fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom wij klaar zijn met het taboe op menstruatieproducten

taboe op menstruatieproducten

Ik kan me mijn eerste menstruatie nog goed herinneren. Het begon op een herfstachtige zaterdagochtend, vlak voordat ik naar mijn waterpolotraining moest. “Die training bellen we even af”, zei mijn moeder. We zijn gezellig samen boven gaan zitten, waar ze mij maandverband gaf. Die avond zou ik (naast de training) ook nog een waterpolo wedstrijd hebben. “Stop ik dit in mijn badpak dan?”, vroeg ik met het maandverband in mijn hand. “Nee, dan gebruik je een tampon”, legde ze uit. Diezelfde dag leerde ik een tampon te gebruiken en die avond heb ik een hele goede wedstrijd gespeeld. Mijn teamgenoten vroegen waarom ik ’s ochtends niet op de training was. Ik loog dat ik erg moe en niet lekker was. Want vertellen dat ik ongesteld was en dat mijn moeder mij moest leren een tampon te gebruiken? Dat durfde ik als tienermeisje niet. En eigenlijk vind ik dat heel jammer… In dit artikel praten we over het taboe op menstruatieproducten en menstrueren. 

Taboe op menstruatieproducten

Al snel kreeg ik door dat ik niet de enige was die menstrueerde. Maar ook dat ik niet de enige was die zich daar ongemakkelijk bij voelde. Klasgenootjes zag ik regelmatig subtiel een maandverbandje in hun mouw stoppen als ze naar de wc moesten of hoorde ik meiden die zich ziek melden als ze ongesteld waren tijdens de gymles. Het werkte in de hand dat ik er ook niet over sprak en mijn menstruatie het liefst zo veel mogelijk in het geheim voorbij liet gaan.

Gesprek over menstrueren

Pas toen ik een jaar of 16 was, werd praten over mijn menstruatie normaler. Ik weet nog goed dat ik in het bijzijn van een groepje jongens aan een klasgenootje vroeg of zij misschien een tampon bij zich had. “Gadver, ga je dat echt in je stoppen?”, vroeg een klasgenoot toen. “Misschien kan je moeder het een keer voordoen”, reageerde ik toen. Hij heeft er nooit meer een flauwe opmerking over durven maken. Steeds vaker besloot ik het gesprek over menstrueren, tampons en maandverband gewoon open te gooien. Want is de menstruatie niet een zeer belangrijk fundament van ieders bestaan?

Menstruatieproducten

Nu ik dertig ben is praten over onze menstruatie heel gewoon geworden. Niet alleen met mijn vriendinnen, maar ook met mijn man en zelfs mijn kinderen. Helaas is dat nog niet overal zo. En dat vind ik echt heel jammer! Er zijn zo veel  geweldige en duurzame menstruatieproducten op de markt en  ik vind dat we deze open en eerlijk met elkaar moeten bespreken. Wist jij bijvoorbeeld al wat een menstruatiedisc is? En dat je zelfs speciaal menstruatie ondergoed hebt? We nemen ze met je door!

Menstruatiedisc

Een menstruatiedisc lijkt op een menstruatiecup, maar is breder en platter van vorm. Je brengt de siliconen disc vaginaal in, waar deze (afhankelijk van het model) tot wel 65 milliliter kan opvangen. Hij kan lang blijven zitten, zonder dat je hem voelt. Je kunt tijdens het dragen van een menstruatiedisc gewoon sporten, zwemmen en zelfs seks hebben. Het is een zeer hygiënisch en veilig product. En wist je dat je hem kunt legen zonder hem eruit te halen? Een menstruatiedisc gaat 5 tot 10 jaar mee en staat gelijk aan 3000 tampons en maandverbanden. Een bewuste keuze dus.

taboe op menstruatieproducten

Menstruatie ondergoed

Een ander mooi alternatief voor tampons en maandverband, is menstruatie ondergoed. Je kunt menstruatieslips in combinatie met bijvoorbeeld een menstruatiedisc gebruiken, maar ook als losstaande bescherming. Menstruatie ondergoed heeft een dunne absorptielaag en absorbeert ongeveer net zo veel als drie tampons. Een fijn product voor in de nacht, maar ook mensen die niet van andere menstruatieproducten houden. Doordat je het menstruatie ondergoed wast en weer opnieuw gebruikt, past het in een duurzame levensstijl.

taboe op menstruatieproducten

Menstruatiecup

Van de menstruatiecup had je wellicht al eerder gehoord. De cup nam de afgelopen jaren enorm in populariteit toe en dat is niet voor niets. Met een menstruatiecup ben je verzekerd van langdurige en hygiënische bescherming en je kunt hem gedurende je hele cyclus gebruiken. Hij vangt vijf keer zoveel op als een tampon en je kunt er gewoon mee zwemmen. Ook de menstruatiecup is een veilige, hygiënische en duurzame keuze.

taboe op menstruatieproducten

Wasbaar maandverband

Als je zoekt naar een duurzaam en prettig alternatief voor maandverband, dan is wasbaar maandverband gemaakt van bamboevezels een fijn product. Je kunt dit gebruiken op lichte, maar ook zware dagen. Met wasbaar maandverband worden nare geurtjes beperkt. Het is ook geschikt voor de gevoelige huid.

taboe op menstruatieproducten

Duurzaam en comfortabel

Het fijne aan alle bovengenoemde producten is dat ze een duurzaam alternatief voor reguliere menstruatieproducten zijn. Misschien nog belangrijker is dat alle getoonde producten heel comfortabel zijn. Ze worden gemaakt van hoogwaardige materialen die prettig voelen en goed absorberen. Hierdoor vergeten sommige vrouwen zelfs dat ze op dat moment iets gebruiken.

Ook klaar met het taboe op menstruatieproducten?

Wat een lang artikel, haha! In tegenstelling tot twintig jaar geleden praat ik nu wél open over menstrueren en menstruatieproducten. Ik vind het super belangrijk om hier met elkaar over te blijven praten. Ongeveer de helft van de wereldbevolking krijgt hier in haar leven mee te maken en het vormt een belangrijke puzzelstuk in ons bestaan. Ladies, let’s talk about it! Het taboe op menstruatieproducten heeft nu wel te lang geduurd.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Liset -

Ik ben ook fan van de menstruatie cup. Eindelijk niet meer doorlekken snaggs

Reageer ook