fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 Tips om je kind veilig trampoline te laten springen

Tips om je kind veilig trampoline te laten springen

Heel even loskomen van de aarde om vervolgens te landen en daarna weer de kick te ervaren van de sprong. Zelf vind ik trampoline springen ook geweldig en snap helemaal dat kinderen dit graag doen. Maar hoe houd je het veilig? We geven 5 tips om je kinderen veilig trampoline te laten springen. Spring je mee? Uhhh, ik bedoel natuurlijk: lees je mee :-).

1. Doe het voor

Je snapt het zeker al, dit vind ik persoonlijk de leukste tip! Laat je kind zien hoe het moet, en blijf erbij als het voor het eerst springt. Geef duidelijke instructies van wat wel en niet mag. Spring daarnaast zoveel mogelijk op het midden van de trampoline.

2. Onderhoud de trampoline goed

Trampolines moeten goed worden onderhouden. Check regelmatig of de trampoline nog goed staat, er geen veren kapot zijn of scheuren zitten in het springoppervlak. Deze controles kunnen vervelende ongelukken voorkomen. Om ervoor te zorgen dat het springoppervlak niet stuk gaat is het belangrijk dat er niet met sieraden om of schoenen aan op de trampoline wordt gesprongen. Op blote voeten springen geeft trouwens meer grip heb ik mij weleens laten vertellen. Ook jump sokken bieden een uitkomst voor meer grip. Ik vind dat zelf ook het allerfijnst voor het gevoel van vrijheid bij het springen.

3. Zorg voor een veilige plek voor de trampoline

Zet de trampoline op een vlakke ondergrond. Pak eventueel de waterpas erbij om te checken of die recht staat. Daarnaast is het van belang dat de ruimte om de trampoline heen veilig is. Plaats de trampoline bij voorkeur op het gras of op een andere zachte ondergrond, maar niet tegen een muur (je kind kan zich hier flink tegenaan stoten en bezeren). Ook een stenen vloer is niet handig, want mocht het van de trampoline afvallen, dan is de kans op ongelukken veel groter. Mocht je ongelukken zoveel mogelijk willen vermijden schaf dan een veiligheidsnet aan.

4. Laat je kind geen stunts doen, tenzij ..

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want wat is een stunt? Omhoog springen en je benen spreiden in de lucht? Omhoog springen op je billen neerkomen en weer op je voeten en weer springen? Een salto en een dubbele flikflak :-). Zelf durf ik dit allemaal niet en hield mijn kinderen ook redelijk kort op dat vlak (letterlijk). Maar wat voor het ene kind heel normaal is om te doen kan zo anders zijn dan voor een ander kind. Wat accepteer je als ouder? Zorg in ieder geval dat je erbij bent als ze iets nieuws proberen en geef aan waarom ze sommige dingen beter niet kunnen doen.

5. Blijf alleen op de trampoline

Hoe leuk is het om samen met iemand te springen. Maar op die manier gebeuren er juist vaak ongelukken, een klein duwtje kan er al voor zorgen dat je lelijk terechtkomt. Met alleen op de trampoline bedoel ik ook zonder spullen erop, bijvoorbeeld speelgoed. Door het springen verplaatst het speelgoed zich en kan onder de voeten van je kind komen (of het wil het speelgoed ontwijken) en dan is een val soms ook niet te vermijden.

Trampoline springen is leuk, heel leuk. En om het leuk te houden zijn deze “regels” wel van belang. Wat ik trouwens ook wel met onze kinderen op de trampoline deed (en dat is een uitzondering op de vijfde tip), is lekker met elkaar op de trampoline liggen en naar de lucht kijken. Soms ook in de avond met een dekentje erbij naar de sterren kijken. Dat voelde zo knus en héél veilig. Dit was denk ik ook wel mijn favoriete trampoline-moment.

Spring jij zelf ook wel op de trampoline? En welke tips geef je je kind mee als het gaat springen? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Foto door Mantas Hesthaven via Pexels

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook