We leven in 2023, maar het is een onderwerp waar nog steeds weinig over wordt gepraat: Soa’s. Er heerst nog steeds een taboe om dit bespreekbaar te maken. Gelukkig zijn er wel steeds meer mensen die zich laten testen; de wachttijden bij de GGD lopen niet voor niets zo hoog op. Bij de klinieken van One Day Clinic ziet men toch vaak dezelfde vragen voorbij komen, waardoor het ons leuk en leerzaam leek om deze aan te kaarten en beantwoorden. Want er zijn ook zeker wel wat gevolgen als je er te lang mee rond blijft lopen. Soa’s: hoe herken je ze en hoe test je op een goede manier?
Heb ik een soa?
Voor vrouwen kan het soms moeilijk zijn om een soa te herkennen. Zo kan het bijvoorbeeld het geval zijn dat je geen klachten hebt, maar wel een soa bij je draagt. Vooral bij de meest voorkomende soa’s, chlamydia en gonorroe, hebben mannen veel vaker klachten dan vrouwen. 50% van de mannen krijgt klachten, tegenover maar liefst 30% van de vrouwen. Mensen die geen klachten hebben doen geen soa-test, maar ze kunnen dus wel een soa doorgeven aan iemand anders. Zo blijf je nieuwe besmettingen houden.
Daar tegenover staat, dat de klachten die vrouwen ervaren, vaker verward worden met bijvoorbeeld een ongesteldheid. Denk hierbij aan bloedverlies, pijn in de onderbuik en jeuk. Maar ook andere klachten komen voorbij bij vrouwen, zoals meer afscheiding, of een andere kleur en/of geur van de afscheiding. Ook jeuk bij de anus of slijm bij de ontlasting kunnen tekenen zijn van een soa. Het zijn allemaal klachten die verschillende oorzaken kunnen hebben. Dit maakt het voor vrouwen lastig om te bepalen waar hun klachten vandaan komen. Men pakt sneller een paracetamol om de klachten te onderdrukken en verder onderzoek wordt dus niet gedaan.
View this post on Instagram
Hoe kom ik erachter of ik een soa heb?
Als je twijfels of klachten hebt, of gewoonweg onveilige seks hebt gehad, is het verstandig om je te laten testen. Een arts kan je tijdens het spreekuur adviseren welke tests in jouw geval het beste afgenomen kunnen worden. Er zijn verschillende manieren om je te laten testen. Zo kan je onder de 25 jaar gratis testen bij de GGD en kunnen huisartsen dergelijke testen ook voor je afnemen. Bij de huisarts betaal je niet voor de consult kosten, maar wel voor de test en dit kan best prijzig zijn.
Wil je liever anoniem testen, of heb je een erg drukke agenda en wil je vandaag nog terecht? Kom dan vooral langs in één van de One Day Clinic klinieken. Deze zitten door heel Nederland in verschillende steden en hebben altijd dezelfde dag nog wel een plekje voor je vrij. Daarbij kan je dus anoniem testen en is er zelfs een sneltest waarbij de uitslag maar 1,5 uur duurt. Indien je positief test kan je dezelfde dag nog anoniem behandeld worden. Wil je liever het huis niet uit? Geen probleem. Tegenwoordig kan je ook thuistesten bestellen bij One Day Clinic waarbij het materiaal naar een iso-gecertificeerd lab gaat. Je test is dan net zo betrouwbaar als op een consult! Let hierbij wel altijd even op de incubatietijd – die duurt 2 weken voor chlamydia, gonorroe, mycoplasma en trichomonas.
View this post on Instagram
Ik heb een soa – wat nu?
Als je positief test op een soa, zul je behandeld moeten worden. Lang rondlopen met een soa kan namelijk nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Vrouwen met chlamydia of gonorroe lopen bijvoorbeeld een verhoogd risico op verminderde vruchtbaarheid, onvruchtbaarheid en op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Genoeg redenen om je te laten testen en behandelen dus!
Wat de behandeling inhoudt, verschilt per soa en per plek. Wist je bijvoorbeeld dat je bacteriën zoals chlamydia en gonorroe niet alleen vaginaal kunt krijgen, maar ook in de keel en in de anus? En dat voor een anale besmetting van chlamydia net weer een andere behandeling werkt dan voor een vaginale besmetting? Mocht je een positieve test hebben, dan kan je bij One Day Clinic terecht voor de behandeling. Ze hebben vestigingen door het hele land, onder andere in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. De noodzakelijke antibiotica is hier altijd op voorraad en daarnaast werken ze altijd volgens de RIVM richtlijnen. Better safe than sorry!
Heb jij wel eens te maken gehad met een soa? Hoe ben jij erachter gekomen? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Anoniem kan ook 🙂
Afbeelding: Pexels – Ketut Subiyanto
Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!
B.L. -
Ik vind ze wel duur hoor. Om nu 150 euro uit te geven voor ene testje…