fb
Damespraatjes Damespraatjes

Tips om schoner en zuiniger te wassen

Onlangs zagen we een opvallend onderzoek van witgoedfabrikant Indesit. Wat bleek? Op jaarbasis zijn we gemiddeld 156 uur bezig met…. de was. Dat komt neer op vier volle werkweken! Gelukkig kunnen we die tijd met een paar effectieve tips handiger, goedkoper en milieubewuster invullen.

Temperatuur

45 procent wast bewust op lagere temperaturen (30 graden of kouder). Dat is een goede gewoonte. Helemaal als je je bedenkt dat een was op 60 graden bijna het dubbele kost van een 40-graden-was. Laat staan wat het verschil is met een was op 30 graden.

Hoewel we denken goed bezig te zijn, draait 70 procent van de ondervraagden toch nog het liefst op 40 graden. Het goede nieuws is dat slechts 6 procent het meest op 60 graden wast.

Was je veel op lage temperaturen, dan is het wel aan te bevelen om één keer in de maand een 60-graden-was te draaien. Hiermee verwijder je namelijk vetresten en bacteriën. Dat is niet alleen prettig voor je kleding, maar zorg je ook voor een fris ruikende wasmachine.

Kledingbehoud

35% van de ondervraagden geeft aan slechts één of twee programma’s te gebruiken. En zelfs dan gaat er nog wel eens iets mis met wassen. Wie kent het niet: nog even snel de was aanzetten voordat je de deur uitgaat. Juist op dat soort momenten stel je al snel een verkeerd programma in. Er zijn wasmachines die hier op inspelen. Met één druk op de knop start je het meest gebruikte programma. Zo heb je geen kans iets verkeerd in te stellen.

Waterverbruik

Er komt ook steeds meer aandacht voor besparen op het gebruik van water. Veel wasmachines hebben tegenwoordig speciale eco-programma’s. Of programma’s die met bepaalde technieken zorgen voor optimaal watergebruik.

Energielabel

Mocht je op zoek gaan naar een nieuwe machine, kijk dan goed naar het energielabel. A+ klinkt goed, maar is voor wasmachines de ondergrens. Beter is te kijken naar een apparaat met label A+++.

Voordat je halsoverkop een nieuwe machine aanschaft, helpen deze simpele tips wellicht ook al om te besparen met wassen en drogen.

–       Door gebruik te maken van de hoogste centrifugestand van je wasmachine, bespaar je later weer energie als je de was in de droger doet.

–       Heeft je machine een uitgestelde startfunctie? Gebruik die! Zo kun je profiteren van een lager energietarief in de daluren.

–       Erg vuile was kun je voorweken in een sopje, dan hoef je niet dat extra lange programma te gebruiken

–       Misschien overbodig om te zeggen, maar was zoveel mogelijk met een volle trommel

–       De was lekker buiten laten drogen, is natuurlijk het beste. Maar mocht je geen tuin hebben dan volstaat een wasrek in huis ook. Dat scheelt weer in energiekosten. En als je op mooie dagen de ramen openzet, pik je toch die frisse buitenlucht mee.

–       Bijkomend voordeel: wanneer je de was netjes ophangt, scheelt dat in het strijkwerk.

–       Was die uit de droger komt, is nog lekker warm. Maak gebruik van die warmte en vouw de was meteen op. Scheelt ook weer in het strijken.

–       Kijk goed naar het laadvermogen van je machine. Een gezin met drie kinderen moet bijvoorbeeld wel heel vaak wassen met een machine die maar 6 kg wasgoed kan verwerken. Zuiniger is het om dan een machine te kopen waar 8 of 9 kg tegelijkertijd in kan.

Indesit heeft regelmatig leuke tips en acties. Momenteel krijg je bijvoorbeeld €50 retour bij aankoop van een Innex 8kg of 9kg wasmachine. Volg Indesit op Facebook om op de hoogte te blijven: https://nl-nl.facebook.com/IndesitBenelux

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook