fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kirsten is tegen het gebruik van luiers: “Luiers zijn onnatuurlijk en staan het zindelijk-worden in de weg”

Als moeder van een éénjarige, maak ik het mezelf graag zo makkelijk mogelijk. Ik maak me niet te druk om hoe snel ze kan lopen, laat mijn ouders en schoonouders regelmatig een dagje of nachtje oppassen en ben zeker nog niet aan zindelijkheidstraining begonnen. Mijn energie gebruik ik het liefste om leuke dingen met haar te doen. Urenlang door de speeltuin banjeren en uitgebreid knuffelen op het grote bed. Maar, er zijn ook ouders die het anders doen. Die de lat een flink stuk hoger leggen. Ik vind het knap en realiseer me maar al te goed dat dit veel tijd, energie en aandacht kost. 

Sneller zindelijk

Kirsten, moeder van dochter Sunny (bijna 3 jaar) en 33 weken zwanger van een zoontje, is zo’n moeder die het helemaal anders doet. Haar dochter Sunny heeft nooit luiers aangehad en was voor haar eerste verjaardag zindelijk. “Het is voor kinderen erg onnatuurlijk om met een luier groot te worden. Vroeger was dit er ook niet en destijds waren kinderen veel eerder zindelijk. Doordat luiers zo’n enorm absorberend vermogen hebben, hebben kindjes het vaak niet eens door dat ze hebben geplast of gepoept. Als ze dit niet doorhebben, kunnen ze er ook niks mee.”

Kraamverzorgster was het er niet mee eens

Toen Kirsten en haar man Andrew na de geboorte van Sunny tegen de kraamverzorgster vertelden dat Sunny geen luiers omkreeg, wist ze even niet goed hoe ze moest reageren. “Ze had dit nog nooit meegemaakt. Normaal gesproken hadden kindjes gewoon een luier om en had ze daar geen omkijken naar. Wij wilden dit op een andere manier en dat vond zij best even moeilijk. Uiteindelijk heeft ze het wel gedaan zoals wij het wilden, maar ik kon merken dat ze het er niet mee eens was.”

Inspiratie uit andere landen

De theorie van Kirsten en Andrew om hun kinderen geen luiers om te doen, komt voort uit wat ze tijdens hun wereldreis hebben gezien. “We zagen moeders in andere landen die geen luiers voor hun kinderen gebruikten. Ze namen veel meer de tijd om hun kind te observeren en wisten precies wanneer een kind moest plassen of poepen. Wanneer ze dit aan zagen komen tilden ze het kind naar de plek waar dit gedaan wordt en lieten ze het zijn/haar behoeften doen. Tegen de tijd dat de kinderen één jaar oud waren, waren ze zo goed als allemaal zindelijk.”

Niet altijd makkelijk

Hoewel Kirsten en Andrew volledig achter hun theorie staan, hebben ze het er ook zelf niet altijd makkelijk mee. “Ik heb mijn baan opgezegd en ben huismoeder geworden. Je kan je kind natuurlijk niet zonder luier naar de crèche sturen. De eerste maanden zat ik letterlijk aan huis gekluisterd. Er zijn momenten geweest waarop ik mezelf afvroeg waarom ik dit ook al weer wilde. Toch willen we het ook bij ons zoontje op deze manier gaan doen. Luiers zijn onnatuurlijk en staan het zindelijk-worden in de weg. Het is niet altijd goed om het jezelf te makkelijk te maken, vooral niet als het de natuurlijke ontwikkeling van het kind in de weg staat. De moeders van tegenwoordig houden geen rekening meer met de natuur.”

Meepraten over het verhaal van Kirsten? Dat kan in de comments onder dit artikel of op Facebook!

Foto door Sarah Chai via Pexels

27 reacties

Rieneke -

Achterlijk om je kinderen geen luiers te laten dragen. Mijn kinderen waren overal snel mee alhoewel de ene niet met lopen. Hebben gewoon luiers gedragen maar potje stond er altijd en waren allemaal al voor dat ze 1,5 jaar oud waren zinderlijk en wat maakte het uit als ze een jaar later zinderlijk waren?

Edwin -

@Wanda schreef: “Mijn oudste van de drie jongens was overal erg vlot mee, behalve met zindelijk worden. Op het potje vond hij al heel jong prachtig maar weigerde er iets op te doen. Later wc geprobeerd, ook niet.”

Wat een heftig verhaal. Jullie oudste loopt dus nog steeds met een luier?

Edwin -

“Doordat luiers zo’n enorm absorberend vermogen hebben, hebben kindjes het vaak niet eens door dat ze hebben geplast of gepoept. Als ze dit niet doorhebben, kunnen ze er ook niks mee.”

Ja hoor, de gemiddeld baby van een paar weken ligt alleen maar te kwijlen en te huilen in een wiegje. Die hebben nog helemaal niks door, dus ook niet of ze het bed vol schijten. Wat moeten zij er dan wel of niet mee?

Manon -

Baby zindelijkheidscommunicatie kan ook prima met luiers. Helemaal geen luiers vanaf geboorte is gewoon jezelf moeilijk maken. Ook als je oplet zal er veel verschoond moeten worden, je kan altijd signalen missen.
Wij hebben gewoon wasbare luiers en zetten hem alsnog al vanaf baby zijn op de pot als we zien dat hij moet. Geeft toch een hoop rust voor jezelf en anderen om te weten dat niet alles onder komt te zitten als je eens iets mist.

Anik -

Ik snap haar gedachtengang wel, ik ken dit ook uit Azië. Wat echter een belangrijk verschil is, daar is het vaak warm en hebben de kindjes weinig kleding nodig. De moeders spoelen de kleding uit en het is ook zo weer droog. Het is hier veel te koud, natte kleding wordt ook koud, niet fijn voor het kind en het is allemaal veel meer werk doordat er meer kleding nodig is. Daarnaast gebruiken ze veel tegels in het buitenland, makkelijk schoon te maken. Hier zit je vaak met een houten vloer en stoffen meubels. Zij hebben ook een andere leefwijze en slaapritme. Maak het jezelf vooral niet te moeilijk, het is geen schande om af en toe een luier te pakken.

Marjorie -

Jammer dat deze mevrouw zo wordt aangevallen. Gelukkig mag iedere ouder z’n eigen kinderen opvoeden. Dat dit werkt voor hun wil nog niet zeggen dat iedereen dit moet doen.

Erik -

Nagenoeg alle comments hier gaan over eigen ervaringen met het zindelijk worden van kinderen. Als je het verhaal van Kirsten leest dan zou je kunnen weten waarom zij die keuze heeft gemaakt.

## De theorie van Kirsten en Andrew om hun kinderen geen luiers om te doen, komt voort uit wat ze tijdens hun wereldreis hebben gezien. “We zagen moeders in andere landen die geen luiers voor hun kinderen gebruikten. Ze namen veel meer de tijd om hun kind te observeren en wisten precies wanneer een kind moest plassen of poepen.” ##

Sanne -

Wat een achterlijk verhaal.
Geen luier o. Vanaf de geboorte, dat betekend dus da je elk uur het wiegje en kleertjes moet verschonen. Nou lekker als alles onder de poep zit. Wat denk je hier mee te besparen??? Wassen kost ookk geld en is niet mileu vriendelijk. Mijn kinderen hebben luiers gedragen, en waren tussen de 14 en 18 mnd zindelijk.

Karin Van de Ruit -

Mijn beide dochters waren rond hun eerste jaar zindelijk. als ik hun luier controleerde zei: doe maar even plasje in de luier of op potje en vrij snel snapten ze dat. Uit mijn eigen onzekerheid droeg mijn oudste best lang een nachtluier. Maar die bleef altijd droog. Op het kdv kregen ze wel een luier om. Mijn jongste is kort maar de KDV geweest, want ik werd thuismoeder. Die weigerde vanaf 1,5 jaar om nog een luier te dragen.

Jaja -

Het heeft een naam baby zindelijkheids communicatie training .. zijn heel veel mensen die hier tegenwoordig was mee doen .. ik begin er zelf niet aan maar vind het concept geweldig

Joris -

Hey Nono, goed dat je reageert. U bent bekend met de term modaal jaarsalaris? Het modale salaris is in 2022 bruto 38.000. Het bedrag varieert elk jaar, maar dan maakt dus grofweg 76k in 2 jaar tijd. Dat valt keurig in de bandbreedte van 70-80k die ik noemde. Het modaal inkomen is het meest voorkomende inkomen; er zijn dus per definitie mensen die minder verdienen en mensen die méér verdienen. Persoonlijk doe ik geen doorsnee werk en dus ook geen doorsnee inkomen.

Maeike -

Bijzonder (vermoeiend) hoeveel waarde iedereen hecht aan anekdotisch bewijs.

Nono -

Joris, das wel heel erg optimistisch te denken dat de meesten zoiets verdienen op twee jaar tijd…………. Tf man. Dat krijgen wij met z’n tweeën zelfs nog niet op twee jaar…. Geen idee wat voor werk jij doet maar das geen doorsnee inkomen.

M -

Sinds wanneer behoort een wc tot de natuur of liep ze dag en nacht met der baby de tuin in als deze zijn/haar behoefte moest doen? Wc doorspoelen water verspilling. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Joris -

Snel zindelijk, wel 70-80k misgelopen. Twee jaar aan huis gekluisterd tegen een modaal salaris.

Wanda -

Mijn oudste van de drie jongens was overal erg vlot mee, behalve met zindelijk worden. Op het potje vond hij al heel jong prachtig maar weigerde er iets op te doen. Later wc geprobeerd, ook niet. Ging met 3 1/2 naar de peuterspeelzaal met luier om. Haalde hem op en hij zei wil geen luier meer om. Kindje had gevraagd of hij nog een baby was. Moet je wel op potje of de wc plassen hè. Ja hoor. Was meteen dag en nacht zindelijk daarna. 2e was zindelijk met 2 1/2 en ‘s nachts een jaar later. 3e was nog geen 2 was dag en nacht zindelijk tot hij naar de peuterzaal ging. Was het ‘s nachts over en dat heeft heel lang geduurd. Het is zo verschillend.

Anneke -

Onze 4 zonen hebben altijd wasbare luiers gedragen. Ze zijn van 1975 1978 1982 1985. En waren allemaal snel zindelijk overdag en in de nacht.

Sanny -

Ik denk dat je wel moet kunnen lopen, om zindelijk te zijn..

Marie-Rose terryn -

Bij mijn eerste waren er allen stoffen luiers. Was heel arbeidsintensief, want je kon elke keer het hele bedje verschonen. Overdag overgeschakeld naar sponsen broekjes, slorpt veel op maar voelt nog nat aan. En ze waren alle 4zindelijk rond 1jaar overdag, s’nachts wisselde het veel. 2voor hun 2jaar en 1na 10j en de laatste pas na 12j letterlijk van de pampers naar de maandverbanden .

Anne -

Mijn oudste was altijd al geïnteresseerd in de wc, vanaf 1 op potje gezet en sindsdien zelden nog wat in haar luier gevonden… toch echt het eerste jaar gewoon luiers. Ik denk dat het gewoon heel erg verschilt tussen kinderen.

Petra -

Toen mijn kinderen geboren werden, heb ik katoenen luiers gebruikt. Hierdoor zouden kinderen sneller zindelijk worden, omdat ze het niet prettig zouden vinden. Mijn eerste was met 2 jaar zindelijk, mijn zoon was net zindelijk voor zijn 4de verjaardag. Het maakt dus niets uit.

Suendy -

De moeders van tegenwoordig houden geen rekening meer met de natuur.” BULSHIT!!!! HOU JE COMMENTAAR LEKKER VOOR JE EN LAAT IEDEREEN DOEN HOE ZE HET WILLEN DOEN ”PERFECTE MOEDER” MAAR NIET HEUS.

Christie -

Bijzonder dat zij aan huis gekluisterd gaat zitten, omdat het tegen de natuur in gaat om met luier zindelijk te worden, verkiest boven letterlijk de natuur in gaan met haar kroost. Die mensen uit andere landen wonen waarschijnlijk ook in de vrije natuur, daar is het de enige manier om zo te werk te gaan. Baby heeft toch geen benul van wel of geen luier om en geeft later zelf wel aan als hij/zij geen luier meer om wil ( na training ) en eropuit gaan is goed voor de ontwikkeling. De kids weten tot op hun eerste verjaardag niet eens wat een vogel is, behalve van de plaatjes uit de voorleesboekjes. Maar inderdaad, ieder zijn/haar ding!

Naima -

Ieder zijn ding…..mijn 1ste (een jongen) was met 3 haar zindelijk. Dochtertje met 1,5 jaar zindelijk. Gewoon met luiers allebei mee opgegroeid. En in warme zomer dagen blote billen. Elk kind is Anders. Ik Ken ook gezinnen waar ze al trainingen geven met 8maanden. In Frankrijk en Belgie gaan de kinderen net 2 jaar naar school zolang ze zindelijk zijn. Zo zie je maar weer😊

Delphine -

Sorry, maar ik vind dit echt dikke zever 😅 mijn kinderen waren allebei op 1 jaar droog/zindelijk, dag en nacht… terwijl ze van dag 1 luiers droegen. De oudste gewone, de jongste wasbaar. Het is maar hoe je ermee bezig bent en of je kind zelf interesse toont.

Sanne -

Netjes en iedereen doet het op zijn eigen manier. Hier ook bij mijn beiden kinderen gestart vanaf 6 a 7 maand met elke x op potje zetten na het slapen, eten/drinken en spelen ect. En vanaf 1 jaar zo goed als zindelijk. Nam het potje overal mee naar toe zoals anderen een luiertas meenamen. Vond het geen extra tijd want het was bezig zijn met mijn kind en maakte het altijd leuk op het potje. En plukte hier daarna de vruchten van, minder kosten aan luiers, veter voor mileu, prettiger voor kind zelf. Succes bij de volgende.

Jannie -

Wat een onzin geen luiers, mijn man, nu 61, was pas na zijn vijfde zindelijk uiteraard met hydrofiele luiers, hoe mijn schoonmoeder ook haar best deed.
Mijn dochter was, zonder enige oefening, met moderne luiers, met 2 jaar en 3 maanden dag en nacht droog

Reageer ook