fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sky: “Van mijn man mag ik déze sport niet meer doen. Wat moet ik daarmee?”

Sky, haar man Jason en twee zonen zijn échte globetrotters. “Als de schoolvakantie begint stappen we direct in de auto, het vliegtuig of de trein. Jason en ik hebben elkaar vijftien jaar geleden ontmoet toen we aan het backpacken waren in Zuidoost-Azië. We ontmoetten elkaar in Thailand en zijn daarna samen doorgereisd naar Cambodja, Vietnam, Laos en Indonesië. In Nederland zijn we direct gaan samenwonen. Ons leven ziet er nu heel anders uit, maar het reizen zal altijd belangrijk voor ons blijven”, vertelt Sky. “Helaas is er één soort vakantie waar we op dit moment veel mot over hebben…”

Vijf keer per jaar op vakantie

Het echtpaar spaart flink om alle tripjes te kunnen bekostigen. “Vakanties zijn duur. Zeker nu we twee kinderen hebben. Gelukkig zijn zij (net als wij) echt geen luxe-paarden en vinden het onwijs leuk om op eenvoudige campings en in goedkope hostels te slapen. Mede door deze voordelige accomodaties, kunnen wij vijf keer per jaar weg. Het is waanzinnig om onze kinderen andere delen van de wereld te kunnen laten zien.”

Hard werken

Ondanks dat ze low-budget keuzes maken tijdens de vakanties, moet er de rest van het jaar wel hard gewerkt worden om het te bekostigen. “Ik werk als zzp’er in de zorg. Als freelance OK-assistent verdien ik lekker en kan ik zo vaak vakantie nemen als ik wil. Wel is het kei hard werken en zijn er veel lange dagen. Op de zware momenten houd ik onze volgende reis in mijn achterhoofd. Dat sleept me er echt doorheen.”

Minder werk

Ook Jason werkt als zelfstandige. “Hij is schrijver en doet dit lekker vanuit huis. Sinds de komst van Chat-GPT en andere AI-tools, merken we echter wel dat het werk bij hem enorm is opgedroogd. Gelukkig verdien ik genoeg om alles draaiende te houden. Het inkomen van Jason is meer aanvullend en zorgt ervoor dat we tijdens onze vakanties soms wat extra’s kunnen doen. Natuurlijk zou ik het wel fijn vinden als hij op termijn weer wat meer gaat bijdragen.”

Sport niet meer doen

De eerstvolgende vakantie is de jaarlijkse wintersport in Oostenrijk. “Hier kijk ik altijd enorm naar uit. De jongens hebben de hele dag snowboardles en Jason en ik maken mooie ski-tochten. Toch hebben we sinds een paar weken wat gedoe over deze vakantie. Jason wil namelijk niet meer dat ik nog ga skiën. Hij is als de dood dat er iets met mij gebeurt en dat ik daardoor niet meer kan werken… Het zou een ramp zijn als mijn inkomen ook wegvalt.”

Afhankelijk van inkomen

Sky realiseert zich als geen ander dat het hele gezin afhankelijk is van haar inkomen. “Maar om mijn werk goed te kunnen doen, is het ook belangrijk dat ik tussen de drukke periode’s kan ontspannen. De wintersport is mijn favoriete vakantie en daar kijk ik elk jaar heel erg naar uit. Ik weet dat het risico op een ongeluk relatief groot is, maar ik doe altijd heel voorzichtig. Ik besef heel goed dat als ik niet kan werken, we wel een probleem hebben. Zeker nu Jason bijna niks verdient.”

Waait wel weer over

Ondanks dat Sky wéét dat er een kans is dat ze iets breekt, wil ze toch blijven skiën. “Ik vind het heel oneerlijk dat Jason van mij verwacht dat ik met mijn boek en een kop koffie in het dal blijf. En dat terwijl hij wél naar boven gaat. Ik heb tegen hem gezegd dat hij ook een andere baan zou kunnen zoeken, zodat het genereren van inkomen voor het gezin niet meer helemaal op mij rust. Daar is hij het niet mee eens. ‘Die AI-hype waait wel over en dan heb ik weer meer werk’, zegt hij dan. Ik geloof daar helemaal niks van. Sterker: ik verwacht dat hij de komende jaren alleen nog maar minder werk zal krijgen.”

Heel oneerlijk

Sky vindt het heel oneerlijk dat Jason van haar verwacht dat ze het skiën opgeeft, maar zelf wel gewoon gaat. “Ergens voelt het al oneerlijk dat ik al het geld binnenbreng. Maar als ik dan ook niet mag skiën omdat hij dan bang is dat hij ander werk moet zoeken, dan slaat dat toch nergens op? Ik vind het moeilijk om dit gesprek met hem aan te gaan, omdat er zo veel meer achterzit dan alleen het skiën. Wat kan ik doen?”

Bovenste afbeelding: Unsplash+

Emma’s vriendin deelt gênante jeugdfoto’s van haar: “Ik wil niet zo op het internet te zien zijn!”

oude fotos op internet

Weet jij wat TBT is? TBT staat voor Throwback Thursday en de term wordt gebruikt wanneer je foto’s uit jouw persoonlijke fotoarchief deelt. Smullen is het wanneer de sterren van deze aarde foto’s uit de oude doos plaatsen. Niet alleen de sterren vinden het leuk om foto’s van tien, twintig of zelfs dertig jaar geleden te delen, ook wij ‘gewone stervelingen’ doen het graag. Zo ook Jessica, de jeugdvriendin van Emma. Alleen is Emma hier minder blij mee… LEES HIER VERDER!

5 reacties

Margreet -

Hij lijkt wel een pooier, dat is wat ik vind. Op jouw zak teren en dan ook nog willen uitmaken hoe jij je tijd besteedt. Op de een of andere manier lijk jij je er ook nog schuldig over te voelen. Iets klopt er niet.

Fiene -

Je kan ook zeggen prima maar ik breng geld in het laatje dus het geld is van mij en dan ga ik leuke dingen van doen. En dan moet jij maar kijken wat je doet.

Fiene -

Al gaat zeker niet weg dat word alleen nog maar meer. Het is ook erg oneerlijk dat andere mogen ontspannen en jij eigenlijk op de kamer moet blijven. Zelfs daar zou daar wat kunnen gebeuren. Praten moet je zeker blijven doen met hem.
Het kan niet zoiets zijn dat jij alleen maar thuis moet blijven omdat er wat kan gebeuren en er geen geld meer binnenkomt. Het is eigenlijk ook wel een beetje egoïstisch van hem.

Anna -

Hij lijkt meer bezorgd om de centen dan over de gezondheid van zijn vrouw

Joris -

Als als schrijver je werk opdroogt omdat er AI is, heb je verdomd weinig creativiteit, zeg. Denken dat AI overwaait is wel een tikkeltje naïef. Ik mag hopen dat in een huishouden met twee volwassen zelfstandigen wel is nagedacht over een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid…

Reageer ook