fb

Super leuk: van 12 tot en met 14 december Lost and Found op Spoor 2

Lost-and-found-dp
Heb je enig idee hoeveel artikelen er jaarlijks bij het Bureau Gevonden Voorwerpen van de NS terecht komen? Zo’n 80.000! In ongeveer 45% van de gevallen wordt het gevonden voorwerp weer herenigd met de eigenaar. Gelukkig maar, want ook ik heb een dochter die wel eens haar lievelingsknuffel in de trein heeft laten liggen en hem via het Bureau weer terug kreeg. Maar wat gebeurt er met de overige 55%, de voorwerpen die niet worden opgehaald?

Van kunstbeen tot Porschesleutel

Van 12 tot en met 14 december organiseert NS het Lost & Found Project op Spoor 2 van Amsterdam Centraal Station; een uitstalling van de meest opmerkelijke gevonden voorwerpen met hun verhaal. En daarnaast ook pop-up store waar gevonden voorwerpen die een tweede leven kregen te koop zijn. In de expositie zien we onder andere een kunstbeen, een eerste-communiejurkje uit de jaren ’50, een koffer vol nepgeld, een doos met 100 gouden ringen en de sleutel van een Porsche.

In de pop-up store zijn gevonden voorwerpen te koop die bewerkt zijn door ontwerpers en stylisten van o.a. de Academie Artemis; de opbrengst gaat naar Natuur & Milieu. Het Lost & Found Project is een initiatief van NS om op een bijzondere manier de aandacht te vestigen op de duurzame wijze waarop NS zoveel mogelijk werkt.

De Lost & Found-expositie en pop-up store op spoor 2 (naast de Burger King) is geopend van donderdag 12 tot en met zaterdag 14 december, dagelijks van 11 – 19 uur.

Gevonden voorwerp, nieuwe bestemming

NS-top5-gevonden-dp
Voordat Lost & Found Project zijn deuren kan openen, bewerkt een aantal ontwerpers en ruim 100 studenten van de Academie Artemis uit Amsterdam en Rotterdam gevonden voorwerpen tot leuke gadgets om bijvoorbeeld cadeau te doen tijdens de feestdagen. Uit jassen en tassen worden onder andere handschoenen gemaakt, van een skateboard een boekenplank, en koffers worden vormgegeven tot een designtijdschriftenrek. Er is zelfs een enorm blauw knuffelkonijn gemaakt uit 25 kilo stof van gevonden jassen, tassen, broeken, sportkleding en handdoeken. Van 12 tot en met 14 december zijn in de pop-up store dagelijks creatieven ter plekke aan het werk en zij maken op verzoek zelfs tailormade voorwerpen. Alle voorwerpen en gadgets zijn te koop en de opbrengst gaat naar Natuur & Milieu, een stichting die zich – net als NS – met hart en ziel inzet voor een duurzame en gezonde wereld.

NS Bureau Gevonden Voorwerpen

Per jaar komen alle voorwerpen uit de treinen en stations bij Bureau Gevonden Voorwerpen van NS terecht. Daar wijdt een aantal medewerkers hun dagen aan het herenigen van gevonden voorwerp en eigenaar. De overige goederen blijven nog maximaal drie maanden in depot. Daarna gaan de niet-opgehaalde goederen naar een opkoper of worden de goederen gerecycled. Op deze manier voorkomt NS dat de gevonden voorwerpen op de normale afvalberg belanden en het milieu belasten. Dit is slechts een van de vele voorbeelden van de manier waarop NS werkt aan een duurzame bedrijfsvoering.

NS stelt als prioriteit om alle afval duurzaam te verwerken tot grondstof. In de expositie zijn ook voorwerpen te zien vervaardigd van NS-materiaal; zoals dienbladen gemaakt van oude informatieborden en tassen van treinmeubilair. Ook veel onderdelen uit oude treinen worden weer hergebruikt voor nieuwe treinstellen. En oud gereedschap van NedTrain wordt in Nederland door vrijwilligers van Stichting Gered Gereedschap opgeknapt en hergebruikt in Ghana en Liberia.

 

 

Reageer ook