fb
Damespraatjes Damespraatjes

Stickertjes op groente en fruit zijn belangrijke informatiedragers

Ik hield me er nooit zo mee bezig, maar opeens viel het me op. Die stickertjes die op fruit worden geplakt. Ik pulk ze er af, als de dood dat ik dat stukje plastic opeet, en plak ze overal op. Op mijn fietsstuur heb ik al een aardig groepje bij elkaar verzameld. En toch vind ik het vreemd. Staat er een appelteler echt op elke appel een sticker te plakken, dag in dag uit? En waarom? Ik vind het onhandig; ik schil appels nooit en sommige stickertjes doen zo waar ze goed in zijn, dat er een lijmlaagje op de appel achterblijft als ik de sticker verwijder.

Ik had de appelstickers al een tijdlang genegeerd, had belangrijker zaken aan mijn hoofd, toen ik op de site van het damesblad Margriet een artikel over de fruitstickers aantrof. Mijn hart maakte een sprongetje. Eindelijk kreeg ik antwoord op mijn prangende vraag.

Bron van informatie
De stickertjes  kun je lezen. Ze zijn een bron van informatie voor iedereen die gezond en bewust wil eten. “Op deze stickers staat een zogenaamde PLU-code, met daarin de manier van productie verwerkt. Dat wil zeggen, door het lezen van deze code kun je erachter komen of het product genetisch gemodificeerd of genetisch gemanipuleerd is, organisch of biologisch geproduceerd is of geproduceerd is met chemische meststoffen, fungiciden of herbiciden”, zo staat er in het artikel te lezen. Kijk daar kan ik wat mee.

Ik lees dat er drie PLU-codes zijn.

  1. Als de PLU-code bestaat uit vier nummer dan is het conventioneel, commercieel of ‘traditioneel’ geteeld en zijn er bestrijdingsmiddelen, pesticiden, herbiciden en/of fungiciden gebruikt. De laatste vier letters van de code geven de soort van de vruchten of groenten aan. Zo hebben bananen bijvoorbeeld altijd de code 4011 en appels van 4017.
  2. Als er op het stickertje vijf nummers staan en de eerste van dat rijtje een 8 is, dan is het stuk fruit genetisch gemodificeerd of gemanipuleerd. Dit fruit heeft de laagste voedingswaarde en is behoorlijk bewerkt.
  3. Als de code vijf nummers bevat en begint met een 9 dan is het product biologisch. Een banaan die biologisch is geteeld heeft altijd de PLU-code 94011.

En als je meer wilt weten over je smakelijke appeltje of ander fruit, tik dan op de website van ifpsglobal.com en kijk bij view all en je komt van alles te weten.

 

Reageer ook