Hoewel ik het zelf liever bij een sapje of een cola’tje hou, gaan de andere dames hier op kantoor wel volgas voor een bakkie pleur. Ik heb absoluut geen verstand van koffie, maar ik weet dat de automaat die we thuis hebben staan een volautomatische is, die je regelmatig moet reinigen met speciale tabletten. Ohja, er gaan ook koffiebonen in, zover kom ik ook nog. Mijn man is daarentegen wel een koffieliefhebber en heeft het er wel eens over dat hij zou willen leren hoe een professionele barista nou precies te werk gaat. Dit gaf mij inspiratie voor een mooie insteek voor dit artikel op Damespraatjes: Thuisbarista worden doe je zo! Want naast een mooie koffiemachine heb je nog wel meer nodig.
View this post on Instagram
Koffiemolen van goede kwaliteit is belangrijk
Een koffiemolen van goede kwaliteit is mogelijk nog belangrijker dan die prachtige (dure) koffiemachine zelf. Deze molen maalt de koffiebonen namelijk op verschillende maalstanden. Voor een espresso heb je een zeer fijne maling nodig, want deze wordt in ongeveer 30 seconden gezet, waardoor alle smaken en aroma’s snel vrijkomen. Als de espresso te snel doorloopt, kan dit betekenen dat de bonen te grof zijn gemalen. Als de espresso juist te langzaam doorloopt, zijn de bonen te fijn gemalen. Pas de maalgraad aan en proef welke espresso het lekkerst smaakt.
Gebruik een tamper!
Met een tamper druk je de gemalen koffie gelijkmatig aan in de filterdrager. Dit vereist wel behoorlijk wat precisie, want hoe rechter je de koffie aandrukt, hoe beter de koffie uiteindelijk zal smaken. Als je de koffie scheef aandrukt, zal het water niet gelijkmatig over de koffie worden verdeeld. Let goed op de maat, omdat deze precies in de filterdrager moet passen. Vervolgens let je op het gewicht. Met een zware, aluminium tamper hoef je minder kracht te zetten dan met een lichte, plastic tamper. Het is dus maar net wat je zelf wilt.
Schuim de melk op in een melkkan
Het beste resultaat bij het opschuimen van melk behaal je met een melkkan. Vul de kan tot halverwege en plaats de stoompijp in de gevulde kan. Hoe lager je de melkkan houdt, hoe meer geluid je hoort. Op deze manier wordt voornamelijk schuim geproduceerd en zet de melk uit. Als je de stoompijp dieper in de melk houdt, verwarm je de melk. Indien je gebruik maakt van een roestvrijstalen melkkan, dan kun je voelen wanneer de melk de juiste temperatuur heeft bereikt. Plaats je hand tegen de kan totdat je het te heet vindt aanvoelen. Haal je hand weg en wacht nog 5 seconden. Op dat moment heeft de melk de juiste temperatuur bereikt. Je zou eventueel een mooi figuurtje in je koffie kunnen maken, zoals je hieronder kunt zien.
Klop het gebruikte koffiedik af
Nadat je een kop koffie hebt gezet, moet je ergens de koffiedik kwijt. Een uitklopbak is hiervoor gemaakt en dus handig om te hebben. Je kunt hier gemakkelijk de filterdrager in legen, zonder dat er overal koffieresten achterblijven. Als je de filterdrager stevig tegen de uitklopbalk tikt, komt het koffiedik er direct uit. Op deze manier beschadig je de filterdrager niet. Wanneer de bak vol is, kun je deze leeggooien in de prullenbak. Je kunt de koffiedik ook in de tuin gebruiken om je planten en bloemen mee te bemesten. Ook je moestuin doe je een groot plezier met af en toe een bakje koffieprut.
Zet jij gewoon een bakkie, of besteed je er ook net iets meer tijd aan? Laat het weten in de comments!
Afbeelding: Ketut Subiyanto – Pexels
Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!