fb
Damespraatjes Damespraatjes

Nu al enorme hoeveelheid ski-ongevallen: “Overvolle pistes maken kans op ongeluk groot”

De ijskoude wind in door haren, kraakverse sneeuw onder je ski’s, een goede après-ski en natuurlijk heel veel gezelligheid: wat is wintersport toch leuk! Mits iedereen weer heelhuids terug komt natuurlijk… Skiën en snowboarden zijn heerlijke sporten, die helaas wel heel blessuregevoelig zijn. Voorzichtigheid is dus geboden, vooral wanneer het erg druk is. Een ongeluk zit in een klein hoekje en wordt ook zeker niet altijd door jezelf veroorzaakt. 

Veel ongelukken

Dit jaar werd er in de populaire ski-gebieden in Oostenrijk, Frankrijk en Italië al grote drukte voorspeld. Dit door de schoolvakanties, maar ook door de mindere sneeuwval in de dalen en lager gelegen gebieden. Hierdoor zoeken veel mensen het hogerop, waardoor deze pistes overvol zijn. Met veel ongelukken tot gevolg… De ANWB meldt dat het aantal ongelukken dit jaar al bijna op duizend staat. Vorig jaar waren dat er rond deze tijd ‘pas’ 724, vertelt ANWB-woordvoerder Markus van Tol tegen De Telegraaf.

Van Tol: “We houden ons hart vast want het afgelopen weekend is de eerste groep landgenoten uit het noorden afgereisd voor hun vakantie op de lange latten, en vrijdag en zaterdag volgt het midden en zuiden. Het seizoen moet dus eigenlijk nog beginnen. De omstandigheden op de hoger gelegen afdalingen zijn prima, want de sneeuwcondities op hoogte zijn uitstekend. Maar in de dalen is dat absoluut niet het geval. Daar ligt geen sneeuw en dat maakt dalafdalingen onmogelijk, dus iedereen blijft boven en dat maakt dat het voller is en de kans op een ongeluk dus groter is.”

Een ongeluk voorkomen

De drukte en het gedrag van andere pistegebruikers heb je niet zelf in de hand, maar er zijn natuurlijk dingen die je zelf kunt doen om problemen te voorkomen. Deze voorbereiding begint al vóór de vakantie, namelijk door te zorgen dat je fit bent. Sport je normaal gesproken niet veel? Bereid je dan de weken voor de wintersport voor door elke dag een paar sets squats, lunges en buikspieroefeningen te doen. Zo zijn je benen en je buik alvast wat gewend aan de inspanning.

Ben je een minder ervaren skiër? Ga op les! Een goede techniek verkleint de kans op blessures aanzienlijk. Zorg er daarnaast voor dat je materiaal van goede kwaliteit is en goed is afgesteld. Lieg nooit over je gewicht bij het afstellen van je ski’s, ook dit kan problemen geven! Tot slot: houd je op de piste aan de regels. Sta nooit zomaar midden op de piste stil (ga naar de zijkant), haal netjes in, draag een helm, wees behulpzaam en geduldig en stap niet dronken op de ski’s.

Wij hopen dat jullie iets aan deze tips hebben en weer heelhuids thuiskomen!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook