fb
Damespraatjes Damespraatjes

Emma’s vriendin deelt gênante jeugdfoto’s van haar: “Ik wil niet zo op het internet te zien zijn!”

Weet jij wat TBT is? TBT staat voor Throwback Thursday en de term wordt gebruikt wanneer je foto’s uit jouw persoonlijke fotoarchief deelt. Smullen is het wanneer de sterren van deze aarde foto’s uit de oude doos plaatsen. Niet alleen de sterren vinden het leuk om foto’s van tien, twintig of zelfs dertig jaar geleden te delen, ook wij ‘gewone stervelingen’ doen het graag. Zo ook Jessica, de jeugdvriendin van Emma. Alleen is Emma hier minder blij mee…

Goede vriendinnen

“Jessica en ik leerden elkaar kennen op mijn eerste schooldag. Ik was nét vier en speelde in de poppenhoek. Jessica was een paar weken eerder op de school gekomen en ontfermde zich direct over mij”, vertelt Emma. De meiden zijn tot op de dag van vandaag vriendinnen en ook hun mannen en kinderen kunnen goed met elkaar overweg.

Psychiatrische kliniek

“Een paar maanden geleden kreeg Jessica flinke psychische problemen. Ik merkte dat ze steeds minder vaak zin had om af te spreken. Ze liet me weten dat ze steeds erg moe was en dat het haar vaak allemaal te veel wordt.” Emma en haar man besluiten te gaan praten met Cornel, de man van Jessica. “Ook Cornel maakte zich zorgen om zijn vrouw. In de nachten kon ze niet slapen, overdag wilde ze haar bed niet uit en ook de zorg van de kinderen trok ze niet meer. Toen Jessica aangaf een einde aan haar leven te willen maken, is de tijdelijk opgenomen geweest in een psychiatrische kliniek.”

In neus peuteren

Het gaat nu stukken beter met Jessica. “Ze krijgt de juiste begeleiding en gebruikt dagelijks medicatie. Haar levenslust komt steeds meer terug en de vriendschap lijkt weer meer op hoe het vroeger was.” En toch is er iets wat Emma helemaal niet lekker zit… Op sociale media deelt Jessica frequent oude foto’s, waar Emma ook soms op te zien is. “Hierbij lijkt Jessica totaal niet na te denken over wat ik van de foto’s vind. Ze deelt foto’s waarop ik in mijn neus peuter of waar ik halfnaakt opsta. En dat op haar openbare social media account!”

Grond onder mijn voeten

Emma is woest wanneer ze de foto’s ontdekt. “Een andere vriendin appte me met de vraag of ik wist dat Jessica allemaal rare foto’s deelt. Ik gebruik Facebook en Instagram zelden en ik houd het dus allemaal niet in de gaten. Toen ik haar pagina’s opende en al die gênante jeugdfoto’s van mezelf zag, voelde ik de grond onder mijn voeten wegzakken. Onder de foto’s stonden pijnlijke reacties van mensen die ik niet eens kende.

Zorgeloze momenten van vroeger

Het eerste wat Emma doet, is Jessica een berichtje sturen met de vraag of ze de foto’s meteen zou willen verwijderen. “Maar dat vertikte ze. Zij vond het leuke foto’s en dus wilde zij ze delen. Iets daarvoor had ze besloten meer te doen waar zij zelf zin in heeft en daar paste het plaatsen van deze rare oude foto’s bij voor haar. Natuurlijk snap ik dat de foto’s haar een goed gevoel geven – het zijn grappige en zorgeloze momenten van vroeger- maar ik voel me er niet prettig bij dat het zo op het internet staat.”

Kwetsbaar

Emma neemt contact op met Cornel en legt hem het verhaal voor. “Hij was met mij eens dat het totaal niet kon. Wel vond hij het moeilijk om tegen Jessica te zeggen dat ze de foto’s moest verwijderen. Hij vindt Jessica nog erg kwetsbaar en wil haar geen pijn doen. Ik snap dat hij zijn vrouw steunt, maar ik voel me onwijs machteloos.” Vanuit diverse hoeken krijgt Emma het advies om de foto’s bij de sociale media te rapporteren. “Op die manier kunnen ze dan verwijderd worden. Ik twijfel hier nog over… Het is precies wat Cornel zegt: Jessica is kwetsbaar en het delen van deze foto’s geeft haar een goed gevoel. Ik wil dat gevoel niet verstoren, met alle risico’s van dien…”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 

Foto door Pixabay via Pexels

Rosamond: ‘Mijn zwager loert de hele tijd naar mijn borsten en billen’

zwager-loert

Ken je ze? De dagen dat je in de spiegel kijkt en niet ontevreden bent over wat je ziet? “Complimentjes over mijn uiterlijk zijn altijd leuk,” vindt Rosamond, “maar de broer van mijn man loert naar mij en zegt niets. En ik verdenk hem ervan dat hij over mij fantaseert. Naakt…..” Lees verder

3 reacties

Mandy -

Vraag haar zo’n digitale sticker over je gezicht te plakken. Weet niet of ze je getagged heeft, maar dit kun je ook uitzetten en zo installeren dat men je om toestemming moet vragen. Dit gaat dan alleen om het taggen, niet om het plaatsen van de foto. Succes! Ook jij mag je grenzen aangeven, ook al is ze nog fragiel. Haar probleem moet niet jouw probleem worden, en zo te lezen is het inmiddels wel jouw probleem. De foto’s rapporteren zou ik als laatste optie doen.

Rieneke -

Ik zou als ik jou was het hele verhaal aan je vriwndin uitleggen. Aangeven dat jij je er niet orettig bij voelt en het ze hiermee je privavy schendt. Dat je hoopt om samen met haar een oplossing te vinden door bijvoorbeeld simley op je gezicht en bij naakte delen ook iets opgeplakt.
Weigert ze dit zeg dan dat ze jou hiermee erg veel pijn doet dat zij het misschien het anders ziet maar jij dit wel zo ervaart. Gaat ze ermee door dan weer dit hele verhaal aangeven bij haar man en zeggen ze krijgt 2 weken de tijd anders is de vriendschao blijkbaar voor haar niet veel meer waard en ga ik juridische stappen ondernemen maar het ergste vind ik dan nog dat onze vriendschap hierdoor kapoy gaat omdat ze niet naar mijn gevoel luisterd.

Joris -

Waarom is mijn eerdere reactie vaan 11-2 eigenlijk verwijderd, redactie?

Kwetsbaar of niet, ze schendt jouw privacy. Privacy is een grondrecht. Ze kan de foto toch ook delen nadat ze jou (en andere eventuele derden) onherkenbaar heeft gemaakt? Rapporteren lost het probleem niet op; anderen hebben de foto al gezien én ze plaatst vrolijk de volgende foto.

Reageer ook