fb
Damespraatjes Damespraatjes

Test je relatie met 8 vragen in de Geld en relatie-test

Sta jij er wel eens bij stil waar jullie ruzie’s over gaan? Zelf ben ik er een keer voor gaan zitten. Heb alle ruzie’s die ik met mijn man had opgeschreven en toen gaan bekijken wat de overeenkomt was. Dat bleek de factor “tijd” te zijn. Geen tijd om op te ruimen, stress omdat je te weinig tijd hebt, etc. Ik vond het een nuttige analyse en het heeft geholpen om die ruzie’s in ieder geval te beteugelen. Ik moest daar even aan denken toen ik zojuist een rapport van het Nibud onder ogen kreeg. Want bij veel mensen gaan ruzies juist over iets heel anders.

Hoe ga je met je geld om?

Een kwart van de Nederlandse stellen ruziet namelijk over geld. De ruzies gaan dan over de manier waarop zij met hun geld omgaan en  over de vraag of en hoe er bezuinigd moet worden. Ook het bestedingspatroon is aanleiding voor ruzies. Als mensen moeite hebben met rondkomen, betalingsproblemen hebben of geldzaken lastig vinden, is geld vaker de oorzaak van verdeeldheid. Dit blijkt uit het Nibud-rapport Geld en relatie 2019.

Vaker samen de financiën regelen

Tegenwoordig regelen stellen steeds vaker samen de financiën.  Een derde houdt zich nu gezamenlijk met de geldzaken van het huishouden bezig, in 2007 was dat nog geen 25%. Stellen hebben iets vaker dan toen een gezamenlijke betaalrekening. En net als toen heeft de helft van de stellen met een gezamenlijke rekening daarnaast ook nog een privérekening.

Advies van het Nibud

De partners die alles op één hoop gooien doen dat vooral omdat ze dat makkelijk vinden. Het Nibud adviseert partners om bewust te kiezen voor een bepaalde verdeling omdat dit later veel discussies kan schelen.

De geld-en relatie-test

Een meerderheid van de partners (60 procent) vindt dat zij op dezelfde manier met geld omgaan als de ander. Ze zijn bijvoorbeeld allebei even zuinig of geven allebei even makkelijk geld uit. Veel minder stellen zijn elkaars tegenpool. 1 op de 8 beschouwt zichzelf als een heel ander type dan de partner is. De communicatie over geld verloopt bij deze stellen moeizamer.

Om partners inzicht te geven in de verschillen en overeenkomsten die zij hebben op het gebied van geld, heeft het Nibud de Geld en relatie-test ontwikkeld. Met deze gratis online test kunnen stellen aan de hand van enkele vragen al zien waarin zij verschillen op het gebied van geldzaken. De test en de uitkomsten ervan kunnen ze makkelijk via WhatsApp naar elkaar doorsturen. Ook krijgen zij advies over hoe zij met de verschillen kunnen omgaan. Het Nibud hoopt dat stellen hiermee makkelijker het gesprek over de gezamenlijke financiën kunnen voeren.

Doe hier de geld-en relatie test!

Afspraken

Het Nibud raadt stellen aan om de bijzonderheden maandelijks met elkaar te bespreken. Niet alleen om misverstanden te voorkomen, maar ook om ervoor te zorgen dat beide partners op de hoogte te zijn van het financiële reilen en zeilen van hun huishouden.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook