zijn, hoger mag altijd, maar het minimum is dus twaalf. Op die manier is het nummerbord op je woning goed zichtbaar en ben je goed vindbaar voor de postbode, pakketbezorgers en hulpdiensten.

Huisnummers van RVS zijn te vinden op internet. Moderne huisnummers en huisnummerborden zijn vaak op voorraad en je kunt ze ook makkelijk zelf monteren. Zorg voor een mooie eyecatcher voor bij je voordeur, ook al zie je ‘m zelf niet vaak, de wetenschap dat er een mooi  en duidelijk nummerbord bij de voordeur hangt, is al mooi.

Foto door Abandon via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Is dit artikel toevallig reclame?

Reageer ook